26/1/15

Porc Duroc

Feia dies que volia fer aquest post. El volia fer perquè últimament se sent a parlar força del porc Duroc, que si que és més bo però també més car, clar. Anem a descobrir-lo una mica més;

Entre els milions de porcs que es crien a Catalunya, n'hi ha una minoria que tenen la Q de qualitat que atorga la Generalitat. Són els porcs Duroc, que els engreixen en unes condicions de més espai i més bona alimentació.


El Duroc o Duroc-Jersey és una raça de porc dins dels porcs blancs. Aquesta es caracteritza per donar un valor afegit a la carn. Les principals característiques són:

Un color més intens, més vermella
Un contingut de greix intramuscular més elevat
Una carn més suau i tendra
Una carn més gustosa

El preu d'aquesta carn és superior ja que costa més de produir-la. Els porcs d'aquesta raça mengen més pinso que els altres, són criats en espais grans i es maten quan tenen un pes també més elevat que els altres porcs.

D'aquests porcs, al igual que dels altres, se'n mengen pintxos, secret, llom, costelló. Nosaltres vam provar el llom i ara hem tastat els pintxos. A la carnisseria on acostumem a comprar valen 18'00 euros el kilo, tot i que cada pinxo pesa uns 100 g., per tant no pagues tant al pesar poquet.


Us puc dir que el gust del Duroc és excepcional ja que el greix que té intravetat li confereixen una textura més melosa i gustosa de la carn de porc. No és un producte molt conegut però s'ha de tenir en compte pel seu alt valor gastronòmic.

L'he acompanyat d'unes patates fregides

I pel que fa al seu perfil lípidic us diré que porta colesterol bo i triglicèrids no saturats (dels bons).

Curiositats:

Es va introduir a Espanya en la dècada dels seixanta i últimament s'està utilitzant com a raça finalitzadora en els encreuaments industrials de porcí blanc, ja que proporciona una infiltració grassa que fa que aquests productes millorin les seves qualitats i sabor.

A més és l'única raça a la qual es permet l'encreuament amb Ibèric dins de la Norma de Qualitat de l'Ibèric (R.D. 1469/2007, de 2 de novembre), fins i tot en un 50% de sang, sempre per via paterna. De fet, el gruix de la producció que es comercialitza com d'Ibèric al nostre país procedeix realment de l'encreuament al 50% de mare ibèrica amb mascle Duroc, encara que no s'indiqui gens en l'etiquetatge.

25/1/15

[Viatge #NY] Esmorzem al @TGIFridays de l'hotel @Sheratonatfalls

Mentres érem a Niàgara, els esmorzars de l'hotel Niagara At The Falls (@Sheratonatfalls) es feien al TGI Fridays (@TGIFridays) que hi havia a sota, on durant la nit era la franquícia de fast food normal i corrent i als matins, tant servia per hostes com per la gent no allotjada a l'hotel.


L'esmorzar era tipus buffet lliure, consistent en una varietat tant dolça com salada. Començant pel salat, hi havia dos tipus de formatge, el Cheddar i el Monterey, bacon, pernil dolç cuit, una mena de pernil salat, ous remenats, salsa de tomàquet i pebrot, daus de patata fregits, hamburguesetes i salsitxes.


Tot això ho podíem combinar en diversos tipus de pa: de motlle blanc o integral, baggels i de barra amb cereals.
Per la part dolça, disposàvem de muffins, "tortitas", unes pastetes alemanes i sirope d'agave, mel, mermelada per acompanyar-hi.
També hi havia iogurt a granel, cereals, philadelphia normal, que tots coneixem i philadelphia de maduixa.


Dins l'apartat de begudes, hi teníem llet sencera o desnatada per acompanyar al dolentíssim cafè americà i suc de taronja que et venien a servir cada cop que els hi demanaves.


Una bona dada a destacar, és que aquí es disposava d'una gran varietat de fruita fresca: pomes, plàtans, kiwi, pinya, aranyons, etc...

