22/1/15

Espinacs amb panses i pinyons

Els espinacs amb panses i pinyons també es coneixen també com a espinacs a la catalana. Es tracta d'una recepta molt antiga i molt arrelada a la cuina catalana.

Com que ara disposem d'espincas frescos hem decidit fer-ne la recepta.


Ingredients per a 2 persones:

500 g. d'espinacs frescos (se'n tornen molt, degut al seu alt contingut en aigua)
10 g. de panses sultanes
10 g. de pinyons del país
oli d'oliva verge extra
sal

Elaboració:

Primer de tot tallem la cua dels espinacs i els rentem ben nets sota l'aixeta.
Posem un rajolí d'oli en una paella i l'escalfem. Quan aquest està calent hi evoquem els espinacs a foc baix fins que es vagin reduint.
Quan falti poc per la cocció hi afegim les panses, els pinyons i un polsim de sal. Remenem i apaguem el foc. Ara ja els podem emplatar.

Comentari dietètic:

Es tracta d'un plat molt saludable, ja que els espinacs ens aporten molta aigua (un 92%), contenen una quantitat considerable de fibra (exactament un 1'8%) i també de proteïnes (2'5%). I no podem deixar de costat totes les vitamines que porta com;

-  La vitamina A (betacarotè) que ens va bé per la vista, el bon estat de la pell, les mucoses i per reforçar el sistema immunològic.

- La vitamina C: que intervé en la formació del col.lagen, ossos i dents i també ajuda a l'absorció del ferro.

- Vitamines del grup B: molt interessant la quantitat d'àcid fòlic que ens aporta, ja que ajuda a prevenir l'espina bífida a les dones embarassades. També la vitamina B2 encarregada de la producció d'anticossos i la vitamina B6 que ens regula el sistems nerviós.

- Vitamina K: antihemorràgica, molt important per a la coagulació de la sang.

També ens aporta minerals com el calci, el ferro, el magnesi, el potassi, el sodi, el fòsfor i el iode.

El fet d'afegir-hi fruits secs al plat ens hi suma calories però de qualitat, ja que obtindrem més fibra, ferro, potassi, calci i seleni que ens aportarà la pansa, així com a propietats desintoxicants. 

Consells de degustació:

També es poden fer amb uns bocinets de cansalada, tot i aquí incrementariem considerablement l'aport calòric del plat en forma de greix saturat (dolent).
Una altra opció, totalment sana, és afegir-hi alguns alls trinxats o alls tendres si és temporada, ja que hi afegirem tenir més bona circulació.

Punt Important:

Els espinacs no s'han de coure massa, entre 15 i 20 minuts com a màxim, ja que sinó es destrueix la vitamina C.

Nota informativa: 
 
Per fer aquesta recepta he utilitzat panses sultanes, que s'obtenen del raïm blanc sense llavors de la zona al voltant de la ciutat turca d'Esmirna.
Les panses més valorades són les de les varietats sense llavors, de baixa acidesa i riques en sucre com aquestes Sultanes o les de Corint,  més petites que les altres i que procedeixen de raïm negre sense llavors de la zona de Grècia. A més, per a cuinar és important que no tinguin llavors.
A la Península, les més reconegudes són les de Màlaga, provinents de raïm moscatell, són grans, dolces i amb llavors.

2 comentarios: