20/6/16

Lio Sushi & Drinks, Palamós

Diumenge passat varem fer una volta per Platja d'Aro per veure una concentració de cotxes americans, amb exhibicions de motor inclosa. Cal dir que aquests cotxes són uns monstres, tan visualment com amb els cavalls que porten. La meva parella va gaudir-ho molt i per mi això és el que importa.


Després varem anar a Palamós al Lio Sushi, un bar amb una terrassa de dia fer a vermuts o cervesa i pica alguna cosa i de nit un bar de copes per a tisanes i coktails.


Jo, encara que era al migdia, vaig demanar una sangría. M'esperava una sangría de vi i me la van servir de cava amb sucs de fruita. Cal dir que em va agradar, era fluixa i passava molt bé. Feta amb trossos de préssec en almívar, grans de raïm i trossos de taronja i llimona. Un encert que no hi hagués massa alcohol, que sinó entre la calor i tot plegat...


Per picar varem fer unes olives marinades, una mica dures, però bones de gust.


Uns musclos en escabetx: molt bons i servits amb aquestes llaunes que s'obra la tapa, original.


Patates de bossa comercials.


Seitons en vinagre, molt bona recomanació de la camarera.


Formatges variats amb melmelada de figues: Brie, Manxego, Rulo de cabra i Gorgonzola.


Un tast complert, passant per 4 formatges de 4 països diferents i molt ben combinats amb la melmelada de figues. M'encanta com queda amb el Gorgonzola!


És un bon lloc, sobretot si el que busques és una terrasseta a l'estiu per a fer un cocktail.

17/6/16

#Formatge: Testun al Barolo

Ara anem a conèixer un xic més el formatge: Testun al Barolo. Es fa a partir d'una exclussiva i molt original interpretació d'una antiga recepta de formatge italià de muntanya. Aquest formatge prové de Mondovi, província de Cuneo, a Piamonte, a la Itàlia nord-ocidental. En el dialecte local la paraula Testun significa "testarudo" i Barolo són els grans de raïm que el cobreixen.
És un formatge potent originàri de Piamonte i elaborat amb un 80% de llet de vaca i un 20% d'ovella o cabra, les quals pasten lliurement a les muntanyes florides a 2.000 metres sobre el nivell del mar.
Testun al Barolo és un formatge díficil de produir que desprès es deixa madurant un mínim de 5 mesos a la bodega i un altre mes macerant amb raïm.
La seva escorça és natural coberta de raïm premsat de la varietat Nebbiolo, la mateixa que s'empra fer fer el vi Barolo. L'interior del formatge és de color groc palla. L'aroma és intens, amb gustos que varient segons la temporada i l'aliment de les ovelles i les cabres. Podem trobar notes de farigola, regalèssia o fins i tot caramel.
Es cura entre 6 i 8 mesos embolicat amb fullatge i llavors de Nebbiolo, un raïm amb el qual es produeix un dels vins reis d'Itàlia. És un formatge exquisit tal com demostra el seu preu (sobre els 58 euros el kilo).

Consells de degustació: es pot prendre com a postres acompanyat d'un vi dolç.

Nota Curiosa: Els experts de Slow Food li van otorgar el premi al millor formatge "borratxo" d'Itàlia a l'any 1999.

Fitxa tècnica:

Origen: Piamonte, Itàlia
Maduració: mínim 5 mesos
Pes i forma:
Dimensions:
Llet: vaca i ovella o cabra
Productor: Varis


15/6/16

[#Cervesa] @cervezadougalls - Extra Especial Bitter


Nom: DouGall's Leyenda - Extra Especial Bitter

Marca: DouGall's
Tipus: Ale
Fabricant: Cervezas Artesanales de Cantabria S.L.
Origen: Liérganes, Cantabria
Fermentació: Baixa
Grau: 5'8%
Ingredients: Aigua, maltes Maris Otter i Crystal, llúpols Warrior, Cascade i Celeia i llevadura ALE.
Mida: 33cl
Web: http://dougalls.es


Aspecte: Color ambre fosc, molt tèrbol i molt similar a la mel.
Aroma: A primera enflairada, notes la dolçor força típica de les cerveses artesanes i seguidament un punt d'amargor.
Gust: La olor ja deixa entreveure el gust que notarem al fer-ne el primer glop. Un punt dolç inicial per obrir-se a l'amargor al fons de la llengua.
Cos: Força cos, escumosa i agradable a la vista. Es veu densa i amb només mirar ja convida a provar-la.


Comentari: Es tracta d'una cervesa artesana, d'un aspecte torrat prou marcat i amb el gust inconfusible de les artesanes, aquella dolçor que acaba deixant pas una amargor característica.


Aquesta empresa artesana de Cantàbria, porten fent cerveses des del 2006 i disposen de diversos tipus de cerveses dins el seu catàlge, des de les Lager, passant per diverses Ale de variada graduació, amb un acabat molt acurat del seu producte, com demostren amb un etiquetatge variat i original.
En el cas que ens ocupa, la DouGall's Leyenda és la cervesa de més graduació que produeixen, amb un gust força marcat que persisteix en boca durant una bona estona després d'acabar-ne l'últim glop.
Ideal per combinar amb uns bons formatges, a ser possible de gust potent, i en bona companyia per passar una bona estona fent petar la xerrada.

