30/11/16

[#Vi] Perelada - Jardins Negre 2015

L'altre dia vam anar a dinar a l'Es Portal, una espectacular masia situada a Pals que el seu propietari, el Xef Joan Carles, a part de tenir-hi el seu restaurant, ha decidit convertir-la en un Hotel Gastronòmic amb 9 luxoses habitacions que deuen fer la delícia de més d'un afortunat que s'hi allotgi.

Tot i que l'àpat va ser espectacular, això ho explicarem en un altre post.
En aquesta ocasió, volia comentar el vi que vam provar amb l'àpat, un Jardins Negre del 2015 de Castell Perelada.


Es tracta d'un D.O. Empordà que tot i ser un vi jove, va acompanyar molt bé tot el nostre àpat, amb un punt de dolçor i acidesa que va combinar molt bé amb els fantàstics plats que ens va presentar el xef.

De vinificació a partir de diverses varietats, com són el monestrell en un 33%, garnatxa en 28%, merlot en 19%, sirà en 17% i finalment una mica de cabernet sauvignon en un 3%.


Malauradament, després dels molts tastos als que he pogut assistir, continuo sense poder-vos fer una bona nota de tast, més enllà de comentar-vos el color (granatós brillant, tot i que potser no s'aprecii bé a la foto) i l'aroma afruitat que sol ser característic de tots els vins joves.
No m'entretindré a intentar comentar-vos si tenia suavitat, cos o bona llàgrima (no massa), si que us puc dir que tenia un "bon pas per boca" (sobretot després d'un parell de copes) i que va complir molt bé el seu paper com a acompanyant de gust per l'experiència gastronòmica.


28/11/16

Risotto de pollastre amb mel i mostassa

Sovint sobren aliments a al cuina, un dia perquè hem cuinat més verdures del compte o perquè no teníem tanta gana, altres perquè no ens ve tan de gust. El resultat és que sempre tenim algun ingredient que hem de guardar i fer-n'hi un altre ús, ja sabeu que no m'agrada llençar el menjar i ningú ho hauria de fer. Si voleu més idees, compreu el llibre "Cuina i Reaprofita" que segur que us donarà un cop de mà amb aquest tema :)


Nosaltres en aquesta recepta hem fet un matxembrat de diferents ingredients, un tall de pit de pollastre que ens havia sobrat i una salsa de mel i mostassa que fèiem servir per amanir. Amb aquests dos ingredients hem decidit fer un risotto de pollastre amb mel i mostassa. Molt fàcil, ràpid i boníssim!


Ingredients per a 2 persones:
  • 200 gr. d'arròs de Pals
  • 500 ml brou de pollastre
  • 200 ml de nata per a cuinar
  • 1 tros de pit de pollastre
  • salsa de mel i mostassa (es pot fer artesana)
  • sal i pebre
  • oli d'oliva verge extra

Elaboració:

Primer de tot rossegem l'arròs en una paella amb un raig d'oli d'oliva verge extra. Hi evoquem el brou i anem remenant. Conforme l'arròs es vagi bevent el suc n'hi anem afegint més.


Paral.lelament fregim el pit de pollastre tallat petit i ben salpebrat. Una vegada daurat, el reservem.


Tirem la crema de llet a l'arròs i remenem. Posteriorment afegim la salsa de mel i mostassa i ho salpebrem.


Remenem la preparació i finalment hi afegim els trossos de pollastre. Barregem per últim cop i emplatem.


Consells de degustació:

Es pot servir tal qual, com hem fet nosaltres o bé espolsar-hi unes escates de parmesà al cim. El formatge sempre hi fa bo a gairebé tot :)
També us dic que en la preparació del plat potser podríem haver prescindit de la crema de llet, però ens hi va agradar la cremositat que ens hi va proporcionar, tot i que la salsa ja ho era prou.


