26/5/15

Un àpat sa i lleuger amb el gall d'indi

Dissabte passat vam anar a buscar a la carnisseria Marcel Puigmal una mica de gall d'indi per fer-nos un segon plat de tall. El gall d'indi és una carn molt sana que et permet fer moltes receptes. Nosaltres vam fer una recepta molt ràpida, poc calòrica, saludable, ecònomica i fàcil de fer, anem a veure!


Ingredients:

  • 2 talls de pot de gall d'indi d'El Graner
  • oli d'oliva verge extra
  • sal negre de l'Himalaya


Elaboració:

Posem unes gotes d'oli d'oliva verge extra en una paella i l'escalfem.


Quan l'oli estigui ben calent hi posem els talls de gall d'indi volta i volta. Amb aproximadament mig minut per costat, en fem prou, només necessitem marcar la carn.


Una vegada feta la carn, l'emplatem i hi afegim un raig d'oli d'oliva verge extra i unes escates de sal negre i ja ho tenim.


Una carn ben gustosa i sense greix que ens permet cuidar la salut i la línia. D'acompanyament hi podem fer unes verdures tallades en juliana al vapor i així tenim un àpat lleuger i que ens permet cuidar de la nostra salut.


Bonissim i ni tan sols arriba a les 100 calories, una execel.lent forma de menjar proteïna de gran qualitat però de baix contingut calòric.

22/5/15

Formatge Emmental

L'Emmental és un formatge de pasta premsada cuita elaborat amb llet de vaca. És originàri de la vall del riu Emme (Alps Suïssos), d'aquí que li ve el nom.
L'aspecte és inconfusible, es caracteritza pels seus grans forats a la massa, creats per les bombolles de diòxid de carboni que es creen durant la fermentació i que queden atrapades durant la seva frabricació.
De color marfil pàlid, els seus forats poden fer des d'1'5 cm fins a 3 cm.


Característiques: La massa té una textura llisa i un sabor agradable i suau, fàcil de tallar. És afruitat, però amb un marcat gust dolç, recorda al gust de les nous.
La costra és dura, d'aspecte sec i de color groc-daurat.

Consells de degustació: Normalment el fem servir per gratinar ratllat sobre la pasta, tot i que també el podem servir com a canapès o en una taula de formatges.
Combina bé amb els vins lleugers.

Fitxa tècnica:

Origen: Suïssa
Maduració: de 3 a 6 mesos
Pes i forma: 80-99 kg. forma de roda
Dimensions: varies, D. 87 cm a 25 cm
Llet: vaca
Classificació: Curat
Productor: Varis

21/5/15

Mongeta de Santa Pau amb botifarra de perol

Un plat de llegum sempre ve de gust, a l'hivern calent guisat en suc o per acompanyar la carn i a l'estiu en forma d'amanida.


Nosaltres, aprofitant aquesta baixada de temperatures, l'hem cuinat amb botifarra de perol. Per a l'ocasió hem triat unes mongetes de Santa Pau, comarca de la Garrotxa. És petita, de color blanc i de forma rodona. Molt sabrosa, amb molta proteïna i poca fibra.
  

Com courem les mongetes?

Primer de tot les posem en remull amb aigua tèbia i una mica de sal, les deixem d'avui per demà.
L'endemà les esbandim i les posem a bullir amb aigua freda que les cubreixi uns dos dits per sobre del seu volum i mantinguent l'olla destapada.
Deixem que bullin lentament durant 1 hora aproximadament.


Ingredients per a 4 persones:

  • 400 g. de mongeta de Santa Pau
  • 4 botifarres de perol
  • oli d'oliva verge extra
  • sal
  • llesquetes fines de pa


Elaboració:

Una vegada tenim les mongetes bullides, les colem i les reservem.
Anem per fregir les botifarres de perol en una paella amb un raig d'oli d'oliva verge extra.
Una vegada tenim les botifarres rosses, les emplatem i a la mateixa paella hi posem les mongetes. Les fregim amb l'oli i el greix que han deixat anar les botifarres fins que agafin color.
Presentem el plat, amb les mongetes, la botifarra i alguna llesqueta de pa fregida amb el mateix oli sobrant.


Comentari dietètic:

Com heu vist és un plat amb un elevat contingut calòric, ja que hi afegim una bona quantitat d'oli i la botifarra de perol, que ens aporta força greix.
És un plat per menjar de tant en tant i més reservat als mesos de fred, per donar calories al cos.