13/6/16

#Formatge: Pecorino Toscano

És un formatge Italià amb D.O.P. de llet d'ovella crua o pasteuritzada alimentades amb els pastos de la zona que s'elabora a la Toscana i a les regions veïnes (Úmbria i Laci).


A l'època romana es va començar a parlar d'aquest formatge.
Són formatges en forma de tambor i es es classifiquen segons la seva maduració, trobem els més joves, a partir de 20 dies de maduració fins als més vells que poden arribar als 6 mesos de maduració.


A mesura que el formatge envelleix perd la seva tonalitat blanca i n'adopta una més groguenca, accentuant també el sabor, que passa de la dolçor a la picantor i el mateix trobem amb la textura que va de sedosa o trencadissa.
Té un contingut en greix entre un 40% i un 45%.


Característiques: L'escorça es renta amb oli, d'aquí el seu color groguenc. La pasta és groga o blanca, en funció de la maduració. De sabor dolç i aroma làctic, augmentant-ne la intensitat a mesura que envelleix, es torna trencadís, amb notes seques i afruitades.


Consells de degustació: amb amanides d'enciam o d'endívia. També amb mel queda molt bo i ratllat a la pasta. Amb melmelada de tomàquet verd o pera queda extraordinari.
 

Fitxa tècnica:

País: Itàlia
Maduració: 20 dies a 6 mesos
Pes i forma: 1-3.5 kg. tambor
Dimensions: D.15-22 cm. a 7-12 cm.
Llet: Ovella
Classificació: Curat
Productor: Varis

10/6/16

365 cafè

Les panadaries 365 cafè són una franquícia que va començar com una empresa familiar a Barcelona l'any 1999 però s'han anat estenent fins a arribar a obrir-ne una a Figueres. Situada a la Plaça de l'Ajuntament, un lloc de pas per a gent de la zona, comerç i turistes.


Serveixen cafès acompanyats amb diferents pastes. Disposen d'ofertes a l'hora d'esmorzar on a partir de 1'70 tens una pasta i cafè amb llet. També ofereixen altres promocions com dos croisants amb banyes per 1 euro, cinc fartons, dos triangles de xocolata o dues canyes també pel mateix mòdic preu.


L'atenció és correcte, autoservei, demanes a la barra i t'ho emportes en una safata.


També pots fer-hi un mos salat, a triar entre les pizzes o els entrepans. I si vols pa també en tenen de diferents tipus, tot i que aquest apartat no el tastarem perquè nosaltres som més de pa amb farina de Girona.

Nosaltres vam aanar-hi a esmorzar i vam fer una canya de xocolata i un cafè i llet. Ben presentat, amb la seva escuma i de gust bo. La canya correcte, la xocolata era bona. Diriem que és un lloc econòmic on esmorzar o berenar si estàs pel centre de compres.

8/6/16

#Formatge: Cantal AOC

Protegit amb la AOC (segell d'identificació francès que indica la identificació geogràfica protegida, l'I.G.P) des del 1956, és l'antecessor de tots els formatges d'Auvernia. S'elabora a través del procés de "cheddaring"(això fa que la textura del formatge sigui més densa), típic de molts dels formatges durs tradicionals anglesos, tot i que aquest és l'únic francès produït amb aquest mètode.
 

El Cantal és un formatge de pasta premsada no cuita fet amb llet crua o pasteuritzada de vaca.
Els trobem en tres maduracions diferents, els joves, els entre-deux i els vells (de gairebé un any a la bodega).
Es tracta d'un dels formatges francesos que se'n produeix més quantitat i a l'hora un dels més coneguts pels francesos.


Característiques: El sabor varía segons l'edat del formatge: un cantal molt madur té un gust fort, mentre que un formatge tendre té un sabor més suau, a fruits secs i llet.

Consells de degustació: Acompanyat d'un vi lleuger i afruitat. També sobre una torrada de pa de sègol, tal com fan ells. I com s'usa més és fer a fer fondues i raclettes.


Fitxa tècnica:

Origen: Auvernia, França
Maduració: òptim al voltant de 3-6 mesos
Pes i forma: 35-45 kg, cílindric
Dimensions: D.35-46 cm, a 35-49 cm.
Llet: Vaca
Classificació: Curat
Productor: Varis

6/6/16

. @HomeoBoiron Com minimitzar els efectes de l'al.lèrgia

Una bona manera de minimitzar els efectes de l'al-lèrgia és mitjançant l'homeopatia. Els medicaments homeopatics s'utilitzen per a moltes patologies diferents, però s'ha observat que en una de les que millor funciona és en el cas d'al.lèrgia, i sobretot en la millora de la rinoconjutivitis al-lèrgica estacional, un dels símptomes més freqüents que provoquen les al.lèrgies.