Valor nutricional:

L'arròs és un cereals i com a tal és bo per a la dieta, però tal com l'hem cuinat en aquesta recepta, és un arròs de diumenge, o sigui per menjar com a extraordinari i fent plat únic o acompanyat d'una amanida verda millor. Si l'haguéssim fet sense la crema de llet, la cosa canvia i el fa molt més sa.


25/11/16

.@h_MartinNaranjo "Reganyada Almonteña" amb melmelada de tomàquet, formatge d'ovella i nous


Des de l 'Horno Martín Naranjo hem tingut la oportunitat de tastar las "Regañadas Almonteñas" i mare meva quina cosa més bona. Es tracta d'unes barquetes fines i cruixents, elaborades amb la recepta artesana d'aquest forn d'Almonte (Huelva) que ha passat de generació en generació. La veritat és que el fe d'elaborar els productes a mà, sense cap additiu artificial i cuit al forn de llenya té un valor que es nota al gust.


Nosaltres hem volgut guarnir-les com cal i per això hem pensat en una melmelada artesana de tomàquet, un formatge bo i unes quantes nous.


Ingredients:
  • "Reganyadas Almonteñas"
  • Melmelada de tomàquet artesana
  • Formatge d'ovella de llet crua
  • Nous del país

Elaboració

És tan senzilla com emplenar la "Reganyada" de melmelada de tomàquet, posar-hi trossos de formatge i unes quantes nous.

Obtenim una delícia cruixent i bona i amb una combinació d'ingredients molt encertada, quan parteixes d'un bon producte ja se sap :)


Consells de degustació:

Podeu emplenar aquesta espècia de barqueta del que més us agradi. De diferents melmelades combinades amb formatges blaus o més tendres i mel o també amb xocolata, oli i sal, amb daus de foie o amb el que us vingui de gust. Com que la "Reganyada" és molt cruixent us hi donarà un toc perfecte.


Per un sopar és una proposta excel·lent i així canvies de la típica llesca de pa que acostumem a fer-nos.

23/11/16

Ous al plat

Els ous són molt sans, ens aporten proteïna de molt bona qualitat i també greixos bons. A més és un fals mite això de que no es poden consumir perquè porten colesterol. Està demostrat científicament que fins i tot conté un tipus de greix que ajuda a reduir-lo. És a dir que en podríem menjar un cada dia i tan panxos.


Jo en aquesta recepta, com que les temperatures tendeixen a baixar els he preparat al plat. Anem a veure'n la recepta!

Ingredients per 1 persona:

  • 2 ous de gallina campera
  • 3 talls de xoriç ibèric
  • 1 tall de pernil dolç
  • tomàquet fregit
  • sal

Elaboració:

Posem els ous en un plat apte pel forn, una cassoleta de fang o d'acer, i a continuació el tomàquet fregit, una cullerada sopera plena aproximadament i ho rematem amb el xoriç tallat a bocins i el pernil dolç. Hi espolsem un xic de sal al cim del rovell de l'ou i els enfornem fins que quedin cuits.
Es poden deixar més estona, que el rovell estigui totalment fet o deixar-lo una mica líquid, que té més gràcia. Això va a gust de consumidor!


Consells de degustació:

Jo hi he afegit xoriç ibèric, però també els poder preparar només amb pernil dolç o pernil salat, que sempre serà menys greixós.
El mateix passa amb el tomàquet, el podeu incorporar ja fregit o bé fregir-lo vosaltres perquè sigui més sa, més bo i menys calòric.
Una altra idea que us dono és la incorporació d'alguna verdura al plat, com pèsols o espinacs i així en podríeu fer un plat únic, sense haver de cuina i menjaríeu de forma sana.

Valor nutricional:

Com hem dit abans l'ou és un aliment molt bo i les combinacions que en feu depenen de vosaltres el fet d'afegir-hi o no calories.
Si esteu a dieta els podeu menjar sols, sense res, només al forn amb un toc d'orenga o alguna altra espècie. O fer-los amb pernil dolç o gall d'indi, que serà més lleuger.

