28/6/17

.@BiblioFigueres Lletres i vins 2017

Un any més, ha arribat una nova edició del Cicle Biblioteques amb DO que proposa la Generalitat i que enguany ja és la 5a edició del Lletres i Vins 2017 que se celebra a la Biblioteca Fages de Climent de Figueres.
Si algú encara no sap de què parlo, només recordar-vos que es tracta d'un cicle on es fan diverses trobades temàtiques dins les quals, es fa un fantàstic maridatge entre el món vinícola i el literari.



Les trobades d'aquest any van ser:

1. Dijous 1 de juny - Conferència Literatura i Vi: un maridatge sensorial.

La directora de la Institució de les Lletres Catalanes, la Laura Borràs, va ser l'encarregada de fer-nos un viatge en retrospectiva del paper fonamental del vi, l'enologia i el consum de vi en diverses obres de literatura clàssica, textos històrics i altres referents literaris.

El primer representant del món vinícola encarregat d'obrir el cicle, va ser el Celler Cooperatiu d'Espolla, que per l'ocasió va triar:

- Babalà Negre, un vi jove vinificat a partir de les varietats de lledoner negre en la seva major part (un 85%) i un toc de lledoner roig.


- Babalà Blanc, un vi blanc simpàtic vinificat a partir de les varietats de Carinyena blanca procedent de vinyes velles (75%) i Moscatell d’Alexandria (25%)


2. Dijous 8 de juny - Cançons i sardanes de taverna

Aquest cop vam tenir una vetllada musical de la mà del Cor Indika, composat per una trentena de cantaires que ens van oferir tot un repertori de cançó popular basats en la tradició local i marinera.


El maridatge vinícola en aquest cas va anar a càrrec del Grup Oliveda de Capmany, que ens van oferir:

- Furot del Monestir. Es tracta d'un vi negre vinificat a partir de les varietats de Samsó en la seva major part i un petit percentatge de Cabernet Sauvignon.


- Joana Rigau Ros. Un vi blanc 100% chardonnay.


4. Dilluns 12 de juny - El vi dels poetes

On vam poder gaudir d'un fantàstic recital a càrrec de l'actiu Cristina Cervià que va recitar poemes relacionats amb el món del vi de la mà de poetes tant reconeguts com Beaudelaire, Josep Carner, Casasses, Desclot i Fages de Climent entre molts d'altres.

En aquesta ocasió, el maridatge de vi es va fer amb el Celler Vinyes d'Olivardots, un celler situat a Capmany i que ja n'hem parlat en d'altres ocasions a Va de Teca, com va ser amb el Tast de Carinyenes de la 31a Mostra del Vi, el Combat de la Tramuntana de la 32a Mostra del Vi o a uns tastos de vins (part I i part II) i formatges que es van realitzar a l'aula de Tast del Mercat del Lleó de Girona.

Els vins que vam poder degustar van ser :

- Finca Olivardots Vermell. Un vi negre jove vinificat a partir de diverses varietats com són 60% Syrah, 15% Samsó, 15% Cabernet Sauvignon i 10% Garnatxa.


- Finca Olivardots Groc d'Àmfora, un vi blanc procedent de vinyes velles d'aproximadament uns 80 anys i vinificat a partir de les varietats 50% Lledoner Blanc, 35% Lledoner Roig, 15% Macabeu.


4. Dijous 22 de juny - Presentació del número 10 de la revista Mirmanda Vi.cat: patrimoni i cultura del vi català

En aquesta ocasió, l'acte va anar a càrrec d'Oscar Jané, director de la publicació i que l'acompanyava Enric Pujol, de la revista Mirmanda i Efrem Gordillo, autor del llibre "Dalí, el gran pensador" que ens van parlar de la trajectòria de la revista, del contingut i confecció de l'últim número i van fer una mica de repàs de la trajectòria del gran geni Salvador Dalí i la seva relació amb el vi.

Per acabar aquest acte, vam tenir el plaer de provar un vins de la mà del celler Pujol Cargol originari de Masarac, que en aquesta ocasió ens va deixar provar:

- El Missatger. Negre. Es tracta d'un vi negre jove, vinificat a partir de samsó.

- El Missatger. Blanc. Un altre vi blanc jove, procedent de vinyes velles i vinificat a partir de les varietats de lledoner blanc, lledoner roig i macabeu.

Degut a la joventut d'aquest celler, que fa molt pocs anyets que ha engegat i que tot i que intentarà anar introduint més varietats a mida que les vinyes ho permetin, de moment només disposen d'aquestes dues varietats.


I fins aquí una nova edició del Lletres i Vins, on sempre és un plaer assistir-hi, on sempre s'aprenen coses noves i realment un espai de descobriment que permet d'una manera molt propera i agradable d'establir aquest petit lligam entre les lletres i el món del vi.

Si t'ha agradat aquest post, em pots trobar i seguir-me a les xarxes socials Facebook, Twitter, Instagram
T'hi espero!

No hay comentarios:

Publicar un comentario