2/10/13

Maridatge de vins i formatges


Aquest passat diumenge ha tingut lloc a Lladó la 18ª Fira del formatge. Una fira molt encertada per a tots els que els agradi el món del formatge.


Aprofitant una activitat de la fira vam poder assistir a una degustació de formatges i vins en una sala decorada amb diferents cartells de passades edicions d'aquesta fira formatgera.



- Uns formatges del Mas Marcè, que són una família que fa més de 6 generacions que fan de pastors. Han recuperat la raça Ripollesa autoctòna de Catalunya en perill d'extinció. L'alimentació de l'ovella Ripollesa és de la pròpia finca amb cereals i farratges antics i ecològics.
Segons ens va comentar quan ens explicava els formatges que degustaríem els hi agrada dir que són pastors :)

- Els vins eren tots provinents del celler *La Vinyeta. 
Vins amb DO Empordà tocats per la Tramuntana.

Durant la cata vam tastar cinc formatges, dos de Mas Marcè, dos de Làctics Perelada i un de formatges artesans La Balda,  i cinc vins.

Vam iniciar el tast amb formatges i vins en ordre creixent pel que fa al gust.

Primer de tot un vi blanc suau, fresc en boca, l'Heus blanc acompanyat d'un formatge Marí, de Mas Marcè. Un formatge elaborat amb llet crua ecològica d'ovella ripollesa i quall vegetal "herba col". De pasta tova, salat lleugerament amb aigua de mar del Cap de Creus.Té una maduració de 15 dies.

 

Segon una garnatxa roja que combinava perfectament amb una formatge Fermió elaborat a partir de llet crua de vaca, de pasta tova i pell florida blanca (tipus St. Marcellin). La varietat de garnatxa roja ja es feia a l'Empordà fa molt de temps i ara s'ha tornat a recuperar.


Tercer, el vi Llavors, nom curiós, com la resta dels seus vins, tots tenen una explicació al darrera, que maridava un formatge més madurat i molt fi el Serrat d'ovella, de Làctics Perelada.

 

Quart un formatge al vi Llavors, de Làctics Perelada una perfecte simbiosi amb el celler La Vinyeta,  maridat amb un Heus negre, amb un xic de més cos ja aquest.


I com a quint formatge, el millor pel meu gust, el Set, de Mas Marcè,  un formatge amb un gust molt potent, elaborat a partir de llet crua de raça ripollesa amb una maduració més llarga, entre 2 i 4 mesos,  i no podia ser acompanyat per cap més vi que el Puntiapart. Un vi amb molt més cos i més temps en barrica, és el vi més complex del celler.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario