8/10/20

[#Radio] @Gironafmcat @TurismeSelva La Ruta més dolça de La Selva

Fa un temps us vaig parlar de la Ruta dolça de La Selva, una ruta per les diferents poblacions de La Selva que tenen una llarga tradició en l'elaboració de dolços Tradicionals arreu de la comarca.

Jo crec que no és coneix prou, així que en el programa de Radio Girona on col.laboro parlant de gastronomia he pensat que seria un bon tema!

Així que us proposo que aneu a les diferents poblacions a degustar les especialitats de cada pastisseria o forn.

Aquestes especialitats van des de coques, torrons, galetes o ametllats que al llarg dels segles han anat forjant un dolç patrimoni gastronòmic que val la pena conèixer.


Comencem a Santa Coloma de Farners a la Pastisseria Tuyarro amb les seves Teules fetes segons la Tradició establerta pel seu creador Francesc Trias i Vila. No us perdeu tampoc el seu conegut Torró de Sant Jordi :)


Marxem a Riudellots de La Selva, a la Pastisseria Noguera, on trobem els Tosquigets, una galeta amb cor de melmelada banyada amb xocolata.


Anem a Caldes de Malavella, al Petit Fornet, on fan la Tortada de Malavella, elaborada amb aigua termal en gas amb el gust de diferents aromes i avellanes de la zona.


A Vidreres trobem les Morenetes, de Remigi Forners, un pa de pessic individual farcit de crema de mantega i cobert amb una gruixida capa de bona cobertura de xocolata. Segueix una formulació que gairebé no ha variat en 50 anys.


Si anem a Sils, trobem el Fang dels Estanys, de la Pastisseria Brun, una especialitat feta a partir d'ametlla, pinyó, clares d'ou i sucre.


Fins a Breda hem d'anar si volem tastar Els Xerrics de El Fornet, una galeta cruixent que xerrica entre les dents quan la menges, d'aquí el seu nom.



A Arbúcies tenim el Pa de Pessic de la Pastisseria Mir, que des del 1880 els elaboren. A més no us perdre els seus torronets de mel i avellana i els ametllats que fan.




Per últim, a Sant Hilari, trobariem dues especialitats:

- La Coca del Medi Ambient de la Pastisseria Masó que és un briox anisat amb cobertura ensucrada de perles de xocolata.



- Les Aromes de Sant Hilari, de la Pastisseria Duran, unes galetes assortides i variades que et deixen un bon record del poble.


Doncs ara que coneixeu totes aquestes delícies que elaboren ja no teniu excusa per tastar aquests dolços.


Apunt dietètic:

Al final del programa vam parlar sobre quin d'aquests dolços engreixava més o menys i tot i que això és un xic complicat, ja que tots aporten forces calories, si que n'hi ha algun potser més lleuger.

Jo em decantaria pel pa de pessic ja que és un dolç que es fa amb les clares d'ou i tot i que porta sucre per tal de muntar-les, la clara d'ou és proteïna i cap greix. Per tant un tall de pa de pessic per esmorzar, de postres o per berenar seria una bona opció.

Igualment però hem de tenir en conte que els altres dolços estan preparats amb fruits secs crus o torrats i mel, per tant la base seria saludable, tot i que calòrics, ja que els fruits secs aporten moltes calories.

Pensem però que aquestes delícies tampoc les menjarem cada dia, sinó més per un dinar especial o de cap de setmana, per tant, tot està en la quantitat que mengem i l'assiduïtat.

Un dolç de tant en tant no fa mal a ningú, no  trobeu? ;)

Fotos extretes de http://www.fcs.cat/index.php 


 
Si t'ha agradat aquest post, em pots trobar i seguir-me a les xarxes socials Facebook, Twitter, Instagram
T'hi espero!

2 comentarios:

  1. Crec que deixar de banda Els Jaumets de Sant Hilari en una ruta dolça de La Selva és tenir poc coneixement de la gastronomia dolça d’aquesta comarca.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Bones Carles,
      en primer lloc, moltes gràcies per la teva aportació. Estic d'acord amb tu, que els Jaumets també són unes postres típiques, molt conegudes i d'una llarga història. Tot i així, no els vaig incloure a la ruta, perquè em vaig cenyir als productes que oficialment han inclòs a "La Ruta Dolça de la Selva" publicada per La Selva Turisme, que pots consultar aquí:
      - http://www.laselvaturisme.com/wp-content/uploads/2014/06/Prova_Ruta-Dolca-mapa.pdf
      Per altra banda, si vols, els hi pots proposar que els incloguin a la ruta.

      Tot i estar contenta que hagis dedicat una estona a llegir el meu post i escriure-hi un comentari, sí que m'hauria agradat que la forma en què ho dius, fos més correcta i educada.

      Salutacions

      Eliminar