20/11/20

[#Radio] @gironafmcat Un pa per a cada ocasió

Aquesta setmana a Radio Girona.fm hem parlat sobre els diferents pans que podem trobar i on els podem comprar, saber reconèixer un bon pa i algunes de les seves propietats nutricionals.


Comencem a Girona amb l'Antiga Casa Bellsolà, una fleca creada l'any 1901 per en Pere Bellsolà i que s'ha anat expandint per tot Girona. Avui dia trobem moltes botigues pel centre de la ciutat on poder comprar les seves elaboracions.

Jo us recomano la seva barra llarga, ja que és ideal per a fer entrepans, dauradeta per fora, amb els seus talls que la travessen que fan que sigui molt cruixent.

Continuem amb el Forn Montserrat, d'on destacaria el seu pa amb olives Kalamata. Es tracta d'un pa allargat i xato que combina molt bé amb un formatge suau, tot i que és tan bo que es pot menjar sol o amb un raig d'oli i un polsim de sal.

Seguim a Girona amb el Forn Boix, els quals tenen diferents fleques repartides a la ciutat, sent una d'elles al Mercat del Lleó.

Podem trobar molts tipus de pans però us en recomanaré dos, el pa de ceba, que és boníssim i molt fi i el pa de nous que combinat amb un assortiment de formatges queda molt bé.

De Casa Moner, us en destacaria el llonguet, un pa d'etiqueta negra elaborat amb massa mare, llevat ecològic, farina de blat ecològica, llet ecològica i mantega també ecològica, sal marina sense refinar i agua purificada i vivificada. Un luxe de pa treballat amb productes de primera.

Una altra pa extraordinari és  el que fan a La Puntual, una fleca més amagada situada al carrer Ramón Turró 33. Treballen el pa amb farines ecològiques de màxima qualitat. Us proposo tastar el seu bastó Sant Fèlix de 320 gr., una barra llarga amb la crosta ben fornejada i un interior delicat i fi i només per 1'20 euros. Una excel·lent relació qualitat-preu.

Marxem cap a Fornells, a Can Biel, on no us faré menció de cap pa especial, sinó de tots ja que el cal destacar d'ells és el seu forn, un forn del 1902 amb foc a sota, per tant sense contacte amb el pa.

Funciona amb llenya de castanyer, cosa que li confereix al pa un perfum suau i un color i una cruixentor excepcional.

A Figueres, a les fleques del El pa pa, elaboren el Pa de Tramuntana fet amb farina de blats antics conreats al Parc natural dels Aiguamolls de l'Empordà. 

Un pa excel·lent, en forma de xusco o rodó, és un pa molt cruixent i amb una molla densa però a la vegada esponjosa. Cada pa porta un distintiu que el diferencia.

De fet aquesta fleca elabora aquest tipus de pa i també la barra Raulina, una barra de quart molt cruixent i bona, amb una molla flonja i que precisament vam poder veure com la feien a la visita que fam fer al seu obrador.


També en vam elaborar una recepta que ens va agradar molt, us deixo l'enllaç aquí per si voleu fer-hi una ullada. 



Al Fornet del Moliner, a la Rambla nova de Figueres, trobem aquesta fleca amb l'obrador a la vista per poder veure com elaboren el pa.

En fan de molts tipus però jo recalcaria la seva coca de pa. En fan dues mides, la petita que sol fer uns 400 gr. i la gran que en fa el doble.

És ideal per menjar ben sucada amb tomàquet, sal i un bon raig d'oli i acompanyar-la amb un pernil ibèric tallat ben fi.

També us volia nomenar una fleca on tenen un forn de llenya molt antic que es pot visitar, El Petit Forn de Pa de Terrades, ja que el tenen a la botiga mateix i d'aquí, a part de les seves conegudes barres, fan un pa especial amb forma de tortuga que és ideal per a menjar amb un assortiment d'embotits o per farcir-lo amb formatge.


Us deixo una recepta de Pa Tortuga farcit de Cheddar que vaig fer fa un temps per si voleu veure com és el pa i com queda de bé i bo farcit de formatge.


I finalment us volia parlar del Maia de Figueres ja que és una fleca on destaca el seu assortiment de pans. Si voleu un pa determinat aquí segur que el trobareu. Tenen els seus pans clàssics, els pans maia i els especials, des d'on podem trobar-ne d'espelta, de sègol, de Kamut, entre molts altres que val la pena tastar.

Comentari dietètic:

Parlant sobre el típic mite sobre si el pa engreixa, doncs us diré, que no, no engreixa. Tot depèn de amb el que el combinis. És clar que si ens fem un entrepà de cansalada i formatge i ceba fregida doncs ens aportarà moltes calories, però no pel pa en si, sinó pel contingut.

En canvi si ens fem un entrepà d'advocat i tomàquet, aquest serà ben saludable. Teniu la recepta aquí.


De fet de pa se n'ha de menjar cada dia ja que és un hidrat de carboni d'absorció lenta, és a dir, dels que ens proporcionen sucre de forma moderada i energia de llarga durada.

Tant si es segueix una dieta per aprimar com si no el pa ha d'estar present en la nostre alimentació de cada dia.

És a dir que seria bo esmorzar uns 40 gr. de pa aproximadament amb pernil salat, gall d'indi, pernil dolç o formatge i així començar bé el matí.

I també és recomanable per als nens que berenin un tall de pa o un panet amb embotit o xocolata, abans que una peça de brioxeria.

Una altra de les preguntes que se sol fer és si és millor consumir-lo integral o no

Doncs tot va en funció del que busquem. Un pa blanc està fet amb farines refinades, aleshores se'ls hi ha extret la pellofa del gra de cereal i per tant la fibra, en canvi l'integral, tal com indica el nom, conté tota la fibra, així com les vitamines.

Per tant dues coses, si voleu les vitamines si la fibra seria millor consumir-lo integral. Sobretot per aquells a qui tinguin restrenyiment.

Quan a les calories els dos pans aporten les mateixes calories, tot i que si optem per l'integral, al contenir més fibra, ens saciarà més i potser ens ajuda si estem fent una dieta per a perdre pes.

I per últim també cal dir que hem de saber reconèixer un bon pa, ens hem de fixar que tingui la crosta estigui daurada i amb bombolletes, senyal que el pa ha fet una bona fermentació i per tant ens resultarà més digerible. 


I el seu interior ha de ser amb una bona molla, flonja i esponjosa.


Hem de fugir dels pans industrials, que sovint provoquen certa intolerància. 


Sempre hem de comprar el pa en una fleca artesana on treballin el pa amb cura i dedicació, a partir d'una bona massa mare, que això es notarà a l'hora de degustar-lo. I si pot ser amb farines ecològiques doncs encara millor ;)




Si t'ha agradat aquest post, em pots trobar i seguir-me a les xarxes socials Facebook, Twitter, Instagram
T'hi espero!

No hay comentarios:

Publicar un comentario