20/7/15

Els dolços d'Oporto

Oporto és la segona ciutat més important de Portugal després de Lisboa.


La seva gastronomia és molt variada amb força presència de peix fresc, el bacallà sobretot. Hi ha una dita portuguesa que diu que hi ha 365 maneres de cuinar el bacallà, una per a cada dia de l'any. Exemples com al bacalhau à brás, molt conegut a la zona.


També trobem típic la Francesinha, un sandwich molt contundent farcit de carn, pernil i ou i cobert de salsa picant i frijoles, un altre ingredient típic amb el que es fa la feijoada.

Nosaltres avui ens centrarem més en l'apartat dolç, tant pel que fa les seus vins, com l'Oporto com als seus pastissets.
I és que a Oporto trobes moltes moltes pastissseries amb els aparadors plens de pastissets i galetes. La tradició monacal ha influit en el repertori tradicional, amb elaboracions semblants a les nostres.
Destaquen els dolços elaborats amb ou, com el toucinho do céu, les queijadas de Sintra (petits pastissets de formatge)o els famosos pasteis de nata, coneguts també com pastéis de Belém.


Vam tastar una caixeta variada amb diferents pastes, hi havía els pastissets de Belem, molt bons, amb un farcit semblant a la nostra crema però més densa.

Pastisset de Belem
També hi havía rovells ensucrats, pasta de full coberta de xocolata i algun semblant a la massa del donut, esponjós.


Acompanyat del vi d'Oporto, un vi dolç que combina perfectament amb aquestes elaboracions. Un vi natural i fortificat produit exclussivament amb el raïm de la regió del Duero,


El vi amb el que hem maridat les pastes és un Porto Cruz Tawny DO de les Bodegues Arlindo da Costa Pinto e Cruz. Té un color cirera i aromes d'avellana i caramel. En boca té records a fruits secs.

19/7/15

[#Cervesa] @barcelonabeer



Nom: Barcelona Beer

"Barcelona és la ciutat de la inspiració, del clima mediterrani, de la gastronomia. Creativa, amable, emprenedora i oberta al món…
… Com la nostra cervesa. Barcelona Beer. Un homenatge a la nostra ciutat. A una forma de viure i d’entendre la vida. Elaborada amb una aigua increïblement pura i una selecció de les millors maltes per aconseguir una cervesa molt especial. Molt nostra."


Marca: Barcelona Beer
Tipus: American Pale Ale (fermentació alta)
Fabricant: Barcelona Beer Company S.L.
Origen: Barcelona, Catalunya
Fermentació: Alta
Grau: 5%
Ingredients: Aigua (Font del Regàs), maltes (Pale Ale, Caramunich Tipus II), llúpols (Magnum, Perle i Cascade), llevadura.
Mida: 33cl
Web: http://www.barcelonabeercompany.com
 
 

Aspecte: De color daurat pronunciat, una mica tèrvola.
Aroma: D'una mena de caramel, amb un punt de dolçor.
Gust: Pronunciat, amb regust amargant de la malta i el característic toc dolç final.
Cos: Tot i ser rossa, té una mica de cos, força gas i per tant, escumosa.


Comentari: A destacar una cervesa feta a la nostra terra, concretament de Barcelona. Amb un disseny d'ampolla senzill i alhora que crida l'atenció, els nostres companys barcelonesos han fet una cervesa artesana per deixar marca.
A destacar que l'aigua que utilitzen no és una aigua qualsevol no, sinó que utilitzen aigua "de marca" que podríem dir, la de Font del Regàs.
A més a més, un parell de maltes per donar-, així com diversos llúpols, 2 d'origen americà (el Magnum i Casade) i un altre d'origen alemany (Perle)
Una bona cervesa a tenir en compte i no perdre-li la pista!


Salut i birres!!

.@Sandwich_Thins amb truita de patates i dues salses

Ara a l'estiu a qui no li ve de gust una bona truita de patata i ceba? La veritat és que tant a l'hivern com a l'estiu podem gaudir d'aquest plat present a gairebé totes les llard. La única cosa és que mentre que a l'hivern te la menges calenta i acabada de fer, a l'estiu optes per opcions més fresques, com ara servir-la com a entrant amb llom arrebossat fred també, o a daus per picar o en entrepà.


