1/6/16

. @mercatlleo Tast de vins i formatges II

Continuem amb la segona part del Tast de vins i formatges que es va fer el passat divendres a l'Aula Gastronòmica del Mercat del Lleó.


En aquest post parlarem dels vins que vam tastar del Celler Vinyes d'Olivardots.

El primer vi que vam provar va ser un vi blanc, el Groc d'Àmfora elaborat amb Garnatxa roja, Garnatxa blanca i Macabeu de vinyes velles (80 anys).
Prové d'un sòls al.luvial i sorrenc.


La seva fermentació i criança ha estat en àmfores de terrissa de 700 litres durant 4 mesos i amb la pròpia maceració de les seves pells. L'elaboració d'aquest vi és ancestral, com es feia antigament.
 

Es tracta d'un vi blanc aromàtic, fresc i mineral. En boca notes volum i cremositat i també una nota salina que li proporciona l'àmfora.

 

El segon vi, un altre blanc, en aquest cas un vi molt valorat que forma part de la guia de Girona Excel.lent 2015, el Blanc de Gresa 2013. També va guanyar la medalla de plata a la guia Gilbert&Gaillard en l'edició especial que es va fer sobre els vins catalans. Elaborat a partir de Garnatxa blanca, Garnatxa roja i Samsó blanc de vinyes velles de 80 i 110 anys (les més velles de l'Empordà). Reposa 8 mesos en barriques de 500 litres, el doble de la capacitat habitual.
Provinent de sòl al.luvial i sorrenc. Part del vi és fermentat i criat sobre lies durant 8 mesos en botes noves de roure francès i l'altre en tina d'innox, per obtenir la millor expressió de cada varietat.
Es tracta d'un vi fresc, equilibrat, potent i amb aires mediterranis. En boca trobem notes de fusta i vainilla.


El tercer, un vi negre, el Finca Olivardots Vermell. Fet amb Syrah (un 70%), Garnatxa i Samsó. Es treballa amb mares.


De sòl franc i sorrenc, al.luvial i granític.
Es tracta d'un vi de criança de 9 mesos en bótes de roure francès.
En boca és expressiu, ple de fruita i fresc. Té una nota làctica com a "iogurt de maduixa".


El següent negre que vam tastar va ser el Gresa Negra 2009. Elaborat amb Garnatxa, Samsó, Syrah i Cabernet Sauvignon.
De sòls franc-arenós, granític i de pissarra. Té un envelliment de 18 mesos en bótes de roure francès.
En boca és un vi elegant, complexe, equilibrat i de llarg recorregut.
Es tracta d'un vi que ha estat reconegut amb diversos premis.

I ja passem a l'ultim vi del tast, un vi negre el Vd'O 5.2010.
Aquest vi és molt especial, ja que, a més de la producció tradicional de Vinyes d'Olivardots, la Carme i en Toni han volgut crear uns vins excepcionals capaços de portar els caràcters de l'Empordà a la seva màxima expressió.


A cada verema se seleccionen els millors raïms i parcel.les i s'elaboren sense deixar res a l'atzar.
El resultat és una producció limitada de vins exclusius que mostren finor, elegància i equilibri associats a la gran expressió aromàtica que ens dóna la varietat i el seu terrer.


Tastar "Vd'O" és endinsar-se durant uns instants al bell paisatge de l'Empordà.

Es tracta d'un vi terrer i mono varietal, elaborat amb 100% Garnatxa roja en barriques durant 10 mesos. En tenen 7 tipus, el número indica la varietat del raïm amb el qual s'elabora. En aquest cas el número 5 fa referència a la Garnatxa.
Fan una partida de 6.000 ampolles i concretament nosaltres vam beure la 2.428. Tot un luxe per al paladar.
Us diré que el preu del vi val 30 euros, però la qualitat s'ho val i el vi s'ho permet.

Tots aquests vins són un somni fet realitat per la Carme Casacuberta i en Toni, quan a l'any 2002 va néixer Vinyes d'Olivardots, en terres de gresa, al bell mig de suaus turons, on impera el silenci i la vista es perd albirant els ceps. Fruit de la seva passió pel vi i amb el segell d'Empordà al seu nom, l'any 2006 van recol.lectar els seus primers fruits.

Art i natura es conjuguen per fer un gran vi mediterrani, amb una personalitat que busca l'equilibri amb l'elegància, que mostra l'essència de la terra, de la seva gent... l'essència del vi.

No hay comentarios:

Publicar un comentario