4/7/16

#Formatge: Stilton DOP

Al segle XVIII, la ciutat d'Stilton era una important parada entre el camí de Londres a York. El propietari de la fonda Bell Inn(a Stilton) va començar a servir un formatge tendre de vetes blaves elaborat a la ciutat veïna de Melton Mowbray, a Leicestershire.

Tal va ser l'èxit d'aquest formatge, que Cooper Thornhill (qui va descobrir aquest formatge a la fonda i en va quedar enamorat, va voler fer negocis amb el granger)), l'amo del negoci, aviat va començar a enviar formatges a Londres; a mitjans del segle XVIII la xifra superava les mil unitats a la setmana. Però el formatge es va anomenar amb el nom de la ciutat en la qual es va fer famós, no amb el nom del lloc en el que es produïa.


Al principi s'elaborava en petites granges, però el procés de producció era tan laboriós i complicat que els productors van acordar unir les forces, i el 1875 es va produir el primer Stilton a mà en una petita fàbrica. Al 1910, la Stilton Maker Association es va registrar com a marca per a garantitzar que el formatge només es pogués fer als comptats de Nottinghamshire, Derbyshire i Leicestershire, i aquesta decisió va protegir el formatge de la mediocritat o de l'extinció, com ha succeït amb altres exquisits formatges tradicionals de Gran Bretanya.

Es fan dues classes de Stilton, el blanc, menys conegut i el blau. fermentat amb cultius de Penicillium Roqueforti, que és el que us explicaré a continuació. Considerar a Anglaterra com "el rei dels formatges anglesos".


Actualment, l'Stilton és un dels pocs formatges britànics que gaudeixen de la condició de Denominació d'Origen Protegida (DOP) que concedeix la Comissió Europea. Només set lleteries disposen d'aquesta autorització per a fer l'Stilton.

Característiques:  Es tracta d'un formatge de vaca pasteuritzada amb un contingut de greix mínim d'un 48%.
Sorprèn pel seu gust més dolç que picant i amb notes de fruita seca. La presència d'aromes i sabors és intensa, sobretot al començament, tot i que es va esvaint la dolçor del primer moment deixant pas a un gust més com de nous.

Consells de degustació: Ideal per a salses, amanides, sopes, i verdures com el bròquil o l'api. Al forn en una quiche o en un pastís amb espinacs resulta especialment bo. També esmicolat al cim d'un bistec a la brasa o amb una amanida amb tocs balsàmics queda bé. Amb galetes salades i pa són altres opcions bones.
Per maridar amb vi, optaríem per un Oporto o un vi blanc refrescant amb un toc dolç. També casa amb un Riesling sec aromàtic o una cervesa suau.

Curiositat: Antigament en aquest formatge se li tirava al cim Oporto per a matar els bixitus que es formaven a la part inferior de les campanes de l'Stilton. Actualment, amb la refrigeració no és necessari. Ara millor l'Oporto ens el bevem per acompanyar el formatge :)

Fitxa tècnica:

Origen: Nottinghamshire, Derbyshire i Leicestershire, Anglaterra
Maduració: 9-14 setmanes
Pes i forma: 7'5 kg. cilíndric alt, tambor
Dimensions: De 20 cm a 30 cm.
Llet: Vaca
Classificació: Blau
Productor: Varis


Per saber-ne una mica més, anem a veure com s'elabora:

Moldejat: La quallada, prèviament molta per a que es pugui salar bé a mà, es col.loca en motlles cilíndrics d'acer inoxidable, oberts pels extrems, i es posen en pissarres de fusta on la gravetat i el pes de la quallada empenyen gradualment el suero pels forats dels costats dels aros i per sota, ja que com a requisit de la D.O. no es pot premsar. Es necessiten uns 77 litres de llet per a fer un Stilton de 7'5 kg. Una vegada que el formatge es manté i,es deixa assecar la quallada durant una nit.

Perforació: A les sis setmanes es col.loca el formatge en una estanteria especial i es punxa amb unes agulles d'acer inoxidable, primes i de 18 o 20 cm de llarg, perquè l'aire entri al formatge.

Qualificació: Abans de sortir al mercat, els lots de formatges es califiquen. S'empra un ganivet sonda de cata per treure'n una mostra. El catador determina, mitjançant inspecció visual i olfactiva, si el formatge mereix o no portar la marca.

La particularitat de l'Stilton és la seva escorça més seca, rugosa i cruixent, amb forats clarament visibles.
Per a crear la textura suau de mantega que caracteritza l'Stilton, les quallades recent escorregudes es deixen madurar durant una nit, molt més temps que per a la majoria de formatges.
Les línies blaves irregulars de l'interior del formatge radien erràticament, des del centre cap a fora, com una peça de porcelana trencada.

I per acabar us diré que si penseu que el formatge és una droga per lo addictes que en sou, us diré que aneu ben encaminats ja que s'han fet estudis que hi ha aliments amb efectes psicoactius casi igual que els tenen el cànnabis o drogues de disseny. I més concretament en el "top ten" de les drogues més rares del món apareix la lactosa de l'Stilton. Si voleu saber més d'aquest estudi o com ens afecten els formatges a l'hora de dormir, aquí trobareu més informació.

1/7/16

Bombons de iogurt i cirera

De la mà de Delizia vaig rebre una caixa d'unes cireres impressionants, bones i grans, d'aquelles de gran calibre. Les cireres Delizia són sempre recollides manualment per especialistes que poden garantitzar la selecció de les peces adequades i que oferiran el sabor i textura característic de la casa.
Una vegada recolectades les cireres passen un segon procés de selecció, realitzat també de forma manual per experts coneixedors del producte que garantitzen una correcte manipulació i envasat.


Sabieu que la cirera és la única fruita que després de recolectarla no madura ni es torna més dolça? Per aquest motiu és pel qual és important agafar-la de l'arbre quan està al seu punt òptim de maduració.


Nosaltres hem gaudit d'aquestes cireres recent recolectades i originàries de Lleida rentades sota l'aixeta i una mica fresques de nevera. I també n'hem volgut fer alguna recepta. Jo sempre dic que les cireres són com petits bombonets i que n'agafés una i vas fent fins que veus masses pinyols al plat. Doncs d'aquestes cireres n'hem fet bombons, barrejant-les amb iogurt artesà. Anem a veure-ho!


Ingredients:



Elaboració:

Posem una mica de iogurt a la base de cada motlle.


Rentem les cireres i les tallem a daus. Les posem als motlles on tenim el iogurt.


 Afegim iogurt fins a la superfície del motlle i posem el congelador.


Queden uns bombons molts bons i sans i la presència molt maca.


Propietats de les cireres:

La cirera és una bona font de vitamines com la A, B, C i E.
També conté minerals com el ferro, el potassi i el manganès. El potassi ens ajuda en l'eliminació dels líquids.
És rica en antioxidants, que ens ajuden a prevenir l'envelliment.
Els seus flavonoides ens ajuden a prevenir enfermetats cardiovasculars.


27/6/16

[#Vi] @BiblioFigueres i en Josep Pla

El passat divendres 10 de juny, es va celebrar la segona jornada de la IVa edició de Biblioteques amb D.O. que s'han organitzat aquest any a la biblioteca Fages de Climent de Figueres, ens han volgut apropar una mica més a en Josep Pla i el seu particular punt de vista sobre la gastronomia i els vins, en aquest cas de la mà l'escriptor Adrià Pujol Cruells i l'enòleg Jordi Esteve on ens van voler fer fer partícips del tarannà del carismàtic autor.


En aquesta ocasió, pel maridatge amb els productes locals també ens van acompanyar del celler Can Torres i dels formatges artesans Mas Marcè.


Mentre anàvem escoltant la conversa entre en Jordi i l'Adrià, la Bàrbara ens va anar introduint i explicant una mica els diferents vins que anàvem a provar a continuació. El celler Can Torres és de relativa nova creació, ja que només fa 10 anys que existeix i produeix un seguit de vins naturals, fidels a la seva manera de pensar i bon fer.

El primer és l'Anyet, un vi blanc natural de garnatxa blanca i roja. Sorprèn pel seu gust, normalment els vins blancs solen ser més suaus però aquest amb l'aroma ja et deixa entre veure el que t'espera.
De gust dolç i potent, deixa molt bon sabor en boca.


El segon vi que vam poder provar es diu Murtra. Es tracta d'un vi negre vinificat amb únicament amb la varietat d'Ull de Llebre.


Ja per acabar, i per mi, el millor de tots, el Demontre. És un vi negre vinificat amb les varietat de garnatxa negre i samsó, en un 85% i 15% respectivament.
Es tracta d'un vi negre de sabor suau, no massa astringent i amb un punt dolç.