20/5/15

Unes gotes pels blocaires

Cada dia estic davant l'ordinador, ja sigui per feina com per oci o pel manteniment del bloc. La qüestió és que estem moltes hores fixants la vista tant a la pantalla de l¡ordinador, com de la tablet o mòbil. Al final del dia els ulls estan cansats, pateixen sequetat, ja que mentres mirem la pantalla, sense adornar-nos-en no pestanyegem i això provoca aquesta picor molesta als ulls.

Un remei bo són unes gotes d' Euphralia, es tracta d'unes solució oftàlmica utilitzada com a netejador ocular en adults i en nens a partir d'un any, en cas d'irritació, molesties oculars o sequetat ocular d'origen divers (esforç ocular prolongat, aigua de mar o piscina, fatiga ocular, fum, pols o aire condicionat).


Jo he trobat un efecte inmediat en aquestes gotes, que no contenen conservants i permeten un ús diari en comodes unidosis.

19/5/15

Còctel del @Boia_Nit marida el concert de @joandausa

Com a colofó de la jornada del "Vi Dolç Empordà" es va celebrar un concert d'en Joan Dausà als Jardins del Consell Comarcal de l'Alt Empordà el passat 25 d'abril.


Es va fer un Combinat de Garnatxa de l'Empordà, especialment pel concert, creat pel bartender Manel Vehí, del Boia Nit a Cadaqués. En aquesta ocasió es va utilitzar el vi Perafita Garnatxa Dolça, del celler Martín Faixó de Cadaqués. 


Anem a conèixer aquest còctel!

Ingredients:

  • 100 ml de Garnatxa d'Empordà
  • 50 ml de suc de maduixa macerat amb fonoll marí de Cadaqués i romaní
  • 20 ml de sucre líquid
  • 30 ml de suc de taronja natural
  • Per decorar: rodanxa de llimona i gerd liofilitzats

Elaboració:

Primer, elaboreu el sucre líquid, fent bullir la mateixa quantitat d'aigua i de sucre. A continuació, feu un suc amb les maduixes i macereu-lo amb dues branques de fonoll marí i una branca petita de romaní. Un cop macerat, coleu el suc. En una gerra o coctelera amb gel, aboqueu el suc de les maduixes, el sucre líquid, la Garnatxa d'Empordà i el suc de taronja natural. Ho deixeu refredar i ho serviu decorat amb una rodanxa de llimona i un gerd liofilitzats.


La veritat és que vaig trobar molt adient l'entorn del concert amb la beguda elaborada pel concert. Què millor que maridar una bona música amb un bon combinat!


18/5/15

Pa amb Farina de Girona


Ahir en motiu de la 2a Fira del Pa celebrada a Cistella, va tenir lloc una xerrada per part d’IRTA, Productors, Farineres i Flequers Artesans sobre el pa elaborat a partir de la farina Km0.

El Sr. Joan Serra, tècnic de l’IRTA-Mas Badia i el Sr Josep Mª Font, administrador i flequer de Pa Fosu S.L. de Torroella de Montgrí, ens van explicar quines característiques tenia la farina de Girona i quins paràmetres havia de complir de cara al flequer per tal de poder fer un bon pa. Perquè un pa bo parteix d'una farina de qualitat, com la de Girona, que ara la coneixerem una mica més.

De fet tot comença quan els flequers que treballen bé i amb farina de qualitat volen donar a conèixer l'origen d'aquesta farina emprada per a fer el pa que comercialitzen. Aleshores presenten un pla sectorial a la Generalitat i signen un protocol, amb una sèrie de drets i obligacions, per adherir-se al projecte "És Farina de Girona". Anem a veure quines condicions compleixen.

Elaboració i distribució de la farina

  • Control de qualitat a l'entrada del blat
  • Emmagatzematge i molturació del blat durant l'any
  • Les terceres queden en propietat de les farineres participants
  • La distribució de la farina arreu dels integrants de Flequers Artesans*


Finalitat del projecte

L'objectiu és obtenir una farina certificada a partir d'un conreu integrat de blats per productors seleccionats per l'IRTA-Mas Badia, on la seva transformació en farina és realitzada per les farineres gironines i finalment poder-ne elaborar pa pers alguns membres del Gremi de Flequers Artesans de les comarques gironines.


Valors d'"És Farina de Girona"

- És un pa de qualitat (blat/farina de qualitat-talent Flequers Artesans)
- A partir de blat certificat en producció integrada (garantia de respecte pel medi i la salut de les persones)
- i de proximitat (els nostres pagesos, fariners i flequers)

Els Flequers Artesans volien fer una diferenciació de producte, per una banda fent pa a partir de farines de proximitat, com la de Girona i, per altra banda, elaborar un pa diferent, el Pa de Tramuntana.


El "Pa de Tramuntana", l'elaboren 75 flequers artesans i es el trobem ens més de 100 punts de venta.

És un pa que va ser presentat al desembre del 2011.
És un pa elaborat pels Flequers Artesans de les Comarques Gironines amb blats de varietats antigues (Florence Aurora i Soissons) seguint uns paràmetres de Producció Integrada* pels Pagesos de la Cooperativa Agrícola de Castelló d'Empúries, dins del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà.
Es presenta en forma de xusco/xato de 400 grams amb una etiqueta identificativa (una hòstia segellada a cada pa).


Aquest pa té unes qualitats sensitives i organolèptiques (gust, tacte, olor i color) molt especials: el color bru de la crosta amb olor de pasta mare de pa cuit amb sola de pedra, el seu gust amb molts matisos, una molla amb un toc àcid i d'avellanes torrades que, quan te'l poses a la boca i tanques els ulls, pots escoltar focs d'artifici al mossegar-lo.

El conreu integral d'aquests blats permet el respecte el medi ambient vetllant per la salut de les persones i, sobretot, destaquem que és un producte local, d'aquí, de Km 0.

Les particularitats de l'entorn natural de la zona repercuteixen en les característiques dels blats; són determinants les característiques climàtiques, així com el bon fer del pagès.

Els Flequers Artesans li donen el seu toc mestre que fa que elaborin, amb les seves mans, aquest pa amb excel.lents resultats.

El Pa de Tramuntana és el resultat de molts anys de treball conjunt entre el Gremi de Flequers de les Comarques Gironines, la Cooperativa Agrícola de Castelló d'Empúries, Triticatum. IRTA i la Generalitat de Catalunya.

Concretament per a produir la farina demandada per tal d'elaborar el Pa de Tramuntana se sembra un 25% de la varietat antiga millorant Florence Aurora i un 75% de la varietat vella Soissons.


Valors del "Pa de Tramuntana"

- Varietats velles de farines: Florence Aurora i Soissons
- Zona de producció (Àmbit del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà)


* I que és exactament la Producció Integrada?

Doncs bàsicament es tracta d'un sistema per a la producció de blat tou per l'elaboració de farines per a la panificació que agrupa tot una sèrie de principals obligacions dels productors:

- Utilitzar llavor certificada (R1 o R2)
- Omplir un quadern d'explotació (col.laboració projecte)
- Rotació de conreus (no menys de 3 cultius)
- Balanç de nutrients i anàlisis del sòl (cada 5 anys) (a càrrec del productor)
- Ús de productes fitosanitaris autoritzats
- Prioritzar mètodes de lluita de plagues i malalties segons llindars
- Calibració de la maquinària de tractaments

Seguir la norma tècnica per a la producció integrada de cereals d'hivern del Consell Català de la Producció Integrada.
El blat també és sotmès a una anàlisis multi residus i a una fertilització Nitrogenada, per tal que tingui una bona quantitat de proteïna, que és el que després servirà per a treballar el pa.
A més aquest blat ha de tenir uns mínims de qualitat:

- Índex de caiguda superior o igual a 280 segons
- Degradació proteolítica menor de 15 %
- Humitat del gra menor del 13 %
- Impureses menor del 2 %
- Pes específic major de 75 kg/hl
- Contingut en proteïna:
  • blats millorants menor del 13 %
  • blats panificables menor del 11 %
- Contingut en micotoxines
- Metalls pesants (Pb menor de 0,2 mg/kg; Cd menor de 0,1 mg/kg, ètc.)

En la producció global d'elaboració del pa intervenen diferents actors:

- Productors
- Fariners
- Flequers del Gremi de Flequers de les Comarques Gironines

Amb tota aquesta explicació, més tècnica potser, m'agradaria mostrar-vos que el producte que ens sortirà d'aquesta farina tindrà una excel.lent garantia i uns valors:

- La qualitat
- Les propietats organolèptiques, és a dir el seu gust, la seva textura, olor i color
- Respecte pel medi ambient
- Respecte per la salut de les persones
- RSC Responsabilitat Social Corporativa
- Respecte pel paisatge
- Respecte pels oficis

Objectiu:

L'Excel.lència del pa, combinat amb la farina d'aquí i el talent dels Flequers Artesans.


