És un formatge Italià amb D.O.P. de llet d'ovella crua o pasteuritzada alimentades amb els pastos de la zona que s'elabora a la Toscana i a les regions veïnes (Úmbria i Laci).
A l'època romana es va començar a parlar d'aquest formatge.
Són formatges en forma de tambor i es es classifiquen segons la seva maduració, trobem els més joves, a partir de 20 dies de maduració fins als més vells que poden arribar als 6 mesos de maduració.
A mesura que el formatge envelleix perd la seva tonalitat blanca i n'adopta una més groguenca, accentuant també el sabor, que passa de la dolçor a la picantor i el mateix trobem amb la textura que va de sedosa o trencadissa.
Té un contingut en greix entre un 40% i un 45%.
Característiques: L'escorça es renta amb oli, d'aquí el seu color groguenc. La pasta és groga o blanca, en funció de la maduració. De sabor dolç i aroma làctic, augmentant-ne la intensitat a mesura que envelleix, es torna trencadís, amb notes seques i afruitades.
Consells de degustació: amb amanides d'enciam o d'endívia. També amb mel queda molt bo i ratllat a la pasta. Amb melmelada de tomàquet verd o pera queda extraordinari.
Fitxa tècnica:
País: Itàlia
Maduració: 20 dies a 6 mesos
Pes i forma: 1-3.5 kg. tambor
Dimensions: D.15-22 cm. a 7-12 cm.
Llet: Ovella
Classificació: Curat
Productor: Varis
A l'època romana es va començar a parlar d'aquest formatge.
Són formatges en forma de tambor i es es classifiquen segons la seva maduració, trobem els més joves, a partir de 20 dies de maduració fins als més vells que poden arribar als 6 mesos de maduració.
A mesura que el formatge envelleix perd la seva tonalitat blanca i n'adopta una més groguenca, accentuant també el sabor, que passa de la dolçor a la picantor i el mateix trobem amb la textura que va de sedosa o trencadissa.
Té un contingut en greix entre un 40% i un 45%.
Característiques: L'escorça es renta amb oli, d'aquí el seu color groguenc. La pasta és groga o blanca, en funció de la maduració. De sabor dolç i aroma làctic, augmentant-ne la intensitat a mesura que envelleix, es torna trencadís, amb notes seques i afruitades.
Consells de degustació: amb amanides d'enciam o d'endívia. També amb mel queda molt bo i ratllat a la pasta. Amb melmelada de tomàquet verd o pera queda extraordinari.
Fitxa tècnica:
País: Itàlia
Maduració: 20 dies a 6 mesos
Pes i forma: 1-3.5 kg. tambor
Dimensions: D.15-22 cm. a 7-12 cm.
Llet: Ovella
Classificació: Curat
Productor: Varis
No hay comentarios:
Publicar un comentario