A la primavera és quan comencen els símptomes de les al.lèrgies com ara molèsties nassals, respiratòries i oculars. Tots aquests efectes s'intenten solventar amb medicació antihistaminica, però a vegades ens trobem amb efectes secundàris d'aquests medicaments o poca eficàcia. És aleshores quan podem recórrer a l'homeopatia, on un metge especialista farà una valoració de la patologia i un tractament personalitzat, valorant no sols el problema al.lèrgic, sinó també els antecedents familiars, per tal d'adequar-se al màxim al pacient. Així doncs amb aquest tractament obtindrem efectivitats, seguretat i senzillesa.

1/6/16

. @mercatlleo Tast de vins i formatges II

Continuem amb la segona part del Tast de vins i formatges que es va fer el passat divendres a l'Aula Gastronòmica del Mercat del Lleó.


En aquest post parlarem dels vins que vam tastar del Celler Vinyes d'Olivardots.

El primer vi que vam provar va ser un vi blanc, el Groc d'Àmfora elaborat amb Garnatxa roja, Garnatxa blanca i Macabeu de vinyes velles (80 anys).
Prové d'un sòls al.luvial i sorrenc.


La seva fermentació i criança ha estat en àmfores de terrissa de 700 litres durant 4 mesos i amb la pròpia maceració de les seves pells. L'elaboració d'aquest vi és ancestral, com es feia antigament.
 

Es tracta d'un vi blanc aromàtic, fresc i mineral. En boca notes volum i cremositat i també una nota salina que li proporciona l'àmfora.

 

El segon vi, un altre blanc, en aquest cas un vi molt valorat que forma part de la guia de Girona Excel.lent 2015, el Blanc de Gresa 2013. També va guanyar la medalla de plata a la guia Gilbert&Gaillard en l'edició especial que es va fer sobre els vins catalans. Elaborat a partir de Garnatxa blanca, Garnatxa roja i Samsó blanc de vinyes velles de 80 i 110 anys (les més velles de l'Empordà). Reposa 8 mesos en barriques de 500 litres, el doble de la capacitat habitual.
Provinent de sòl al.luvial i sorrenc. Part del vi és fermentat i criat sobre lies durant 8 mesos en botes noves de roure francès i l'altre en tina d'innox, per obtenir la millor expressió de cada varietat.
Es tracta d'un vi fresc, equilibrat, potent i amb aires mediterranis. En boca trobem notes de fusta i vainilla.


El tercer, un vi negre, el Finca Olivardots Vermell. Fet amb Syrah (un 70%), Garnatxa i Samsó. Es treballa amb mares.


De sòl franc i sorrenc, al.luvial i granític.
Es tracta d'un vi de criança de 9 mesos en bótes de roure francès.
En boca és expressiu, ple de fruita i fresc. Té una nota làctica com a "iogurt de maduixa".


El següent negre que vam tastar va ser el Gresa Negra 2009. Elaborat amb Garnatxa, Samsó, Syrah i Cabernet Sauvignon.
De sòls franc-arenós, granític i de pissarra. Té un envelliment de 18 mesos en bótes de roure francès.
En boca és un vi elegant, complexe, equilibrat i de llarg recorregut.
Es tracta d'un vi que ha estat reconegut amb diversos premis.

I ja passem a l'ultim vi del tast, un vi negre el Vd'O 5.2010.
Aquest vi és molt especial, ja que, a més de la producció tradicional de Vinyes d'Olivardots, la Carme i en Toni han volgut crear uns vins excepcionals capaços de portar els caràcters de l'Empordà a la seva màxima expressió.


A cada verema se seleccionen els millors raïms i parcel.les i s'elaboren sense deixar res a l'atzar.
El resultat és una producció limitada de vins exclusius que mostren finor, elegància i equilibri associats a la gran expressió aromàtica que ens dóna la varietat i el seu terrer.


Tastar "Vd'O" és endinsar-se durant uns instants al bell paisatge de l'Empordà.

Es tracta d'un vi terrer i mono varietal, elaborat amb 100% Garnatxa roja en barriques durant 10 mesos. En tenen 7 tipus, el número indica la varietat del raïm amb el qual s'elabora. En aquest cas el número 5 fa referència a la Garnatxa.
Fan una partida de 6.000 ampolles i concretament nosaltres vam beure la 2.428. Tot un luxe per al paladar.
Us diré que el preu del vi val 30 euros, però la qualitat s'ho val i el vi s'ho permet.

Tots aquests vins són un somni fet realitat per la Carme Casacuberta i en Toni, quan a l'any 2002 va néixer Vinyes d'Olivardots, en terres de gresa, al bell mig de suaus turons, on impera el silenci i la vista es perd albirant els ceps. Fruit de la seva passió pel vi i amb el segell d'Empordà al seu nom, l'any 2006 van recol.lectar els seus primers fruits.

Art i natura es conjuguen per fer un gran vi mediterrani, amb una personalitat que busca l'equilibri amb l'elegància, que mostra l'essència de la terra, de la seva gent... l'essència del vi.