4/1/17

Gastronomia Basca

La cuina basca és una cuina rica i variada fent servir ingredients de primera i servits de manera força abundant. Es tracta d'una cuina que tant té productes de mar provinents del Cantàbric, com de muntanya, de les seves pastures, sent conegudes les seves carns com el típic txuletón de quilo.


També són molts populars els seus pinxos, fets a mà amb art i molt venerats per ells i per nosaltres. És costum a partir de les set de la tarda aproximadament anar de pinxos amb un zurito, un got petit de cervesa per acompanyar o si prefereixes ho pots fer amb un txakolí.




Cada bar té la seva selecció de pinxos que comencen a treure a partir de dos quarts de set de la tarda, amb lo qual quan hi vas alguns encara estan calents. La diversitat que en tenen és molt gran i és tot un espectacle anar i demanar els teus pinxos.


Cal dir també que el País Basc és la regió d'Espanya amb més estrelles Michelin, i la veritat és que no m'estranya ja que parteixen d'una excel·lents productes amb el peix fresc, les verdures i hortalisses de les que disposen, làctics i carns de qualitat. A més compta amb destacades escoles d'hostaleria, així s'asseguren el relleu de bons xefs.


I és que aquesta gastronomia no ve de casualitat, ja que tenen molts productes de gran qualitat, només has de fer una volta per algun dels seus mercats i contemplar aquell bé de Déu que ens ofereixen a les parades.


Tot tipus de peces de carn, gran varietat de peix i marisc fresc i no oblidem també les verdures i hortalisses.


Com a plats coneguts podríem nomenar-ne varis, segons si trobem:

- Peixos:el bacallà al pil-pil, lluç amb salsa verda o basca, el marmitako o les seves apreciades cocotxes.

Pintxos, en primer pla, un de bacallà al pil-pil
- Carns: sobretot trobem plats elaborats amb carn de vedella com el famós txuletón o les galtes i també embotits com el pernil de bayona o la xistorra.

El típic txuletón del restaurant Deluxe Bilbao
- Hortalisses: destacaríem els pebrots de Gernika o les alubias de Tolosa.

Parada del Mercado de la Ribera de Bilbao
- Dolços: els postres típics són la Goxua, que en basc significa dolç,  elaborat amb nata, pa de pessic, crema pastissera i caramel líquid. També trobem el pastís basc o la panxineta.
Un altre dolç conegut és un briox farcit de mantega que es ven a les pastisseries i que fa molt bona pinta. Tot i que encara la fa unes persianes que venen que són dues masses de pasta de full cobertes de xocolata i farcides de crema o les carolines, un merengue amb forma de cucurutxo present a totes les pastisseries.

Pastís basc del buffer esmorzar de l'Hotel Petit Palace Arana de Bilbao
Un altre cosa que destacaríem del País Basc és el seu formatge Idiazábal, elaborat a partir de llet crua d'ovella de raça latxa. Un dels meus preferits.



Viatjar al País Basc és fer una aposta segura per a tot aquell a qui li agradi la gastronomia i gaudeixi menjant. Pots començar esmorzant un pastís basc, dinant un bon txuletón i acabant el dia amb uns pintxos, com en diuen ells en basc.


En els propers posts us ensenyaré a quins restaurants vam anar a degustar part d'aquesta rica gastronomia a Bilbao. Estigueu atents i agafeu apunts per si algun dia hi feu una escapada!

1 comentario:

  1. M'has fet recordar el viatge que vam fer fa uns anys a Euskadi! Tinc ganes de tornar-hi!
    Petonets i....BON DIA DE REIS!
    Olga

    ResponderEliminar