5/10/14

Anem a @volgastronomic


A Girona tenim el privilegi de tenir, durant uns quants mesos, el Vol Gastronòmic, un fantàstic aparador de la cuina catalana a disposició de tot aquell que hi vulgui anar a degustar les meravelles de la nostra cuina. Es tracta d'una estructura que van instal·lar el passat mes de juliol sobre el riu Onyar, just al costat del Pont de Pedra.

 

Només s'hi serveix un dinar i un sopar per dia, de dimecres a diumenge.
A dins seu, tindrem una taula llarga per a 16 comensals que gaudiran, no tant sols de l'àpat proposta del xef sinó també de la la preparació i cocció dels diferents plats així com poder mantenir una conversa sobre el procés d'el·laboració dels aliments en un entorn ben íntim.


Cada àpat anirà a càrrec d'un xef català diferent, fent rotació entre diversos cuiners que s'aniran alternant i repetint en diversos dies.


En aquesta ocasió, nosaltres vam tenir el gust de provar els plats de Sergi Ballús, un cuiner jove, amb una cuina molt acurada, originari de Sant Feliu Sasserra (Bages) i que ja fa uns anys es va establir a Girona al capdavant del seu propi restaurant, l'Occi.


El menú del Vol Gastronòmic del 23 d'agost de 2014 que vam poder degustar va ser:
  • Snacks de Benvinguda
  • Escopinyes, iogurt d'ovella, síndria i rúcula
  • Gambes de Palamós amb cremós de patata, botifarra negra i favetes
  • Cuixes de guatlla confitades i compota de poma
  • Suprema de Gall de Sant Pere amb arròs Venere i mantega cafè París
  • Magret d'ànec amb rossinyols escabetxats i trossets de poma de Girona
  • Formatges (Montbru, Bauma, Balda i Uff)
  • Prèssec al pebre de sichuan, borratxo de taronja i gelat d'aloe vera

Per començar, un vermut Yzaguirre per acompanyar els snacks de benvinguda, consistents en uns xips de iuca, moniato i patata.


Des de bon començament, ens va transmetre molta proximitat i ens va demanar, gairebé manar, que preguntéssim tot allò que volguéssim, que ens aixequéssim, que anéssim a davant els fogons amb ell i que sentíssim les olors, veiéssim les textures i l'emplatat.



A continuació ens van servir el primer entrant, unes escopinyes amb iogurt d'ovella, síndria i rúcula.
Una bona combinació d'ingredients que a primera vista pot sobtar, però que en boca és una explosió de sabors, ja que tens el sabor de mar de les escopinyes que es suavitza amb el làctica del iogurt d'ovella, s'endolceix amb la síndria i t'hi remata un toc picant de la rúcula.


El segon entrant era un plat que només pels seus ingredients, ja m'esperava que fos boníssim. Unes gambes fresques de Palamós i un tall de botifarra negra, dos ingredients de gust molt marcat que es suavitzen amb la finura del cremós de patata i les favetes que l'acompanyen. Un mar i muntanya diferent.



Finalment, el tercer entrant, aquest cop de carn, eren unes cuixes de guatlla confitades molt maques a la vista, servides en forma de xupa-xupa sobre una mica de compota de poma. Boníssimes, una delícia per la seva senzillesa i bon sabor.

 

Ara un representant del mar com a primer plat, una suprema de Gall de Sant Pere, acompanyat amb un arròs Venere i mantega de Cafè París. L'arròs Venere, originari de la Xina, és una varietat d'arròs integral de color negre quan és cru i que un cop cuit agafa una tonalitat púrpura. És molt aromàtic i apreciat, ja que en temps antics estava reservat pel consum de l'Emperador i era considerat una font de joventut gràcies a les seves propietats antioxidants, molt ric en fibra, vitamina E, sals minerals, fòsfor i ferro.
Aquest plat era un contrast de gustos, ja que l'arròs amb la mantega Cafè París, donava un contrapunt molt fort de sabor a la suavitat natural del Gall de Sant Pere.


A continuació, el segon plat amb el representant de la carn, un magret d'ànec tallat a làmines amb flor de sal sobre un llit de rossinyols escabetxats i uns dauets de poma de Girona.


Després de totes aquestes delícies, ja passem als postres.
El primer postre, salat, una petita degustació de formatges, ordenats per intensitat, de més suau a més fort: el Montbru, el Bauma, la Balda i l'Uff amb una figa d'acompanyament per donar-hi el contrast dolç.


El segon postres va ser el dolç i refrescant, una composició amb una base de borratxo de taronja, unes làmines de prèssec al pebre de sichuan al cim i tot plegat coronat per un refrescant gelat d'aloe vera molt fi i bo al gust. Un postre molt agradable de menjar.


Després del postres un bon café cremós.


Per finalitzar aquest gran àpat,un gotet de Ratafia Terrània, on en aquestes alçades ja teníem una acalorada conversa amb la resta de comensals, sobre les delícies que havíem menjat, lo bé que ens havia tractat el servei i tot plegat ajudat pel bon rec de vi que havíem fet amb els diversos plats.

Val a dir que havíem entrat tots com a desconeguts i vam acabat xerrant, rient i fent-nos diverses fotos de grup entre nosaltres i el personal, molt atent, agradable i simpàtic en tot moment.

Tot i que he deixat pel final, no és pas menys important el maridatge de vins que vam realitzat amb la degustació d'aquests plat. En aquest cas, el sommelier del Vol Gastronòmic va optar pels següents 3 vins:

Tampoc cal oblidar el pa que va acompanyar tots aquests plats, un magnífic pla calent, individual, amb crosta ben cruixent i molla airosa, molt ben amassat de Casa Moner.

Una experiència fantàstica que estaria encantada de tornar a repetir en qualsevol moment, no només per la seva magnífica proposta de menú, sinó també per l'ambient íntim i acollidor que gràcies al xef Sergi Ballús i el seu ajudant, així com el personal del Vol Gastronòmic que ho van fer possible.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario