12/9/14

Nou col-laborador: Zumel Bajo

Des de fa segles, l'oli de Jaén s'ha distingit per la seva alta qualitat i suavitat de sabor. Les terres on neixen i el clima, donen lloc a un dels crus més rics del món.


Zumel Bajo és un oli amb identitat única, gràcies a:

- La seva diferenciació de la matèria prima, les olives, juntament amb una acurada tècnica d'elaboració i una òptima i primerenca elecció del moment de la recol-lecció i molta dels fruits procedents només del propi arbre (no del terra), arbres centenaris. La varietat d'oliva és principalment la picual (la varietat amb més gust potent i més saludable), tot i que també podem trobar arbequines, entre altres.

- L'elaboració en fred, a temperatura ambient, sense calentar la massa dels fruits molts. El calentament d'aquesta massa possibilitaria l'extracció de molta més quantitat d'oli, però sería a costa de perdre gran part de les olors, sabors i propietats beneficioses per a l'organisme.

- El curt temps transcorregut des que recullen els fruits fins que són molts. Això evita la fermentació i l'aparició de sabors desagradables per causa de la pujada de temperatura. Estariem parlant d'un període màxim d'una hora i mitja des que es recol-lecta el fruit fins que es mol, es produeix l'oli i s'emagatzema en diposits d'acer innoxidable a la bodega.

Ja veiem doncs que aquest oli d'oliva verge extra tindrà unes propietats i un gust exquissit.

Si voleu saber-ne més i veure els seus productes visiteu la seva pàgina web.

Esmorzar a l'Hotel Diana

L'esmorzar de l'Instagram de Tossa de Mar es va fer a l' Hotel Diana, un emblemàtic hotel modernista a dins el centre històric de Tossa.


Quin goig l'esmorzar d'aquest bucòlic hotel, situat davant del mar, té unes excle-lents vistes. Tant si esmorzes a dins al seu pati intern com a fora davant del mar, tot un privilegi.


Un bon assortit buffet, panets petits de pernil dolç i formatge, croissants farcits de xocolata i recoberts també amb aquesta adictiva pasta de cacau i unes ensaïmades d'aquelles que no en pots menjar només una. Flonja i fina.


Per beure sucs ben fresquets ja que el dia era ben asolellat i també cafè amb llet, no hi podia faltar en un bon esmorzar.



L'Insta Cadaqués

A l'InstaCadaqués no hi podien faltar els seus preuats i coneguts Taps.

La base dels taps és un pa de pessic elaborat amb sucre, ous i farina, sucat amb almívar i amb una mica de sucre per sobre. El seu nom es deu al fet que prenen una forma similar als taps de cava ja que es fornegen dins d'un motlle cilíndric. És un dolç que es pren en el berenar o flambejat amb rom a les postres.(*)


Així doncs vam poder esmorzar un plat combinat on hi hava un tap de Cadaqués, un croisant petit farcit de xocolata i una llesca de pa rodó amb pernil dolç i formatge. Per beure sucs de taronja i cafè amb llet.


Va ser un bon instagram amb bon temps i encara millor quan vam saber els guanyadors, el meu home va aconseguir el segon premi amb una foto molt bonica d'una barca, així que us esperen més posts sobre aquest idilic poble de mar.
 

(*)Informació extreta de Gastroteca

Esqueixada de bacallà

A l'estiu venen molt de gust plats frescos i un d'ells seria l'esqueixada de bacallà. Un plat complert, ple de vitamines de les verdures i proteïna del bacallà.


Ingredients per a 2 persones:

  • un quart de bacallà esqueixat aproximadament
  • dos tomàquets del pebrot
  • 1 pebrot vermell
  • 1 pebrot verd
  • 1 ceba de Figueres
  • sal
  • pebre
  • vinagre
  • oli d'oliva verge extra Sierra Mágina
Elaboració:

Primer de tot posem el bacallà en remull per tal que tregui l'excés de sal. El deixem un dia.
Rentem els tomàquets i els pebrots i els tallem a daus petits.
Pelem la ceba i la tallem ben fina.
Agafem el bacallà remullat, l'esvandim i l'esmicolem. El barregem amb les verdures ja tallades i amanim amb vinagre, sal, pebre i un bon raig d'oli d'oliva.
Reservem a la nevera i servim ben fresquet.

En aquest plat és important la qualitat de l'oli amb el qual l'amanim, nosaltres hem fet servir un oli verge extra de Sierra Mágina, que proporciona un gust afruitat, amb una lleugera amargor i picor.

Nou col-laborador: Sierra Mágina

Avui m'agradria acostar-vos un ingredient present a totes les llars, el rei de la dieta mediterrània, l'oli d'oliva. Ho faré a través de l'oli de Sierra Mágina, un oli verge extra, és a dir, un producte natural, obtingut a través de la molturació mecànica d'olives seleccionades, separades per decantació i posteriorment filtrades. Qualssevol oli que no sigui verge ha passat per una fase de tractament químic en la seva elaboració.

L'oli d'oliva verge extra de la D.O. Sierra Mágina es produeix i s'envasa dintre dels quinze termes municipals que envolten el massís calcàri i muntanyós de Sierra Mágina, amb controls de producció, químics i cata per part dels laboratoris del Consell Regulador, i sense residus.

El Consell garantitza l'origen del producte i que es tracta d'un veritable oli d'oliva verge extra, tant per la seva composició química com per la seva cata.
La Denominació d'Origen exigeix que l'oliva provingui d'oliveres situades a la comarca, i que es molturi i envasi en les entitats inscrites, per tenir la garantía de l'origen Sierra Mágina.
Igualment, es controla que el fruit sigui de l'arbre sa, i que s'entregui en l'almàssera inmediatament després de la seva recol-lecció. Aquestes olives de qualitat han de ser molturades en menys de 48 hores per evitar la pèrdua de qualitat.