Com a curiositat us deixo amb les dades de la collita que es va fer el 2015:

22 pagesos participants al projecte
Camps conreats en 5 comarques gironines
260ha sembrades.
1.176.000 Kg de blat obtingut
I és que el pa fet amb "És Farina de Girona" és d'aquí, és de qualitat, és salut, és bona, és l'excel.lència del pa.

I ja per finalitzar, un parell d'enllaços interessants. En el primer podreu accedir al cercador de fleques del Gremi adherits al projecte, per tal que busqueu la més propera a la zona on viviu i l'espot que forma part de la campanya que han engegat per tal de fer-ne promoció.

16/5/15

[#Vivid] Fira Vi Dolç de #Figueres


Dins el marc del festival del vi, el Vivid, el Consell Regulador de la D.O. Empordà en col·laboració amb el Patronat de Turisme de la Costa Brava i l'Ajuntament de Figueres, van organitzar les jornades Vi Dolç Empordà, realitzades durant el cap de setmana del 25-26 d'abril a Figueres.

Una molt bona iniciativa per tal de potenciar, reivindicar i donar a conèixer el vi dolç i els seus possibles maridatges al públic en general.

Les jornades de maridatge, conduides pels sommeliers Laura Masramon i Joan Benejam, van tenir lloc al Teatre Jardí de Figueres. Al mateix temps, a la Rambla de Figueres s'hi va cel·lebrar una fira on els diferents cellers de l'Alt Empordà i algun productor de formatge i foie exposave els seus productes i on a més, en podies realitzar un tastet comprant tickets.

Nosaltres vam assistir a la sessió que es feia al matí de la mà de Laura Masramon, on vam poder fer un maridatge de vins dolços amb productes salats, com a la que es realitzava a la tarda, conduït per Joan Benejam on es feia maridatge amb productes dolços.



Anem pel primer, on Laura Masramon ens va presentar els 3 vins dolços: un Moscatell Sinols del 2011 d'Empordàlia, un vi dolç Sols* de La Vinyeta i finalment un Ino de Masia Serra.



Els productes escollits per realitzar aquest maridatge, van ser un tast de foie amb gelea de roses sobre una torradeta per acompanyar el Sinols, una crema de carbassa pel Sols* i una altra torradeta amb formatge blau amb melmelada de figues.

 

Pel tast de la tarda, de la mà de Joan Benejam, van tenir ocasió de tastar un moscatell Anubis de Vinícola del Nordest, una garnatxa Sol i Serena de Cellers d'en Guilla i finalment una Estela Solera de Mas Estela.


En aquest cas, els maridatges escollits en el mateix ordre, van ser una poma Royal Gala amb mel, una figa confitada amb mar de cava i mató de Mas Mercè i per acabar una teula de Trias amb melmelada de cítrics i foie de Collverd.

 


Tots aquests productes escollits per fer-ne els maridatges, formen part del Girona Excel·lent, que és un segell de qualitat agro-alimentari que promouen la diputació de Girona i la Cambra de Comerç per impulsar i difondre en l'àmbit nacional i internacional els productes agro-alimentaris gironins de la més alta qualitat.
Alguns productes destacats serien la Poma de Girona, els Fesols de Santa Pau, les galetes de Santa Coloma de Farners i Camprodon i l'Arròs de Pals, entre molts altres.


No cal dir que es va tractar d'un plaer! ;)

[#Cervesa] Asahi


Nom: Asahi "Super Dry"

Marca: Asahi
Tipus: Super Dry
Fabricant: Asahi Breweries Limited
Origen: Sumida, Tokyo, Japan
Fermentació: -
Grau: 5%
Ingredients:
Mida: 500 ml
Web: https://www.asahibeer.com/index.psp.html



Aspecte: D'un color groc molt clar i  pàl·lid.
Aroma: Fort, pronunciat, dolç, recorda una mica a algun tipus de vi dolç.
Gust: El seu saber és molt suau, potser massa suau, de gust fluix, no es nota gens la graduació, amb un toc dolç.
Cos: Molt líquida, sense cos, no fa gens d'escuma.

Comentari: Es tracta d'una cervesa molt suau, servida en ampolla de mig litre. Tot i ser suau, com que ve en ampolla de gran tamany, si no es veu relativament ràpid, pot perdre frescor i per tant, no venir tant de gust.
Per altra banda, pot ser un substitut de cerveses suaus tipus Heineken, Budweiser o Coronita, però amb un gust una mica més soset que aquestes últimes.