11/5/20

[#Radio] @gironafmcat Alimentació durant el confinament 20-04-20

Aquests dies de confinament es parla molt sobre que podem menjar. Estar a casa ens pot generar una mica d'angoixa que pot derivar amb una mala dieta, ja sigui amb aliments carregats de sucre, com poden ser productes de brioxeria, com d'altres que tampoc ens aporten res de bo, com patates xips, entre altres.

Per aquest motiu, des de la Radio Girona em van fer una entrevista on explico que podem menjar durant el confinament. Aquí us explico que com hauria de ser la nostra alimentació aquests dies i al final teniu el podcast de la radio per si voleu escoltar-lo :)

1. Que recomanes als que mengem dolç?

En primer lloc potser seria bo identificar si és gana real o capritx o avorriment.

Si es té gana optaria per menjar una poma, una pastanaga, un iogurt o un grapat de fruits secs crus que ens donaran satisfacció immediata sense afegir sucres nocius a la nostra dieta.

També seria bo menjar una presa de xocolata amb un alt contingut en cacau, ja que ara més que mai necessitem menjar aliments que ens proporcionen plaer però que no ens perjudiquin.

Per aquest motiu recalco que els fruits secs i la xocolata, sempre en mesura, t'ajudaran en aquests moments que potser han passat unes hores des de l'últim àpat però encara en falten unes quantes més pel següent.

Us proposo aquesta recepta de figues amb xocolata que trobareu al meu bloc.




2. Quina seria la millor dieta aquests dies que nos en movem?

Una dieta rica en fruita i verdures i sobretot amb aliments que aportin serotonina. La serotonina és una hormona molt important en aquesta situació de confinament ja que ens ajuda a estar tranquils, més relaxats i menys irritables.

Els aliments rics en serotonina són: les llegums, els ous, els cereals integral com l'arròs, la pasta i el pa integral, les carns blanques i el peix blau.

Ja sé que ara resulta més difícil menjar peix però sempre podem recórrer a les llaunes de sardines en oli d'oliva que molt bé anirien amb una llesca de pa integral i una amanida per a fer un sopar complert i equilibrat i que ens facilitarà l son.

Com a postres s'hauria de triar entre una peça de fruita o un iogurt.

I si ara no ens movem tant, seria adequat reservar les hidrats de carboni al migdia i a la nit un sopar més lleuger, com ara una crema de verdures i una truita amb un iogurt de postres o una amanida complerta i una peça de fruita.

Per beure no ens n'oblidem, el nostres cos necessita d'1'5l a 2l diaris d'aigua que podem fer en forma d'infusions i brous vegetals.

Us proposo una recepta de noodles saltejats amb tofu, verdures i soja, us deixo la recepta aquí.


3. Per aquells que fan esport cada dia quina dieta recomanaries?

Doncs si tenen una rutina diària d'esport probablement ja tenen una bona dieta també. Però en aquest que no, poden seguir les recomanacions que comentava abans, una dieta equilibrada plena de fruita i verdura i amb aliments rics en serotonina per l'ànim.

Per als que fan un entrenament més dur no han d'oblidar els hidrats de carboni i proteïna pels músculs i els qui fan un exercici més suau, una dieta amb els hidrats de carboni al migdia seria suficient.

4. Quins dolços podriem menjar que perjudiquin menys la salut?

Ara que tenim tant de temps seria bo cuinar amb els nens i fer dolços a casa amb ells. Podem fer-los més sans afegint menys sucre del que diu la recepta original.

Per exemple la típica coca de iogurt es pot fer amb una mesura de sucre de iogurt enlloc de amb dues, amb una i us asseguro que queda igual de bona. A més el paladar nostre s'adapta a les coses menys dolces i ens hi hem d'acostumar. Un excés de sucre no és bo i no ens aporta res. Per això ara hi ha molta gent que subsisteix aquest sucres per dàtils o altres fruits secs que ens ajudaran a endolcir de forma natural.

I si vols canviar el sucre per fructosa, és un edulcorant apte pel forn amb lo qual pots fer infinitat de receptes.

I encara una altra opció és afegir compota de poma o poma cuita a la massa d'una coca i així ens aportarà un toc de dolç que podrem traduir l'adició de menys sucre.

Us proposo una recepta de coca de poma, molt bona i esponjosa.


5. Per aquells que tinguin les defenses més baixes, quins aliments recomanes?

Una dieta rica amb aliments que pugin les defenses, com ara fruites i verdures que porten moltes vitamines i minerals.

També llegums, carns, peix i ous que ens ajuden a mantenir uns bons nivells de ferro.

Beure aigua per eliminar toxines també ajuda.

I ssobretot ingerir iogurts i aliments probiotics com el kefir que ens ajudarà a cuidar la microbiota.

6. I per aquells que han agafat kilos, què els hi vols dir?

Que no s'espantin, que és normal que si hem reduït l'activitat física perquè hem estat més en repòs però no hem reflexat aquesta despesa en la reducció calòrica a la nostra dieta haurem augmentat un xic de pes. Però sempre hi quan no siguin masses kilos, jo optaria fer una dieta el màxim d'equilibrada com la que us he explicat o començar a fer-la a tot aquell que no l'estigui fent, ja que ara també és un bon moment per analitzar el que menges i cuidar-te.

En cas que algu necessiti ajuda de quina dieta seguir o si necessita l'ajuda d'un professional per a perdre algun kilo que vagi a un dietista-nutricionista quan acabi el confinament i li farà un pla personalitzat.

Finalment, us deixo el podcat de Girona FM on hi ha el programa complet del dia 20 d'abril passat, on podreu trobar el fragment d'aquesta entrevista al minut 36:50 :)



Si t'ha agradat aquest post, em pots trobar i seguir-me a les xarxes socials Facebook, Twitter, Instagram
T'hi espero!

No hay comentarios:

Publicar un comentario