31/7/20

[#RadioGironafm] @gironafmcat Formatges i vins

A qui no li ve de gust una copa de vi? I més si la podem acompanyar amb alguns formatges!

Aquesta setmana a Radio Girona hem parlat sobre llocs on poder prendre una copeta de vi alhora que degustes formatges.

Comencem a Girona, a La Simfonia, a la Plaça de l'Oli 6.

Es tracta d'una botiga i restaurant de formatges i vins.

Les seves especialitats són la taula diària de 5 formatges seleccionats i de 10 formatges o bé la Spécialité de Xavier: Brie a la trufa negra

Tenen altres plats, tant freds com calents, molt atractius, i postres.

Potser ja que parlem de formatges recomanaria el seu cheescake.

I tots aquests formatges els podem maridar amb alguns dels seus vins a copes que ofereixen i una cosa que destacaria d'ells, és que pots triar entre fer 1/2 copa de vi, que serien 60 ml, o copa sencera, de 120 ml.

La seva gama de vins és força alta, la millor opció és que us deixeu assessorar per ells.

Seguim a Girona amb el Va de Vins-El Cau del Llop, situau al carrer Sacsimont 5, cantonada amb el carrer Bellaire.

Ofereixen, a part de copes de vins, 2 taules de formatges, una amb formatges tradicionals i l'altre amb formatges artesans.

Jo personalment us aconsellaria que triessiu els formatges artesans ja que podem trobem verdaderes joies que tenim per la zona.

Saltem a Sant Gregori, al Ham Session.

Es tracta d'un buffet lliure de pernil i formatges, entre altres embotits ibèrics.

Per un únic de 25 euros pots degustar tots els formatges que vulguis, en tenen més de 30 varietats.

Trobem des del Gorgonzola sencer i per untar, Parmesà, de cabra, Tête de Moine, Grana Padano, Gouda, Morbier, Roquefort, Tupí, Camembert, Brie, Manxec, Emmental, entre molts altres. Fins i tot formatge de cabra amb papaia com a punt exòtic.


I com a calents una cassoleta de Provolone amb poma cuita que el cambrer et passa a portar.


Per acompanyar el gran assortiment de formatges pots demanar vi a copes.


I l'últim de Girona que us volia comentar és Plaça de Vi 7, al bell mig del Barri vell, on mentre veus lla gent passejar pots fer una copa de vi i alguns dels seus formatges.

A més aquest restaurant està capitanejat per en Roger Viusà, el millor sommelier d'Espanya i segon d'Europa, qui ens podrà aconsellar sobre quin vi prendre.

Venim cap a Figueres, a El Dynamic, situau al carrer Caamaño, ben a prop de la Rambla, un lloc ideal per anar de tapes. I una de les quals podem demanar és l'assortiment de formatges gironins.

La tapa consisteix en cinc formatges per 12'50 euros que pots combinar amb una canya ben tirada, tal i com en diuen ells.

D'ells no us podeu perdre la seva tapa de Coca de Brie, que és una massa fina i cruixent de coca amb Brie, formatge de cabra, tomàquet i rúcula.

La podeu trobar a la seva carta o al seu menú diari de tapes :)

La relació qualitat-preu d'aquest menú és excel·lent.


També heu de demanar el Brie arrebossat amb ametlla i melmelada de tomàquet que és una delícia.


I com a postres el seu pastís de formatge que és una passada.


Continuem a Figueres cap al Restaurat Transit, a l'Avinguda Vilallonga 65, un restaurant ampli, amb terrassa on fan un menú de tapes i platets per a 2 persones que està molt bé.

Per 22 euros t'inclouen 5 tapes a triar per compartir entre les quals podem agafar el mini assortiment de formatges gironins o el formatge vell d'ovella.

Això si, per veure, una cervesa, que inclou el menú, i que combina molt bé amb el formatge.

Acabem a Figueres amb dos locals que són com germans;

El Granada Vins, a la Plaça de les Patates, un lloc ideal per demanar una copa de vi i acompanyar-la amb un bon assortiment de formatges. El plat val 12 euros i la quantitat i presentació està molt bé.

En aquests local hi trobes molt d'ambient ja que tot sovint hi fan espectacles i degustacions, i a l'estiu música en directe, tot i que a l'hivern també s'hi fan maridatges de vins que inclouen una petita degustació i estan súper bé!


Dels mateixos amos i gairebé al costat, al carrer Muralla, trobem El Pati, un espai amb molt d'encant, amb una àmplia terrassa a l'interior, ideal per prendre una copa de vi amb alguna de les seves tapes com ara les patates a formatge fos i bacon.

Solen fer concerts en directe, i la veritat és que si està molt a gust, tot prenent un vi relaxadament mentre escoltes la música.

Obren a partir de les cinc de la tarda i els concerts solen ser aviat, així que no teniu excusa, segur que us agradarà!


Recomanacions dietètiques:

Sempre al final del programa aprofitem que sóc dietista-nutricionista per parlar sobre la nutrició. En aquest cas sobre si és bo menjar formatge i quina és la quantitat que n'hauriem de fer?

Menjar formatge és llaminer i agrada a molta gent, això no vol dir menjar-ne grans quantitats. De fet en la mesura està la clau.

Podem menjar formatge cada dia si ho fem en una porció petita com a postres o a mig matí o tarda, com aquell que menja un iogurt, això si, tinguent en conte que el tros de formatge hauria de ser d'uns 30-40 gr.

Pensem que quan més curat és el formatge, menys aigua té, i per tant, més concentrat és en tot, en calories, en greixos i en sal.

No és el mateix menjar un formatge fresc que un de madurat, si de fresc una ració són 100 gr. de madurat, amb 30 gr. en tenim suficient per aportar les mateixes propietats nutricionals.

Si no tenim cap problema de colesterol i tampoc estem seguint una dieta per a perdre pes podem menjar formatge sovint, ja que és una bona font de calci i vitamina D.

Quan mengem pa amb formatge, una bona ració seria uns 70 gr, per persona i aquest pes també val per si ens fem una amanida amb formatge de cabra o d'algun altre tipus.

Si volem reduir pes o cuidar-nos, aquesta ració hauria de ser la meitat, però no cal deixar-lo de consumir, sobretot si sou formatgers.




Si t'ha agradat aquest post, em pots trobar i seguir-me a les xarxes socials Facebook, Twitter, Instagram
T'hi espero!

No hay comentarios:

Publicar un comentario