La varietat d'oliva predominant és la picual, que presenta una major proporció de components saludables, i dels quals els seus olis mantenen la seva aroma i sabor durant més temps. Un aroma a herba verda, fulla, figuera i tomàquet.

Aquest és el magnífic lot que em van enviar: dues ampolles d'oli d'oliva verge extra que ja tenim ganes de provar i un devantal per cuinar.
Moltissimes gràcies!



4/9/14

El @Restaurantxado de Palafrugell


L'Agost passat vam anar al Restaurant Xadó de Palafrugell.
Es tracta d'un restaurant que ofereixen tant cuina àrab com del baix empordanesa, amb el xef Charly Sadiki al capdavant de la seva cuina, un xef d'origen marroquí que va estar 30 de anys al capdavant de la cuina del prestigiós Hotel Llafranc i finalment va decidir establir-se pel seu compte en aquest racó de Palafrugell.

Per començar, ens van dur uns petits tastets gentilesa de la casa, ben senzills però molt bons. Es tracta d'unes làmines de patata al forn amb espècies i un platet d'olives marinades.


A continuació el primer plat. Ens vam demanar un carpaccio de filet de bou amb parmesà servit amb canonges, tomàquets Cherry i torradetes de pa per una banda i unes gambetes de Palamós. Gambes... què en podria dir ? Boníssimes, ben fresques i molt gustoses.


De segon ens vam demanar un dels plats estrella de la casa: el seu arròs negre amb llagosta, però no degut a que hi posi cap tipus de tinta de sèpia sinó gràcies al seu lent i acurat sofregit d'hores de cocció fins al punt d'arribar a agafar aquest to tant fosc característic.


L'arrós venia servit en cassola, una ració molt abundant per a dues persones, al punt de cocció, sucós i acompanyat amb sèpia, musclos, escamarlans, salsitxa i la deliciosa llagosta.
Un veritable plaer no només pel paladar sinó també per la vista i l'olfacte, on tant bon punt ens van dur la cassola i ens van servir el plat, ja començaves a fer saliveres.


La veritat és que el gust d'aquest arròs és impressionat, el millor arròs que he provat mai. Un d'aquells arrossos que aniria a menjar cada setmana sense cansar-me'n mai.

Després d'aquest espectacle pels sentits, van venir els postres, totalment casolà. Per una banda vam demanar unes trufes de xocolata i un pastís de formatge, acompanyats ambdós amb trossets petits de pinya i síndria i una melmelada de maduixa pel pastís.


En definitiva, un restaurant acollidor, amb molt bon servei, amable i atent, amb una relació qualitat-preu més que bona i una cuina excel·lent.
Amb moltes ganes de tornar-hi amb els ulls clucs demà mateix.


1/8/14

Croisant de la Botiga del Pa

M'agrada esmorzar un cafè amb llet i croisant, tot un clàssic que em perd, jo sóc més dolç al matí.


A la Rambla de Figueres s'hi troba una fleca, la Botiga del Pa on tenen moltes varietats de pa, pastes i productes de pastisseria. Tenen un espai per esmorzar-hi i també hi fan menús al migdia, així com berenars i altres.

Jo hi acostumo a comprar només els croisants o les napolitanes de xocolata, ja que d'aquesta fleca és el que m'agrada. A més tenen una bona promoció, sinó la fessin problamement no hi aniria. Dos croisants normals amb més o menys per 1'25 euros. No està gens malament si vols menjar un croissant calent, acabat de fornejar, tot i que sovint massa torrat.


Una altra oferta és la de tres mini napolitanes a 1 euro, també acabades de fer són bones. Un altre dia us les ensenyo!

La RQP és bona si el producte està en promoció.

Productes del Compte Arnau

Quin goig arribar a Sant Joan les Abadesses i veure tota una taula parada amb les seves especialitats tant dolçes (coques, entre altres), com salades (embotit bonissim).


Primer de tot dir-vos que un bon senyor ens va explicar que una menja que es feia abans era: pa amb vi i sucre. Així doncs com que hi havia un pa excel-lent, amb 17 hores de fermentació, vi i sucre, ja ho teniem això! Una delícia pel paladar, la meva àvia en berenava. De fet és una de les preparacions més característiques i antigues de Catalunya i, que forma part del seu Corpus Culinari.


El pa ben sucat amb tomàquet, sal i oli i combinat amb la llonganissa, el fuet i el xoriç ben artesà que elaboren a les seves carnisseries és magnific.


Quant a l'apartat dolç podem destacar la Coca de l'Abadessa: una especialitat creada pensant en les seves antigues Abadesses, ja que per la seva composició i estructura, creuen que es poden ajustar a la forma en què es feien als monestirs, doncs pràcticament molts dels postres d'avui procedeixen de l'època medieval.


Composada de dos tipus de bescuit, farcida de melmelada de poma i acabada amb poma natural i pinyons, té una textura suau, molt especial i un gust exquisit!

També trobem les petjades del Compte Arnau, que són una galeta mantecosa en forma de serradura. Molt fina.


I a part de la Coca de l'Abadessa, vam provar una coca de pasta fullada amb ametlles torrades laminades al cim, una de cabell d'angel (diuen que molt bona), una de poma (més tipus la de iogurt però amb poma al cim) i una de molt curiosa feta amb melmelada de carbassa. Original, molt dolça pel meu gust.


Els dolços que vam probar van ser de la Pastisseria Salvat, uns pastissers establerts en aquest poble medieval des del 1910.

Coca amb carbassa