23/1/17

Garrí al forn

El garrinet al forn és un plat típic de la cuina castellana, concretament el de Segovia, que és potser el que coneixem més, tot i que a Madrid també és molt popular.

És molt típic cuinar-lo per les festes nadalenques ja que és un plat que fa més festa. Nosaltres aquest any l'hem menjat a casa dels meus sogres, cuinat al forn, mig garrí en aquest cas, ja que era força gran. Si no recordo malament pesava uns 2'5 kg. la meitat que va comprar.


Es tracta d'una recepta fàcil de fer, la única cosa és que has d'estar pendent del forn. Us la explico:




Ingredients per a 4 persones:
  • 2'5 kg de garrí, mig garrí en aquest cas
  • 100 gr. de llard de porc o oli d'oliva verge extra *
  • herbes: farigola i romaní hi queda molt bé, també orenga
  • 2 alls 
  • sal i pebre
Elaboració:

Primer de tot punxem la pell del garrinet perquè no es formin bombolles a l'hora de cuinar-lo. També fem uns talls transversals amb un ganivet a la pell del porquet.

Fem una mescla amb el llard de porc i les espècies triades, els alls matxacats, sal i pebre. Amb l'ajuda d'un pinzell de silicona anem pintant tota la superfície del garrinet per la part de dins, tota la part de les costelles. Si això ho fem la nit abans el garrinet agafarà més gust.


Emboliquem l'orella del garrinet per tal que no es cremi i pintem tota la pell del garrinet amb el llard de porc desfet amb un toc de microones.

Enfornem el garrinet posant-lo en una cassola de fang o en una reixa i el deixem unes dues hores aproximadament dalt i baix a uns 180ºC. Hi posem un got d'aigua i unes fulles llorer, d'aquesta manera la carn del garrinet quedarà ben cuita ja que necessita aquesta humitat.
Al final, quan ja estigui la carn cuita, posem mode gratinar i així la pell encara quedarà més cruixent.

* L'altra dia vaig llegir una recepta de garrinet on deia que havía embadurnat la pell del porquet amb oli d'oliva enlloc de amb llard de porc i que li quedava igual de cruixent i menys gras i en tot cas amb un greix saludable i bo. Des del punt de vista dietètic us ho recomano, ja que així mengem greixos bons i més fàcils de digerir.


Consells de degustació:

Per a maridar-lo amb un vi negre quedarà ideal. I per acompanyar el plat una bona amanida d'escarola hi combina bé i fa baixar. A més fa que no absorbim tot el greix del plat.

Valor nutricional:

És un plat greixós ja que es fa servir llard de porc, però feu-lo amb oli d'oliva verge extra i obtindreu greixos bons. Així l'heu de limitar a menjar-lo només per Nadal :)

2 comentarios:

  1. Fa molts anys que el vaig tastar i...no l'he cuintat mai! Prenc bona nota de la teva recepta, Lídia!
    Petonets,
    Olga

    ResponderEliminar
  2. que buena pinta tiene!!! yo slo he comido cochinilo una vez

    ResponderEliminar