3/7/15

[#Cervesa] @CervezaBizarra


Nom: Bizarra

Marca: Cerveza Bizarra
Tipus: Ale artesana (alta fermentació) de Blat
Fabricant: Cerveza Bizarra
Origen: Salamanca, Espanya
Fermentació: Dues fermentacions, una en fermentador refredant el most. Després es fa una segona fermentació durant 30-40 dies en ampolla.
Grau: 5%
Ingredients: Aigua, 100% malta d'ordi i blat, llúpol i llevadura.
Mida: 33cl
Web: http://cervezabizarra.com/



Aspecte: De color daurat blanquinós, clar i força tèrvol.
Aroma: Fort, pronunciat, em va recordar una mica a un caramel.
Gust: Gust dolç, bastant pronunciat amb el regust típic de les cerveses de blat.
Cos: Amb força cos, consistent, amb una bona quantitat d'escuma blanquinosa.


Comentari: Gust força dolç, no massa amargant. Pot recordar una mica al caramel. A mida que la vas prenent, manté el gustet dolç amb aquest deix de blat característic. Gust amb caràcter.


A destacar d'aquesta cervesa, és totalment artesana, completament natural, sense CO2 afegit ni cap altre producte químic, ni s'aplica cap processat industrial com el filtrat o el pasteuritzat.

Podeu veure una mica més d'informació de la seva el·laboració a la seva web.

Ja per acabar, dir que podem obtenir aquesta cervesa de la mà d'Artist And Beer, un grup de professionals de diferents àmbits que tenen un tret en comú, la seva passió per la cervesa.

Aquesta cervesa la podreu trobar dins la seva secció de cerveses artesanes, o dins la categoria Ale. Us deixo l'enllaç directe a la cervesa.
Doncs res, quina millor manera de fer passar aquesta calor!
Salut i birres!

2/7/15

Els tastets surrealistes: El Pa Volador

Aquest restaurant, El Pa Volador, situat a les afores de Figueres, a Vilatenim, és un lloc com molt bé diu el seu nom, inspirat en la figura d'en Dalí. Es tracta d'una Masia del segle XVI, amb amplis menjadors i bonics jardins. És un restaurant on se celebren molts casaments gràcies al seu entorn privilegiat. Nosaltres vam anar-hi fa un temps al d'una amiga meva i ens va agradar molt tot, sobretot l'aperitiu, molt complert i bo.


Nosaltres vam tastar la seva proposta de Tastets surrealistes al jardí de l'entrada del restaurant, just davant la font i va consistir en:

Es serrà panegal sortint de Port-Lligat
Peix, marisc i roca comestible amb fons marí


Ses tripes de bacallà amb cargols
Mar i muntanya de cargols de terra, bacallà al pil-pil i bull negre


Es conill del Pla de Tudela tractat com un tataki
Llom de conill marinat amb gingebre i samfaina dolça


Sa costella de xai en equilibri
Espatlla farcida amb fruits secs, salsa de cireres i costella arrebossada


Ses meues arrels àrabs
Baklava de l'Empordà amb poma i botifarra dolça

El llagut de la gala amb aromes del Cap de Creus
Pasta brisa farcida de trufa i perfum d'herbes


Cervesa Inèdit


Com veieu el nom dels plats estan escrits en el salat que es parla a Cadaqués i Portlligat, lloc de mar que tan estimava Dalí i on tants estius hi passava.


El que més em va agradar va ser el llom de conill, no me l'imaginava així, en cru, i també el pil-pil de dins el cargol, molt fi i delicat, a més de tenir una excel.lent presentació. La veritat és que tots els plats partien d'una bona matèria prima, que és la base de tot.


I un dels dos postres que hi havia, concretament el de la Baklava, tot un detall per part del xef que expliqués la versió que va fer combinant la nostra botifarra dolça i poma amb la seva baklava, fent així uns postres que uneix les dues cultures.

Tornen els #TastetsSurrealistes2015


Figueres sempre va associat a la figura d'en Dalí, i com a tal en l'apartat gastronòmic no podia ser menys. Els tastets surrealistes casen les extravagàncies d'aquest conegut pintor amb la gastronomia.

Enguany és ja la tercera edició que es fa i 26 restaurants presenten els seus tastets. Tots ells inspirats en el geni i els quals podem gaudir des de l'11 de juny fins al 11 de juliol. El menú que proposa cada restaurant va des dels 12 euros fins als 18 i consisteix en sis plats gastro-surrealistes ben originals i diferents tots ells i basats en la cuina que ofereix cada un.

Nosaltres en aquesta edició n'hem provat varis que us aniré mostrant en els propers posts. Si voleu veure la inspiració daliniana reflectida als plats dels restauradors de Figueres i rodalies no us ho perdeu...

1/7/15

[#Cervesa] @Biirbcn - Biir - Barcelona Craft Beer


Nom: Biir

"Una acurada cervesa artesana d'alta fermentació que fusiona el millor de dues cultures cerveseres: la tradició de les Witbier belques amb la innovació de IPA americanes."

Marca: Biir - Barcelona Craft Beer
Tipus: White IPA
Fabricant: Brouwerij Anders
Origen: Argentona, Barcelona
Fermentació: Alta
Grau: 6.8%
Ingredients: Aigua, malta d'ordi i blat, llúpols, taronja biològica, coriandre i llevat.
Web: http://biir.cat


Aspecte: D'un color groc pàlid, tèrvol.
Aroma: Fort, pronunciat, dolç, recorda una mica a algun tipus de vi dolç.
Gust: De gust amarg inicialment, amb una mena de dolçor persistent.
Cos: Força densa, tèrvola, consistent.


Comentari: De gust pronunciat, amb una bona graduació per tractar-se d'una cervesa white ipa, després d'una estona, la graduació alcòholica es fa notar una mica. Quan la mires a contrallum es pot apreciar una mica de pòsit al fons de l'ampolla, fet que segurament li confereix aquest cos tan pronunciat de què fa gala. Aquest gust li dóna un caràcter propi que la pot diferenciar sense problemes de la resta.

Així mateix, cal destacar que podem obtenir aquesta cervesa de la mà de Artist And Beer, un grup de professionals de diferents àmbits que tenen un objectiu en comú, la seva passió per la cervesa i la intenció de fer arribar a les teves mans cerveses artesanes de molts tipus i orígens diferents per tal que en puguis gaudir a casa teva. Cerveses que normalment només es trobarien en llocs especialitzats i que per tant, potser no estan a tant a l'abast de públic general.

28/6/15

[#Vi] @BiblioFigueres: Lletres i Vins 2015


Dins el marc de les jornades de Lletres i Vins 2015 d'aquest any, hem pogut gaudir durant tot aquest mes de juny, des de l'1 i fins el dimarts 30, de l'Exposició de llibres i documents històrics sobre el món del vi.


La iniciativa de Biblioteques amb DO va nèixer a l'any 2013 de la mà del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya conjuntament amb la col·laboració de cellers de la comarca i de la Càtedra de Viticultura i Enologia de Narcís Fages de Romà de la Udg, i s'ha anat repetint durant els últims 3 anys.


En aquesta ocasió, vam poder assistir a una xerrada organitzada dins la Biblioteca Fages de Climent de Figueres i copresentada per Jordina Escala, documentalista al Vinseum Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, i Eduard Puig i Vayreda, llicenciat en Enologia, polític escriptor i dinamitzador cultural i social català.  La xerrada feia un recull de la història de la nostra viticultura a través de tota la documentació històrica entre revistes especialitzades, setmanaris, manuals i compendis sobre costums d'alimentació, medicina i salut, que s'ha pogut anar recopil·lant dels últims segles fins a l'actualitat.