Com a sorpresa per tancar el tast de vins, un de dolç, l'Ambre, vinificat 100% a partir de garnatxa roja. D'aspecte daurat fosc i un gust força pronunciat en boca, d'aquells que pots anar fent glopets mentre la vas fent petar amb els amics i sense adonar-vos'en, us acabeu l'ampolla. ;)


La nota final ens la va dur en Sebastià Roig, l'actual escriptor de capçalera de la biblioteca Fages de Climent, on en un moment ens va saber relacionar diversos conceptes que a priori no semblen tenir res a veure entre sí com poden ser escriptors, vins, tramuntana i el gran plaer per la lectura.


En definitiva, una gran jornada per començar el cap de setmana de la millor manera possible.

25/6/16

[#Vi] @BiblioFigueres i Abu-Nuwàs

I ja hem arribat a l'última jornada a la que vam assistir dins el marc de IVa Edició de Biblioteques amb D.O. que es va organitzar a la biblioteca Fages de Climent de Figueres el passat dimecres 15 de juny.


En aquesta ocasió, ens van voler fer arribar l'obra del poeta àrab Abu-Nuwàs de la mà del traductor, especialista en literatura àrab i figuerenc, Jaume Ferrer.
Amenitzant la trobada, també vam tenir la oportunitat de sentir la recitació de poemes de la Magda Bosch, on anava intercalant poemes de Nuwàs a mida que en Jaume ens anava fent una mica de resum de la vida d'aquest autor que com va quedar ben palès a la seva obra, li agradava viure la vida, gaudir-la amb un bon menjar i sobretot beure i n'enaltia les propietats gairebé màgiques del vi.

Aquest cop, el maridatge amb la poesia de Nuwàs es va fer amb els productes deliciosos de les melmelades salades de Can Tuies i l'acompanyament dels vins del celler Castell Perelada.

Castell de Perelada va optar per fer-nos el maridatge amb els anomenats Vins de Finca, és a dir, vinificats exclusivament amb els ceps d'un finca concreta.

El primer va ser un Finca Espolla del 2011, un vi negre vinificat a partir de les varietats de Monastrell en un 60% i Syrà en un 40%, de criança de 18 mesos en bóta de roure francès.


En segon lloc vam provar el Finca La Garriga, un altre vi negre vinificat amb una sola varietat, 100% samsó (o carinyena), provinent de la finca del seu mateix nom, criança de 14 mesos en bóta de roure americà.


I ja per últim, el Finca Malaveïna, un vi negre vinificat amb diverses varietats de vi consistents en Merlot (29%), Cabernet Sauvignon (26%), Cabernet Franc (19%), Syrah (14%) i finalment Garnatxa Negra (12%), amb una criança de 18 mesos en bóta de roure francès.

24/6/16

Voleu perdre pes?

Ara si que ja arribat l'estiu i per tant l'hora de menjar més aliments frescos i també molta més fruita i verdura que ens ofereix el bon temps. I jo dic, perquè no ho aprofitem i comencem a fer una mica de dieta per aprimar-nos? Ja que la sabia naturalesa ens proporciona més varietat d'ingredients per a fer una dieta variada i que ens ajudi a reduir el pes. A més, si això li sumem que per les altes temperatures el cos ens demana plats més lleugers, perquè no en traiem el màxim profit.

És un bon moment per iniciar una dieta d'aprimament i, a la vegada, agafar uns bons hàbits alimentaris, perquè una vegada perduts els quilos que ens sobren, puguem mantenir el pes per sempre, què és del que es tracta.


Jo com a dietista us he preparat un dossier on us explico tot el que heu de fer abans, durant i després de la dieta. També teniu una  llista d'aliments permesos, una altra amb ingredients prohibits i una dieta equilibrada hipocalòrica amb uns consells que us vindran bé.

En aquest dossier t'explicaré una distribució de la teva dieta en cinc àpats diaris per tal d'aconseguir una dieta equilibrada sense passar gana intentant en tot moment facilitar la combinació d'aliments amb les seves diferents alternatives en cada cas. És per això que et proporcionaré diferents exemples d'amanides divertides i lleugeres perquè la dieta no es faci monòtona, així com una llista d'aliments entre els qual escollir per tal de fer-te la dieta el més amena i variada possible.
Una part interessant del dossier són les recomanacions, que t'ajudaran a seguir la dieta per aconseguir l'objectiu. Aquest tema de l'objectiu és la teva finalitat i al dossier on t'ho explico amb més detall, és la part més important que has de tenir en compte.

