24/6/14

Bruschetta de tomàquet i formatge de cabra

La Bruschetta és un antipasti italià, que consisteix en llesques de pa torrat untat amb, com a mínim amb oli d'oliva, all i sal. A Itàlia és un aperitiu molt tradicional.

Es poden fer diverses variacions de bruschettes, les més típiques inclouen el tomàquet i el formatge amb algunes herbes.

Nosaltres en aquesta ocasió n'hem elaborat una amb tomàquet, formatge de cabra i orenga.


Ingredients:

  • llesques de pa rodó torrat
  • un tomàquet del pebrot mitjà
  • formatge de cabra
  • all
  • oli d'oliva verge extra
  • orenga

Elaboració:

Torrem les llesques de pa, les untem amb all (nosaltres no n'hi hem posat), oli d'oliva i hi disposem el tomàquet del pebrot tallat transversalment. Anem intercalant-hi trossos de formatge de cabra i hi afegim un raig d'oli i orenga.

Nota dietètica:

Ens queda una bruschetta bona, sana, i lleugera, amb propietats antioxidants, que van bé contra el càncer i també ens ajuda a mantenir joves,  gràcies al licopè del tomàquet i a l'oli d'oliva que ens aporten vitamines per la pell.


Forn de pa Pere LLobet

La història de la fleca comença el 1896 quan Narcís Bosch va posar en marxa. Cap el 1920 va prendre les regnes, el seu fill, l'Hugo Bosch i cap al 1960, la traspassà a en Pere Llobet (treballava per l' Hugo) i finalment la dirigeix el seu fill, també,  Pere Llobet, des del 1995.

Aquesta fleca pertany al Gremi de Flequers Artesans de  les Comarques Gironines.
Elaboren un pa amb la farina de les comarques de Girona, que gaudeix d'una excel-lent qualitat, la massa mare de les farines respectives (espelta, Kamut, blat), la sal, el llevat i l'aigua. S'amassa a temperatura ambient, afegint més o menys aigua, depenent de com quedi la massa. El secret del bon pa és amassar el temps suficient fins a aconseguir una massa elàstica. Posteriorment cal funyir la massa, o sigui, tallar i separar cada peça de massa per fer-ne una bola que deixarem reposar. Després se li fa la forma que es vol, es deixa fermentar a temperatura ambient fins que dobla el seu volum i es posa a coure al forn de llenya. D'aquesta manera aconseguim un pa de qualitat, ben treballat i totalment artesà.

Ara mateix disposen de dues fleques, una oberta recentment al C/Sant Pau de Figueres, i l'altra, on tenen l'obrador, situada al C/Tarreres. La gent fa cua per anar a buscar-hi el seu pa i endur-se'l amb aquelles bosses de roba que antigament es donaven.


A part de l'assortiment de pans també elaboren uns excel-lents brunyols de l'Empordà, així com pa de pessics, coques d'anís bonissimes, entre altres peces de brioxeria. 

Us deixo amb un dels croissants que tenen, en aquest cas amb les puntes farcides de xocolata. Una xocolata molt fina i delicada.

18/6/14

Tast de pizzes a la Tramonti

El restaurant Tramonti, situat al passeig marítim de Roses, és un restaurant familiar que ofereix una cuina creativa contemporània de la mà de Pep Curiel.


Pep Curiel elabora la seva pròpia massa de les pizzes al seu obrador, oferint una excel·lent cuina sobre massa. Per a aquest reconegut cuiner la base de la pizza és molt important. La seva massa està feta només de farina, aigua, llevat, sal i oli.

Les seves pizzes són creatives i molt ben pensades. Ell no prova mai una pizza fins al cap d'un any o any i mig d'haver-la creat. La dona a provar a altra gent per saber-ne la opinió.

En un afany del seu autor, en Pep, a través de l'encarregat del Departament de Marketing del Tramonti, l'Edgar, per tal de donar a conèixer algunes de les pizzes que conformen la seva carta, ens ha volgut reunir avui a un grup de persones, entre les quals hi havia, dos periodistes, dos clients habituals de la Tramonti i una parella aficionada a la gastronomia la qual va guanyar un concurs del facebook organitzat pel restaurant i servidora.

Així doncs hem tingut la oportunitat de tastar algunes de les seves coques i pizzes de la carta.

Coca d'en Pep

1.  De romaní: el que primer sorprèn quan menges una coca d'en Pep és la textura de la massa. Quan la mossegues la massa es desintegra ràpid a la boca.
Després en aquest cas el romaní li confereix el seu gust particular, cal posar-hi un xic d'oli d'oliva, del Montsant en aquesta ocasió,  per tal d'extreure-li el màxim sabor.


2. Textures de tomàquet: una coca deliciosa, pels amants del tomàquet. Una mescla de diferents tomàquets: cherry, tomàquet sec i amb un punt dolç de la confitura de tomàquet que hi combina molt bé. No hi faltava la reducció de vinagre de Mòdena.


3. Figa (de Turquia o Brasil en cas que no n'hi hagi de mercat), foie micuit, parmesà i amb crema de tòfona de base i reducció de Pedro Ximenez: excel·lent la combinació del dolç de la figa amb el foie micuit.


4. Foie fresc amb làmines de poma, compota de poma i melmelada de tomàquet artesana: la poma equilibra el gust del foie però el toc de la melmelada de tomàquet ressalta el foie. amb un toc de sal Maldon o Halen que potencien la mescla de sabors.


5. Seitons amb all: una base de carbassó laminat tallat molt fi, amb saitons i all trossejat i una reducció de vinagre de Mòdena. Uns ingredients que potser no combinaríem i en canvi formen un bon equip.


Cal dir que segons paraules d'en Pep, les masses que hem menjat avui estan fetes de dijous passat, és a dir, gairebé una setmana abans. Això significa que han fet una bona fermentació i que per tant, no només a l'hora de degustar-les es nota, sinó també a l'hora de pair-les.
Un altre afegit és que aquestes masses requereixen un cost addicional ja que es necessiten dues càmeres, una l'obrador i l'altre al restaurant.

I les pizzes d'autor:

1. Parisina: tomàquet natural, bacon d'ànec, rúcula, escates de parmesà i reducció de vinagre de Mòdena


2. Pizza amb una exquisida crema de formatge de base, amb bacon, xampinyó d'hort, ceba i emmental. Comentar que l'enfornen una vegada tots els ingredients posats i quan la treuen hi afegeixen parmesà. Una pizza suau amb un gust molt equilibrat, no hi ha cap ingredient que predomini sobre els altres. És una pizza sense tomàquet, una pizza especial ja que, fa 25 anys, amb ella va guanyar en Campionat d'Espanya a la millor pizza. El fet que no portés tomàquet va ser un punt innovador.
I la veritat és que la mescla de formatges que porta de base és boníssima.


3. Pizza amb una exquisida crema de tòfona de base, panxeta i ou de guatlla. L'aroma que desprèn de la tòfona i el gust que li confereix és diví. És una pizza de gustos marcats.


4. Ot: crema de carxofes, mozzarella, carxofes, gambes de Roses i pera en almívar. La crema de carxofes és fina i combinada amb la gamba té un gust peculiar.


Cal dir que el nom d'aquesta pizza va dedicat al nom del restaurant del seu amic Ferran Caparrós.
També comentar que amb aquesta pizza va ser l'únic espanyol que va guanyar un campionat nacional a Itàlia, a Reggio Calabria, cuitat bressol de la pizza.
Ell va endur-se tots els ingredients d'aquí i la massa i va elaborar una essència de gamba fent servir els caps de la gamba. No m'estranya que guanyés.

5. Ceps i foie: una pizza espectacular. Dos gustos potents enllaçats. Una pizza molt recomanada per a tots aquells que busquin gustos forts.


6. Foie, magret d'ànec, tòfona i ous de guatlla: una mescla d'ingredients potents, la tòfona sempre com a ingredient predominant però donant-li el seu bon gust característic.


I després de tants tastetis, un postres:

- El Ferrari: un postres que té aquest nom per la rapidesa amb la qual te l'has de menjar.


Es tracta d'un postres fred amb gelat de mandarina i una xocolata negre líquida que si tardes a menjar-te-la es solidifica i aleshores l'has de trencar per tal d'accedir al gelat.
Un postres curiós, amb un sabor excel·lent, refrescant i molt ben aconseguit. Diu en Pep que ideat per la seva dona, com molts altres postres, però amb alguns retocs fet per ell.

Finalment també ens ha ofert una coca de vidre i anís que fa ell. Què podríem dir? Un plaer per al paladar, com totes les seves elaboracions.


I fins aquí ha arribat la magnífca degustació de la qual en Pep Curiel ens ha fet partícips.




15/6/14

Kosa Bistró - Palafrugell

Aquest cap de setmana, en motiu de la Festa de la Plantada d'Arròs a Pals, vam acabar d'arribar-nos a Palafrugell, on hi ha un bonic restaurant, el Kosa Bistró, que teníem fitxat des de feia uns mesos, gràcies a un company instagramer nostre que hi treballa, l'Adrià (val la pena també visitar el seu perfil, @arrian13, on trobareu un munt de bones fotografies de temàtica ben variada)
També trobareu algunes imatges més al perfil Instagram del propi restaurant (@kosabistro).


Vam arribar-hi ben d'hora, al voltant de les 20h i poc de la tarda, essent un dels primers clients al local. Ens va atendre una noia molt simpàtica on uns moments abans ens havia explicat una mica els plats de la carta que tenen a l'exterior, comentant que la dinàmica del restaurant són tapes per compartir.

Doncs anem al gra. Ens va explicar que normalment es demanen entre 3 i 4 tapes a compartir, una mica en funció de la gana que es tingui. Un cop a taula i per anar obrint gana, ens van portar una tapeta d'olives negres, taquets de formatge manxego amb oli i unes llesquetes de cansalada crua tallada ben fina.


Llavors, les tapes: nosaltres vam demanar les 3 tapes següents:

- Vam començar amb el Fetge micuit amb confitura de ceba. El presenten en un platet amb 6 torradetes, 6 làmines de micuit i un pilonet de ceba, perquè te'l puguis muntar al teu gust.