21/11/16

[#Cervesa] @cervezadougalls IPA


Nom: DouGall's IPA

Marca: DouGall's
Tipus: India Pale Ale
Fabricant: Cervezas Artesanales de Cantabria S.L.
Origen: Liérganes, Cantabria
Fermentació: Alta
Grau:  6%
Ingredients: Aigua, malta Pale, llúpols Mosaic, Simcore i Cascade i finalment llevadura ALE.
Mida: 33cl
Web: http://dougalls.es


Aspecte: De color groc pàlid, amb un punt tèrbol.
Aroma: Força dolç, deixa entre veure el gust que pot tenir.


Gust: Com moltes artesanes, gust inicial dolç deixant pas a l'amargor del torrat.
Cos: Molt poc, al servir fa escuma, però no es manté gaire estona i acaba desapareixent.




Comentari:

Una cervesa rossa de més graduació al que són els 4-5 graus als que potser estem acostumats. Tot i així, no carrega i es deixa beure força bé, ben freda.
No deixa de sorprendre'm la similitud que té amb la resta de cerveses Dougall's, ja que totes tenen el seu característic punt dolç que al cap de res deixa entrar l'amargant.


Aquesta empresa artesana de Cantàbria, porten fent cerveses des del 2006 i disposen de diversos tipus de cerveses dins el seu catàleg, des de les Lager, passant per diverses Ale de variada graduació, amb un acabat molt acurat del seu producte, com demostren amb un etiquetatge variat i original.

16/11/16

Galtes de porc rostides

Quan les temperatures baixen ens venen de gust plats més contundents. Després de tot l'estiu amb ensaladilles russes, bracets de patata, ous farcits i vianda al darrera, ha arribat l'hora de degustar algun plat guisat. Motiu pel qual aquest cap de setmana hem fet unes galtes rostides.


Ingredients per a 4 persones:
  • 4 galtes de porc
  • 4 pastanaga
  • 4 cebes de Figueres
  • 8 tomàquets
  • 1 cabeça d'alls
  • 1 got de vi negre
  • oli d'oliva verge extra
  • sal i pebre
  • 2 fulles de llorer


Elaboració:

Primer de tot posem en una cassola amb força quantitat d'oli les galtes a rossejar. Quan les tinguem una mica cuites i tirem tota la verdura tallada fina.
Deixem tot a foc lent durant 1 hora aproximadament que es vagi coent. A mitja cocció hi tirem un raig de vi negre i got d'aigua i salpebrem.


Quan tot hagi agafat color i la textura de les verdures sigui toveta ja estarà a punt.
Per veure si les galtes estan ben cuites s'haurien de desenganxar de l'ós fàcilment.



Consells de degustació:

Hi ha gent que hi tira vi ranci o conyac enlloc de vi negre. També es poden fer al forn, enlloc de a la cassola, d'aquesta manera no necessitaran tanta quantitat d'oli d'oliva.
Com a acompanyament nosaltres hi hem posat verdures, una altra opció són dauets de patata.


Valor nutricional:

És un plat calòric, un plat més d'hivern, ja que et proporciona calories per escalfar-te el cos. Les verdures que hi posem hi aporten la fibra que necessitem, malgrat tot és un plat greixós per menjar només en ocasions especials.
Jo personalment prefereixo el rostit amb pernilets de pollastre i botifarra.

14/11/16

.@exusnatur Un cap de setmana a l'Exus Natur

El cap de setmana d'abans del pont ens el varem agafar de relax, ja que no fèiem festa dimarts, vam aprofitar els dos dies que teníem.
Així que divendres al vespre ja ens vam desplaçar cap a Fontclara, a l'Exus Natur, una masia rural envoltada de camps de pomeres i amb unes excel·lents vistes al Castell del Montgrí.


Nosaltres al arribar-hi de nit no vam veure massa res, però llevar-se al matí, obrir les finestres i veure aquell paisatge, envoltats de natura, tranquil·litat i silenci, no té preu.