En resum, un esmorzar americà, correcte, però no a l'alçada del que m'esperava per tractar-se d'un hotel de la cadena Sheraton, ja que no m'imaginava que hauríem d'anar a un local d'una franquícia en lloc de disposar d'un espai propi de l'hotel on poguéssim escollir un altre varietat d'aliments per esmorzar.


23/1/15

[Viatge #NY] Supermercats @wegmans, #USA

No sé si la paraula supermercat és adient per aquestes grans superfícies d'alimentació i restauració. I és que aquests americans tot ho fan a lo gran, començant pel cotxe que conduiexen, normalment pick-ups o monovolums i altres 4x4 i acabant pel que mengen clar. Suposo i espero que no tothom, pel bé de l'increment de l'obestitat però pel que vam poder veure...

De fet a les afores de Nova York, que es on es troben aquestes cadenes de supermercat, Wegmans, tothom hi acostuma a fer la compra i de pas es queden a menjar-hi.
En algun altre post ja us he explicat el sistema a pes en què consiteix i lo extens que està en aquella zona. No sé si es hi surt a compte, ja que les safates que agafen les emplenen però si hi van penso que si. De fet el menjar tampoc és dolent, recent fet i es va repostant. Crec que és el millor que pots trobar allà, imagina.


Us deixaré amb algunes fotos perquè us feu una idea aproximada de la dimensió del supermercat, només veient els seus llargs i amples passadissos plens de menjar americà i de totes les cultures.


Com no també venen una gran diversitat de donuts, mai n'havía vist de tants sabors i així frescos. La veritat és que fan bona pinta, al igual que els seus muffins.


22/1/15

Espinacs amb panses i pinyons

Els espinacs amb panses i pinyons també es coneixen també com a espinacs a la catalana. Es tracta d'una recepta molt antiga i molt arrelada a la cuina catalana.

Com que ara disposem d'espincas frescos hem decidit fer-ne la recepta.


Ingredients per a 2 persones:

500 g. d'espinacs frescos (se'n tornen molt, degut al seu alt contingut en aigua)
10 g. de panses sultanes
10 g. de pinyons del país
oli d'oliva verge extra
sal

Elaboració:

Primer de tot tallem la cua dels espinacs i els rentem ben nets sota l'aixeta.
Posem un rajolí d'oli en una paella i l'escalfem. Quan aquest està calent hi evoquem els espinacs a foc baix fins que es vagin reduint.
Quan falti poc per la cocció hi afegim les panses, els pinyons i un polsim de sal. Remenem i apaguem el foc. Ara ja els podem emplatar.

Comentari dietètic:

Es tracta d'un plat molt saludable, ja que els espinacs ens aporten molta aigua (un 92%), contenen una quantitat considerable de fibra (exactament un 1'8%) i també de proteïnes (2'5%). I no podem deixar de costat totes les vitamines que porta com;

-  La vitamina A (betacarotè) que ens va bé per la vista, el bon estat de la pell, les mucoses i per reforçar el sistema immunològic.

- La vitamina C: que intervé en la formació del col.lagen, ossos i dents i també ajuda a l'absorció del ferro.

- Vitamines del grup B: molt interessant la quantitat d'àcid fòlic que ens aporta, ja que ajuda a prevenir l'espina bífida a les dones embarassades. També la vitamina B2 encarregada de la producció d'anticossos i la vitamina B6 que ens regula el sistems nerviós.

- Vitamina K: antihemorràgica, molt important per a la coagulació de la sang.

També ens aporta minerals com el calci, el ferro, el magnesi, el potassi, el sodi, el fòsfor i el iode.

El fet d'afegir-hi fruits secs al plat ens hi suma calories però de qualitat, ja que obtindrem més fibra, ferro, potassi, calci i seleni que ens aportarà la pansa, així com a propietats desintoxicants. 

Consells de degustació:

També es poden fer amb uns bocinets de cansalada, tot i aquí incrementariem considerablement l'aport calòric del plat en forma de greix saturat (dolent).
Una altra opció, totalment sana, és afegir-hi alguns alls trinxats o alls tendres si és temporada, ja que hi afegirem tenir més bona circulació.

Punt Important:

Els espinacs no s'han de coure massa, entre 15 i 20 minuts com a màxim, ja que sinó es destrueix la vitamina C.

Nota informativa: 
 
Per fer aquesta recepta he utilitzat panses sultanes, que s'obtenen del raïm blanc sense llavors de la zona al voltant de la ciutat turca d'Esmirna.
Les panses més valorades són les de les varietats sense llavors, de baixa acidesa i riques en sucre com aquestes Sultanes o les de Corint,  més petites que les altres i que procedeixen de raïm negre sense llavors de la zona de Grècia. A més, per a cuinar és important que no tinguin llavors.
A la Península, les més reconegudes són les de Màlaga, provinents de raïm moscatell, són grans, dolces i amb llavors.

21/1/15

Patates diferents

Les patates fregides solen agradar a agirebé tothom. Un plat fàcil de fer i que sempre acompanya bé un bon tall de carn. En aquesta ocasió les patates que us proposo són diferents, per canviar una mica de les típiques fetes amb oli d'oliva i prou.


Ingredients  per a 2 persones:
  • 5 patates mitjanes
  • all i julivert Gourmet Garden
  • oli d'oliva verge extra
  • 4 cullerades de vinagre de sidra Mayador
  • sal
  • 3 cullerades d'aigua 
  

Elaboració:

Primer de tot escalfem l'oli d'oliva en una paella a foc suau, la temperatura és important. Mentres tallem les patates a trossets petits, no gaire gruixudes.


Una vegada tinguem l'oli calent hi afegim les patates remoguent cada poca estona. Paral-lelament en un morter fem una barreja amb l'all i julivert, 4 cullerades de vinagre de sidra i 3 d'aigua. Mesclem bé tot i reservem.


Quan les patates estiguin al seu punt, no gaire torrades, més aviat tovetes com si fessim truita de patata, apaguem el foc i sense retirar-les de la paella, traiem l'excés d'oli, deixant-ne poquet.
 

Tornem a encendre el foc i evoquem la mescla que havíem fet anterioment. Fregim fins que les patates agafin un color més torrat i ja les podem emplatar.


Cal dir que són molt bones i gustoses, si us agraden amb un gust més potent podeu intensificar l'all o el julivert.


Una manera diferent de menjar patates fregides.

20/1/15

Dormim a l'Hotel @la_quadra

En el post anterior us parlava d'aquest establiment de restauració que tan ens va agradar i que els anys que porten de cara al públic i la gent que tenen reafirmen el seu bon treball en equip i el seu servei amable.


Després de dinar-hi vam fer una volta per l'Outlet de la Jonquera, que queda relativament a prop, i vam passar tota la tarda de compres. Cap al tard ja vam tornar a l'hotel a dormir. Les instal-lacions són molt comfortables, calefacció per estar-hi ben calent, tel-levisió i un bany ben complert.


L'endemà ens esperava l'esmorzar. Jo aquest primer àpat del dia sempre el gaudeixo molt perquè m'agrada el fet d'entaular-me, encara que sigui per prendre un got de llet amb cereals.


L'hotel disposa d'un buffet lliure amb molta varietat per triar, sobretot d'embotits. Una llonganissa execel-lent, així com el bull de fetge i negre, totalment artesans. També el llom era bo i el pernil i el seu xoriç picant. I destacariem també els formatges, n'hi havía quatre de diferents: Brie, manxego, Roquéfort i tendre.
Per combinar-hi una mica de codony o mel, també nous i panses, tot un luxe a primera hora del matí ja.


De pans podies optar entre el blanc, l'integral amb pipes o l'integral de motlle amb nous, bonissim aquest últim. Tomàquet, sal i oli d'oliva verge extra com fem aquí i ben sucat.


De dolç i havía coca amb ametlla i de xocolata. També galetes per sucar a la llet, crema de cacau, cereals diferents o magdalenes envasades.


Per beure tan disposaves de suc de taronja, com d'un assortiment de tes i infusions, cafè o fins i tot cacau en pols.


I encara un altre detall, uns iogurts bonissims de granja elaborats artesanalment i fruita variada: pinya, meló, kiwis, peres, taronges o mandarines.


Així que ja veieu un petit però molt gran buffet.

Nosaltres vam quedar encantats!

19/1/15

Llista de llibres llegits durant el 2014

Aquest passat any 2014 ha estat un any de molt poca lectura per a mi, sobretot en comparació amb altres anys. L'ús de la tecnologia mòbil amb programes com l'Instagram, el Pinterest i altres m'han fet perdre hores lectives. Suposo que deu ser normal en una societat com la d'avui dia, on qui no té mòbil no existeix.


Així doncs els llibres que he llegit aquest any 2014 són els següents:

2. El Diario de Bridget Jones, Helen Fielding
7. En nombre del amor, Nicholas Sparks
8. La enzima prodigiosa, Hiromi Shinya
9. Les nits de Lola Pàton, Mònica Soler
10. Cuina amb Joan Roca, Joan Roca Fontané
11. Receptes amb molt de gust (Esclat)
13. A Tavola, pasta Barilla 

Espero que aquest any en pugui llegir alguns més...

18/1/15

[Viatge #NY] Dinem al @TimHortons de #Canada

Després del sopar que vam fer la nit anterior al TGI Fridays (@TGIFridays), l'endemà al matí ens vam llevar ben d'hora, ben d'hora, ben d'hora (com diria cert personatge que conec ;)) per anar a visitar Toronto.
Així doncs vam pujar a l'autobús que ens passava a recollir davant el nostre hotel, el Sheraton At The Falls (@Sheratonatfalls), i vam fer l'hora i tres quarts escassos que ens separava de Toronto.


No us avorriré amb detalls sobre la ciutat, només comentar-vos que és una ciutat molt ben preparada per les baixes temperatures que assoleix a l'hivern. La guia que vam tenir a Toronto, que era colombiana, ens va comentar que al principi d'anar-hi a viure li va costar molt adaptar-s'hi pel clima.
La ciutat disposa de moltes zones subterrànies equipades de comerços, cinemes, restaurants i diverses zones de lleure per tal de passar l'estona a cobert de la fred de fora.

La visita va durar només un matí, en el qual ens van dur a veure la zona universitària, repartida en diferents facultats per tota la ciutat, l'ajuntament, les galeries Allen Lambert Galleria, dissenyades per l'arquitecte valencià Santiago Calatrava i l'emblemàtica Torre de CN.


En tornant, ens vam quedar a fer una visita al Niagara Falls canadenc, per poder visitar les Cataractes del Niàgara, aquest cop des de la part canadenca i potser, al meu veure, la part més espectacular i bonica de veure, ja que a la banda americana, es veuen de més lluny i només hi ha hotels i un casino.

 

Així doncs, en un moment va ser l'hora de dinar i ens van deixar aproximadament una hora i mitja per anar a dinar on volguéssim.


La nostra el·lecció aquest cop va ser un Tim Hortons (@TimHortons), una franquícia canadenca de fast food, especialitzada en entrepans, donuts i brioixeria, amb més de 3000 locals.


Els entrepans que vam escollir són:

- Chicken Salad. Aquest entrepà està fet amb pollastre assaonat, ceba, api i pebrots barrejats amb maionesa i pebre. Rematat amb enciam i tomàquet.

 

- Extreme Italian. Aquest està composat d'enciam, tomata, diverses capes de salamis sal-pebrats, llesques de parmesà i herbetes per condimentar.


D'acompanyament unes xips fregides artesanes calentes i de beure una llimonada i una Pepsi.