El dossier són només 3 euros i crec que amb ell en tindreu prou per a aconseguir el vostre objectiu, jo personalment us dono tots els passos, des de l'inici de la dieta fins al final, quan estigueu al pes desitjat.
La idea no només és que llegiu la dieta sinó el que us transmeto mentre la seguiu i la dieta sigui tot un èxit. Us ajudarà a portar la dieta amb ànims i si teniu qualssevol dubte m'ho podeu demanar via mail a:

lidia.casademont@gmail.com

Dir-vos també que el dossier l'he fet en català, però si algú el vol en castellà, que m'escrigui un mail i jo encantada li faré.

Recordeu que mantenir un bon pes és la clau per a sentir-nos bé amb nosaltres mateixos i també és la millor manera d'estar saludables. 

Men sana in corpore sano!

22/6/16

[#Vi] @BiblioFigueres - 4a Edició Biblioteques amb D.O.

Durant aquests últims dies de primavera i ja a les portes de l'estiu que es va apropant mica en mica, vam assistir a la primera jornada de la 4a edició de Biblioteques amb DO que s'organitzava la Biblioteca Fages de Climent de Figueres.


En aquesta primera jornada de la mà de l'enòleg, polític i escriptor Eduard Puig Vayreda i del carismàtic Joan Manel Soldevilla, tintinòleg reconegut, escriptor i professor de literatura a l'institut Ramon Muntaner de Figueres, ens van apropar a diversos autors de novel·la negra i com el vi i/o el menjar es reflectia en les seves obrers.

Una bona tertúlia on amb el bon fer d'aquestes dos fantàstics personatges, van aconseguir fer-nos passar una bona estona, amb un reguitzell d'anècdotes i bons somriures per apropar-nos de primera mà a aquest fantàstic gènere literari.

El maridatge entre literatura i vins es va completar amb un parell de tastos excel·lents d'origens molt diferents, l'Amiral, un vi blanc d'origen francès i Camino, un de negre del Celler Terra Remota.


El vi blanc, l'Amiral, del celler Gitton Père et Fils, originaris del Sancerre a França.
Es tracta d'un vi monovarietal a base de Cabernet Sauvignon, fermentat en botes de roure durant 9 mesos, d'un color groc força pronunciat, amb gota i un aroma dolç que convida a provar-lo.
En boca el primer que notem és la seva dolçor seguida d'un punt àcid que de seguida deixa pas ... voler veure'n un segon glop ;)


Per l'altra banda, el vi negre, anomenat Camino, era de la nostra terra, un D.O. Empordà del Celler Terra Remota, situat a Sant Climent Sescebes, molt a prop de Figueres.
Es tracta d'un vi negre vinificat a partir de tres varietats, un 50% de garnatxa negra, un 25% de syrah i el 25% restant de Cabernet Sauvignon provinents de cultiu ecològic i envellit durant 12 mesos en bóta de roure francès.

Una bona manera de fer casar una bona literatura amb un encara millor vi per acompanyar-nos.

20/6/16

Lio Sushi & Drinks, Palamós

Diumenge passat varem fer una volta per Platja d'Aro per veure una concentració de cotxes americans, amb exhibicions de motor inclosa. Cal dir que aquests cotxes són uns monstres, tan visualment com amb els cavalls que porten. La meva parella va gaudir-ho molt i per mi això és el que importa.


Després varem anar a Palamós al Lio Sushi, un bar amb una terrassa de dia fer a vermuts o cervesa i pica alguna cosa i de nit un bar de copes per a tisanes i coktails.


Jo, encara que era al migdia, vaig demanar una sangría. M'esperava una sangría de vi i me la van servir de cava amb sucs de fruita. Cal dir que em va agradar, era fluixa i passava molt bé. Feta amb trossos de préssec en almívar, grans de raïm i trossos de taronja i llimona. Un encert que no hi hagués massa alcohol, que sinó entre la calor i tot plegat...


Per picar varem fer unes olives marinades, una mica dures, però bones de gust.


Uns musclos en escabetx: molt bons i servits amb aquestes llaunes que s'obra la tapa, original.


Patates de bossa comercials.


Seitons en vinagre, molt bona recomanació de la camarera.


Formatges variats amb melmelada de figues: Brie, Manxego, Rulo de cabra i Gorgonzola.


Un tast complert, passant per 4 formatges de 4 països diferents i molt ben combinats amb la melmelada de figues. M'encanta com queda amb el Gorgonzola!


És un bon lloc, sobretot si el que busques és una terrasseta a l'estiu per a fer un cocktail.