I en finalitzar, i com no podia ser d'altra manera, entre les vitrines de l'exposició documental, vam poder gaudir d'un fantàstic maridatge gentilesa de Cellers d'en Guilla, on Martí Vallès, llicenciat en Ciències Químiques, net de viticultor i un dels responsables del celler, ens van fer la presentació de dos dels seus fantàstics vins.


 En aquesta ocasió, vam poder provar:
- El Magenc blanc de 2014
- El Bruel de l'Estany, collita del 2013



En el primer cas, es tracta d'un vi blanc confeccionat amb garnatxa blanca, garnatxa roja, macabeu i muscat. D'una tonalitat groc pàlid, força aromàtic i molt suau en boca, ideal per prendre fresquet en un bon moment de relax. Per sort, ja havíem tingut ocasió de provar-lo en alguna altra ocasió amb anterioritat.


El Bruel és un vi negre amb caràcter, d'una tonalitat roig fort i aroma tant marcat com el seu color. Gust en boca a l'alçada del seu aspecte, fort i amb un punt d'aspror molt bo pel meu gust.


Una manera diferent, molt educativa i alhora plaent d'aprendre coses noves sobre el vi i tot el món que l'envolta.  

Amb @cellervell celebrem la nostra Revetlla

Avui a Figueres se celebra la Revetlla de Sant Pere, ja que demà celebrem la festa d'aquest Sant com a festa regional. Així nosaltres en pocs dies de diferència tenim el privilegi de gaudir de dues revetlles, la de Sant Joan i la de Sant Pere.


I com marca la tradició aquestes nits no pot faltar un bon tros de coca acompanyada amb cava. Nosaltres per a la ocasió hem triat un cava artesanal del Penedès, concretament un Cuvée Les Solanes Brut Nature Reserva, del Celler Vell. Un cava exquisit compost per 1/3 de Xarel.lo i 1/3 de Chardonnay, ambdós fermentats per separat en barrica de roure francès « allier », de 300 l de segona omplerta completant el terç que falta amb la noble Pinot Noir.

Aquest cava de criança té un color daurat intens. De fina bombolla i aroma pronunciat. De gust més sec en boca però amb tocs de fruits secs i cítrics. Perfecte per a maridar aperitius, arrossos i plats de mar i muntanya.  


Des de principies del S. XX que porten conreant les vinyes situades prop de Sant Sadurní d'Anoia per tal d'elaborar aquests caves totalment artesans, fet que els distingeix per la seva qualitat.

Si voleu conèixer les seves varietats de cava podeu visitar la seva pàgina web, des d'on tenen la seva botiga on-line habilitada des de la qual hi podeu comprar còmodament. 

26/6/15

.@coopgarriguell presenta l'escumós G de Gerisena

Sempre he pensat que a l'Empordà som molt afortunats. No només perquè tenim la gran sort de viure en una magnífica plana des de la qual tenim tant la muntanya com el mar a tocar, sinó perquè també som una terra de vins amb una llarga història, encara que de moment no tenim el reconeixament ni el prestigi del qual gaudeixen a altres zones, però doneu-li temps al temps ;)


I dins aquest incomparable marc vinicola, va tenir lloc la presentació d'un nou escumós, que no cava, ja que la D.O. Empordà té el registre tancat per inscriure nous caves i per tant, no se'l pot qualificar com a tal.
Estem parlant del G de Gerisena, l'escumós que ens arriba de la mà de la Cooperativa de Garriguella, situada a la població del mateix nom.
Aprofitant la presentació, la cooperativa també va inaugurar la seva nova terrassa, situada al primer pis i que vindrà a ampliar la zona actual a la qual ja es pot anar a fer un dinar amb carn a la brasa o sopar amb embotits, formatges i pa amb tomata, tot acompanyant-ho de qualsevol dels seus magnífics vins.


L'enòloga, Natàlia Duran va fer una amena presentació  del G de Gerisena, es tracta d'un escumós, d'un color groc cristal·lí,  amb 13 mesos de criança elaborat amb Macabeu, Garnatxa blanca i Moscatell. Una dada a destacar és que se li ha donat la categoria d'un Grand Cru a més d'elogiar el seu bouquet.


