5/3/15

[#Vi] @coopgarriguell a #Garriguella

Aprofitant que som uns privilegiats residents a les terres vinícoles de l'Alt Empordà, ja fa un temps que vam decidir anar visitant les diferents vinyes i cellers que ens envolten per així poder-los conèixer una mica més i de pas fer un petit tast dels seus excel·lents productes.

Aquest cop hem anat a la Cooperativa Agrícola de Garriguella (@coopgarrigell), situada al poble del mateix nom, Garriguella. Es tracta d'una cooperativa fundada l'any 1963, formada per 63 socis que agrupen un total de 224 hectàrees de vinyes en total.

Produeixen diversos tipus de vins, negre, rosat i blanc, així com també licor i garnatxa, oli i últimament també cava. Entre els seus productes, disposen de diversos vins tant en ampolla etiquetada com en venda a granel.

Disposen de denominació d'origen Empordà des de l'any 1975 (per ampliar informació podeu consultar la web de D.O. Empordà, on entre d'altres coses, trobareu el llistat de cellers que hi pertanyen).

Cal fer incís en que la persona que ens va fer la visita, una simpàtica sommelier, la Fina, de Manresa que va venir a viure a l'Empordà ja fa uns anys, vivia i sentia veritable passió pel món del vins, en tenia un gran coneixement i realment et transmetia la il·lusió i les ganes que ella hi posa.

Però anem al que ens interessa, després d'una extensa visita on ens va ensenyar des de les varietats de raïm, passant pels dipòsits on fermenten els vins, la planta d'embotellament i els soterranis on tenen les bótes (de roure francès) amb el vi, tot completat amb molt bones explicacions i curiositats relacionades, finalment vam acabar al menjador de la 1a planta de la cooperativa, amb unes vistes precioses a les vinyes i a una bona part de l'Alt Empordà, per fer el que ja teníem unes ganes immenses de fer després de traslladar-nos totes les anècdotes, apreciacions i detalls sobre la producció del vi: el tast.

Vam tenir la oportunitat de provar 3 varietats de vi i un moscatell:

- Puntils blanc 2014


- Puntils rosat 2014

- Gerisena Selecció negre 2013


- Moscatell d'Empordà

La Fina ens va ensenyar a fer un bon tast, començant primer per observar-ne el color contra un fons blanc per tal d'apreciar-ne bé els detalls. Olorar-lo "en parat", és a dir, a copa aturada i després oxigenar una mica el vi fent-li fer algunes voltes en contra del sentit de les agulles del rellotge per tal que les aromes es desprenguin i així poder identificar-ne de diferents  provinents de la vinya, de la bóta i de la pròpia fermentació del vi i finalment fer-n'hi un tast.

Com a curiositat, ens va voler mostrar com afecta la oxigenació al vi. Quan teníem a davant nostra el Gerisena del 2013 negre, ens va portar una altra ampolla de Gerisena negre 2013 que tenia oberta d'un altre tast d'un dia anterior per tal que poguéssim observar com el to negre-vermell fosc de l'acabat d'obrir contrastava amb el vermell més clar, tirant a color cirera del que ja tenia obert. I el gust i aroma també varien amb el vi una vegada obert, que millora en aquest cas.
Així doncs si voleu veure un vi per sopar lo ideal seria que l'obrissiu una horeta abans per tal que s'oxigeni. Si falta temps també es pot fer servir un decantador i fer-ho al moment de servir-lo.

A més a més, ens el va donar a tastar en copa perquè també poguéssim comparar com havia variat el seu sabor en comparació a l'acabat d'obrir i per fer encara més incís en com varia un vi amb el temps, ens va portar una altra ampolla de Gerisena, aquest un Selecció negre del 2012 que també ens va donar a provar.


Per rematar la "festa" del tast i després de tot un seguit d'anècdotes molt bones sobre el món del vi, ens van portar unes plates amb pa amb oli de la seva pròpia cooperativa de Garriguella, boníssim i uns triangles de formatge manxec, que per aquella hora ben entrada del migdia, va venir molt de gust!

No hay comentarios:

Publicar un comentario