Nosaltres hem aprofitat que tenim els fantàstics Thins  per fer-los servir com a base.


Primer de tot torrem una mica el pa Thins i el suquem amb tomàquet, oli i sal. Si preferiu sense sucar també queda bo.
Disposem la truita de patata i ceba tallada a tacs al cim i hi afegim maionesa i ketchup.

Opcionalment s'hi pot afegir alguna fulla d'enciam o fins i tot alguna rodella de tomàquet, ara que estan al seu punt.


Ens queda una recepta relativament ràpida, fresca i saborosa. Ideal per a un dia calorós després de venir de la platja amb una beguda ben refrescant :)

17/7/15

Patates i ous ferrats amb pètals de sal trufats

Avui us presento un plat senzill i clàssic i molt llaminer, patates fregides amb ous ferrats. I pensareu que té aquesta recepta que la faci diferent? Doncs una sal que fa que un plat molt normal pugui convertir-se en una exquisitessa. Anem a veure-ho!


Ingredients per a 2 persones:

4 patates de la varietat Agria de Patatas de Calidad
4 ous de gallina campera
oli d'oliva verge extra
pètals de sal trufada de Sal Gourmet


Elaboració:

Fregim les patates en abundant oli d'oliva.


Una vegada rosses, en el mateix oli hi fregim els ous fins que vinguin daurats.


Servim les patates amb els ous i espolsem els pètals de sal trufada al cim.


Queda un plat amb un gust més intens i potent. Els ous amb el toc de sal estan divins i les patates també. Proveu-ho a casa i ja em direu :)


16/7/15

Xocolata @hersheys

Del nostre viatge de l'any passat la Costa Est d'Estats Units ens en queden molt bons records, sobretot de la ciutat de Nova York. Arribar a la gran ciutat per primera vegada és mirar enlaire i deixar-te amb la boca oberta. Els seus impressionants rascacels fan de Nova York una ciutat inaccessible però en canvi quan passeges pels seus carrers de seguida te la fas teva. És un ciutat fàcil per moure't, totalment diferent del que pot semblar.


Doncs a part dels records també varem portar els típics m&m's, visita obligada a la seva botiga del Time's Square, I la xocolata de Hershey's, la coneguda marca que fabrica els famosos kisses vistos al cinema i en alguna coneguda sèrie de tel.levisió, també amb la seva botiga a la famosa plaça.


Hershey's són el fabricant de xocolata més gran d'Amèrica del Nord. Té la seva seu a Hershey, Pennsylvania, llar també del Chocolat World Hershey's, hagués estat bé poder-hi fer una visita i tot que hi vam anar a Pennsylvania però per veure l'estatua d'en Rocky i les conegudes escales on entrenaba a la pel.lícula.


Així doncs tornant al món del pecat de la xocolata dir-vos que el gust que té aquesta marca fundada l'any 1894 és especial, fina i delicada com si fos un bombó. Particularment la trobo molt diferent que a la que estem acostumats aquí.

Us ensenyaré algunes varietats que vam tastar:

De xocolata amb ametlles
De xocolata blanca amb cookies
De xocolata amb llet
Totes eren bonissimes però si n'hagués de triar una em quedo amb la de xocolata amb ametlles, tot i que la blanca amb cookies, era fina, gens empalagosa i no tan dolça com acostuma a ser aquesta "xocolata" (ho poso entre cometets perquè s'hauria de dir manteca més que xocolata).

15/7/15

Tàrtar de llom

Avui us mostraé una recepta molt senzilla de fer però que quedareu com uns reis si teniu convidats a casa. Cuidant la presentació i partint d'un bon producte, com els que veiem que tenim aquí a l'Empordà a través de la meva Experiència El Graner, podem elaborar un exquissit tàrtar de llom embotit. Anem a veure com:


Ingredients:

Llom embotit d'El Graner
Flor de sal
Pebre
Oli d'oliva verge extra


Elaboració:

Partim d'una peça de llom que sigui tendra i la tallem a rodelles d'un centímetre aproximadament.
Cada tall de llom el tallem a dauets petits i els salpebrem.
Hi afegim un bon raig d'oli d'oliva verge extra.
Per últim emplatem amb cura en algun vaset bonic que tinguem o alguna cullereta bufona.