El mètode que s'ha seguit per la seva producció és l'anomentat "champenoise", que és el procediment per fer un escumós de la mateixa manera que es fa a la regió de la Champagne.


Es tracta doncs, d'un escumós de gran qualitat i que ha passat tots els processos d'elaboració dins la mateixa Cooperativa. Per tant poden presumir d'oferir un producte d'alta gamma  ideal per fer un brindis com cal.


I on millor que fer-ho que a la seva nova terrassa, amb vistes a les vinyes, paisatge cent per cent empordanès.

23/6/15

Elaboració i propietats del llom

Avui parlarem del llom embotit, un aliment al qual se li ha prohibit l'entrada a moltes llars catalanes en el moment en què hem anat al metge i aquest ens ha posat a règim.
No cal oblidar que es tracta d'un embotit curat però dintre de tots és el que conté menys greixos.

Quan parlem d'un llom embotit, ens referim a la part del llom de porc assaonat, curat lentament i elaborat amb carn de primera qualitat i sense lactosa ni derivats del blat.
També cal saber que no tots els lloms són fets amb els mateixos ingredients ni seguint el mateix procés d'el·laboració, essent alguns  més sans que altres en funció del procès seguit. Precisament a El Graner cuiden molt aquest punt partint d'un bon producte base per tal d'obtenir un bon producte artesà.

A través de la meva Experiència El Graner he pogut veure i col.laborar en el seu procés d'elaboració, des del punt zero, és a dir des que es rep el producte a l'obrador fins que està a punt per vendre. Aquesta setmana a primera hora del matí ja vaig anar cap a l'obrador d'El Graner amb en Francesc i em van donar l'oportunitat de salpebrar un llom, tal i com mana la tradició que és el secret d'un bon llom.

Els passos per fer el es duen a terme en 3 mesos i consten de:

1. Recepció de la matèria primera, en aquest cas el llom sencer de porc. Aquest es revisa per si hi ha quedat algun osset del desfer i es parteix per la meitat, ja que és considerablement llarga aquesta peça de carn.

 

2. Salat: i aquí és on vaig intervenir jo, vam fer una barreja de sal, pebre, una mica de dextrosa (sucre) i alguns conservadors (nitrit sòdic i nitrat potàssic) i la vam tirar sobre el llom.


Li vam fer un massatge al llom perquè penetrés la mescla.

 

3. Repòs: les peces del llom es posen en unes cubetes a reposar 8 dies com a mínim a fi de que la sal penetri dins la carn.


4. Embotiment: el llom s'emboteix en una tripa natural deshidratada (ells la hidraten prèviament) de porc que rep un tractament especial i té el calibre adequat. També hi posen el fil per a poder penjar-los.

 
 

5. Curació: els lloms s'estan 10 setmanes a l'assecador, en unes humitats relatives entre 72 i 77 i a una temperatura que oscil.len entre els 7ºC i els 9ºC, aportant d'aquesta manera un fong que proporciona a la carn aquell buquet tan especial.
Cal dir que a l'assecador, que ja és el procés final de l'embotit curat, es té cura de tots els lloms raspallant-los i mimant-los, transferint els fongs d'uns lloms a altres per tal que tots quedin igualats i tinguin la qualitat que es busca.

Si voleu saber-ne una mica més, us deixo la fitxa tècnica del producte:


Com podeu veure, les calories del llom no són elevades i podem destacar-ne el seu contingut en proteïna d'alta qualitat. A més té un nivell més baix en greixos que altres embotits, sent aquests de tipus monoinsaturats, és a dir el que fa pujar el colesterol bo.

El llom és un embotit que tant a l'Empordà com a tot Catalunya és molt consumit. Antigament quan es feia la matança del porc a les cases de pagès en feien embotits curats, com ara el llom, per tal d'augmentar-ne el procés de conservació.