La casa té nou habitacions repartides entre dos pisos, nosaltres estàvem a dalt de tot. L'habitació era gran. rústica i amb decoració antiga i conservant el terra. El bany era molt espaiós i amb unes bones vistes a les pomeres.



L'esmorzar se servia de nou a onze, o sigui que ja érem allà ben puntuals a veure que oferien. Es tractava d'una taula llarga amb buffet lliure i una altra taula llarga on t'asseies per esmorzar.


Hi havia: pa blanc, integral o de motlle amb embotits variats, gall d'indi, formatge, llonganissa, paté, bull de cap o també mantega i diferents melmelades.



També elaboren coques artesanes, dissabte era de plàtan i xocolata, boníssima, i diumenge de taronja.


Tenien iogurts servits amb melmelada de maduixa o diferents cereals per a fer amb llet freda o sucs de taronja, tomàquet o poma.



O per ser sa o acabar-ho de completar disposaven d'una cistella amb fruita variada; plàtans, pomes, kiwis, taronja.


Una vegada a taula et portaven un cafè amb llet acabat de fer o el que preferissis.


Podies fer un bon esmorzar, senzill però bo. Personalment el que més em va agradar va ser el pa, cruixent i amb la molla flonja i la coca artesana de plàtan i xocolata, ben esponjosa i suau.



Una altra cosa que també està molt bé és el tracte de la parella que ho porten, són molt amables i agradables, t'hi sents bé perquè ells t'hi fan sentir bé :)


I des de la masia et queden a prop molt pobles del Baix Empordà amb un encant personal, com Peratallada, la Bisbal, Fonteta, Monells, Vullpellac, Palau-Sator, Cruilles, Madremanya, Púbol, La Pera, Ullastret o Pals, entre altres ja més grans com Palafrugell on el diumenge trobem el seu mercat de roba, fruita i peix i on hi ha un ambient molt maco, amb totes les botigues obertes.

11/11/16

.@viladAmer Tastets gastrònomics a la Fira de Sant Martí d'Amer

Amer proclamarà al M. Hble. Sr. Carles Puigdemont fill predilecte de la vila. En motiu de les Festes d'Aniversari i, en concret, de la Fira de Sant Martí, Carles Puigdemont rebrà la medalla d'or i serà nomenat fill predilecte d'Amer. Serà el diumenge 13 de novembre a 2/4 de 4 de la tarda en mans de l'alcaldessa d'Amer, Sra. Rosa Maria Vila.


Abans d'aquest acte hi haurà un dinar en forma de tasts que tindrà lloc a la plaça del poble. Es tractaran de degustacions gastronòmiques elaborades per diferents establiments de comerç i restauració d'Amer i associacions com les Cuineres de Sils, Salt i Vilablareix.

Les degustacions seran productes de temporada i locals com ara crema de carbassa, estofat de vedella amb castanyes, quiche de moniato amb bolets, mandonguilles amb calamars i castanyes, coca i ratafia, brunyols de carbassa i molts més que segur que ens agradaran.

Tots aquests tastets es podran degustar en un ampli espai equipat amb taules i cadires al mig de la plaça, tot gaudint d'un diumenge de tardor.

Amer celebra les Festes d'Aniversari del 9 al 13 de novembre en motiu de la consagració del Monestir de Santa Maria d'Amer, el 9 de novembre de l'any 949.

Durant tot el diumenge Amer oferirà als visitants més de 20 activitats, com el Rebost d'Amer on es faran tallers i demostracions per aprendre a fer melmelada de castanya, pa artesà, confitat de productes, salaó de bolets, entre altres.

També hi haurà la fira comercial que s'ubicarà al voltant de la Plaça Porxada de la vila i una signatura de llibres sobre Carles Puigdemont.

Pels més petits de la casa s'han preparat tallers infantils i jocs de fusta, contes al carrer, passejades amb ponis i alguns altres.

I ja per acabar la jornada a partir de les 5 de la tarda, tindrà lloc la 42ª Castanyada Popular amb sardanes, castanyes i vi per a tothom.