Comentari dietètic:

Les calories que ens aporta el llom, com vam poder veure en el post de l'elaboració i les propietats del llom,  són de 182 cada 100 grams, per tant aquesta recepta seria de baix aport calòric ja que nomes hi afegim la sal i el pebre que són exempts de calories i l'oli que aquest si que ens afegeix calories en forma de greixos bons però, 9 cada 100 grams.
Per tant un vaset de tàrtar suposaria unes 45 calories, tinguent en compte que emprem uns 20 grams de llom per a cada tast.
Així doncs ja ho veieu obtenim un aperitiu sa, fresc, lleuger, vistós i molt bo!


14/7/15

Verdures saltejades amb pollastre i salsa de soja i sèsam

Ara a l'estiu les esbergínies si els carbasson estan en el seu millor moment. A més amb les calors cal fer plats més aviat lleugers. Fer cuinats de fàcil digestió és el que més bé ens anirà per a no tenir tanta calor. Una bona idea és fer servir un wok per cuinar verdures i a l'hora carns i poder-ne fer plat únic.


Nosaltres no disposem d'un wok però hem fet servir una paella per a fer un saltejat de verdures amb pollastre i salsa de soja i sèsam. Una recepta baixa senzilla de cuinar i molt apetitosa.

Ingredients per a 2 persones:
  • 2 carbassons
  • 2 esbergínies
  • 1 petxuga de pollastre
  • oli d'oliva verge extra
  • salsa de soja
  • sèsam en gra
  • sal i pebre

Elaboració:

Primer rentem les verdures ben netes i les tallem a daus petits. Les saltejem en una paella amb una mica d'oli d'oliva.


Paral.lelament fem el pollastre a la planxa amb un rajolí d'oli. Una vegada cuit, el tallem a tires i l'afegim a la paella on estem cuinant les verdures. Salpebrem i seguim remenant fins que les verdures quedin ben cuites.


Abans d'apagar el foc hi tirem dues cullerades de salsa de soja i el sèsam, a gust de consumidor.


Comentari dietètic:

Queda un plat molt bo sense necessitat de que aporti un excés de calories.
Amb l'ús de verdures obtenim una bona quantitat de vitamines.
Al afegir proteïna en forma de carn blanca com és el pollastre, podem convertir aquesta preparació en plat únic i pràctiment sense greix, només el de l'oli del saltejat.


Així doncs ja sabeu si teniu verdures a casa, pebrot, ceba, porros, pastanaga, podeu cuinar-les amb pollastre, també gall d'indi o vedella i obtindreu un plat ben nutritiu però poc calòric.

13/7/15

Pastís de tonyina

A l'estiu venen molt de gust receptes fredes. Avui us presento una recepta molt fàcil de fer i que pel meu gust queda bonissima. Es pot fer servir com a primer plat o com a entrant, també si es vol com a plat únic.
Anem a veure com es fa!


Ingredients per a 4 persones:

9 llesques de pa de motlle
3 llaunes de tonyina en oli d'oliva
3 ous durs
pebrot vermell escalivat
maionesa


Elaboració:

Primer de tot bullim els ous fins tenir-los durs. Una vegada durs, els pelem i els tallem petits.
Els barregem amb la tonyina i una maionesa casolana que haurem fet aprofitant l'oli de les llaunes de la tonyina.
Tallem el pebrot petit i també l'afegim a la mescla. En reservem una mica per decorar el pastís.
Disposem tres llesques de pa de motlle de costat en una safata. Afegim una mica de la mescla anterior i una altra capa de tres llesques de pa de motlle. Tornem a posar-hi barrega i les tres llesques restants.
Disposem una capa de maionesa al cim de les llesques i als costats del pastís i algunes tires de pebrot vermell.
Posem el pastís a la nevera i ja el tenim a punt!


Consells de degustació: A la mescla s'hi poden afegir olives trinxades o surimi o anxoves. Amb salmó fumat també queda molt bo.
Si teniu convidats a casa amb aquest pastís quedareu bé :)