- A continuació les Pilotes al Curry. Es presenta en un plat rectangular i llarg, amb un llit d'arròs blanc bullit, 6 pilotes de carn i tot banyat amb salsa al curry amb un toc just de picant.

- Finalment, la que pel nostre gust més ens va agradar: el Tupí servit en un pot de vidre petit, rebaixat amb aiguardent i suavitzat amb oli d'oliva i orenga. Per poder untar aquesta meravella, 6 torradetes en forma de llesqueta petita i un petit vol de confitura de pebrot.


- Per rematar l'àpat, els postres. De la seva carta, ens vam acabar decantant tots 2 pel mateix, el Tiramisú de maduixes. Es presenta en un got cilíndric, amb una base de cereal muesly, amb una mena de mousse de mascarpone amb café i unes maduixes tallades en làmines macerades amb vinagre de mòdena.



En resum, una vetllada molt agradable i uns plats per llepar-se'n els dits, tot i la nit entramuntanada i plujosa que ens va enxampar a Palafrugell. :)


9/6/14

Vinyes dels Aspres

L'altre dia, aprofitant el Festival Vívid que organitza el Patronat de Turisme Costa Brava Girona, juntament amb el Consell Regulador de la DO Empordà, els Consells Comarcals, Ajuntaments i sector privat membres de la Ruta del Vi DO Empordà, vam tenir la oportunitat de visitar el cellers Vinyes dels Aspres, situat a Cantallops, l'Alt Empordà.


Ens va rebre i atendre durant tota la visita en David Molas, la persona al front del celler i el "culpable" d'una feina tant ben feta per obtenir un producte bo i de qualitat, a part d'irradiar una simpatia i proximat entranyables.

En primer lloc ens va acompanyar a fer una visita on tot s'origina, la terra. Tot i la tramuntana que bufava aquell dia a la tarda, vam fer una passejada per les vinyes del celler, on disposen d'una trentena d'hectàries d'uns trenta anys d'antiguitat i inscrites a la Denominació d'Origen Empordà.
Planten diverses varietat autòctones com són la garnatxa, carinyena, picapoll, cabernet sauvignon, syrah i merlot, tot a l'abric de la serra de l'Albera.


A continuació vam tornar cap a veure les instal·lacions del celler, una masia amb forces anys d'història al cim, on en David ens va explicar el sistema de producció, l'època de recollida, destriatge, neteja, pas pel circuit de la planta i el procés que segueix qualsevol dels seus vins.

Acte seguit, ens va acompanyar a veure el celler, on guarden en grans bótes de roure francès d'Allier tota la varietat de vins que produeixen.


En David en tot moment ens va respondre amablement a totes les preguntes que li vam formular, sense perdre mai el somriure.
Després de veure'n les vinyes, la cadena de producció i els cellers i haver sentit parlar tant dels diferents tipus de vins, olors, textures, tanins i propietats diverses, la veritat estàvem ja tots ansiosos de provar el producte ;)


Així doncs, ens va fer passar a tots a dins la masia, on tenia ja preparada una taula amb tota la varietat de vins.
En primer lloc ens va preparar uns platets plens d'oli que també produeixen ells mateixos amb un tallets de pa boníssim.


Després vam començar amb la seva varietat de vins joves, denominats Oriol.
Primer l'Oriol Blanc 2013, d'un color entre blanc i groc pàlid, molt suau i bo al tast. Ens va explicar les característiques del vi i ens va fer notar els diferents sabors que en podíem trobar.
A continuació vam provar l'Oriol Rosat, d'un agradable color rosa pàlid i d'un gust una mica més pronunciat. Tot seguit i per acabar el cercle de vins joves, l'Oriol Negre, d'un marcat color roig intens, per mi, el millor dels 3, per tenir un gust més fort i pronunciat que la resta.


Ara toquen els Criança. Comencem primer pel Criança Blanc dels Aspres, de molt bon gust, una mica més fort que els blancs joves.
Després els Criança negres, amb el Negre dels Aspres, d'una tonalitat més fosca, aroma afruitat i amb un gust molt més pronunciat. A continuació el negre S'Alou, potser per mi el millor de tots, d'un color vermell fosc, aroma i gust boníssims, amb diferència, a excepció potser del Negre dels Aspres que també m'havia deixat molt bon gust al paladar.


Per acabar la cata, ens havia guardat els seus vins dolços, primer el seu Vi de Panses, d'un boníssim toc dolcet i color mel, i despres el seu Bac de les Ginesteres d'un color considerablement més fosc, com si fos fusta de cirerer, però també d'un gust i aroma excel·lents. :)



Però no havia acabat aquí la festa d'olors i gust. En David ens havia guardat una estocada final de 1a categoria. Després d'explicar-nos les propietats i fer-nos notar els gustos dolcets d'aquests 2 últims vins dolços i després de fer-nos venir sal·liberes fent-nos imaginar que bons quedarien amb un acompanyament d'uns brunyols, tant típics aquí a l'Empordà, en va treure unes plates amb brunyols casolans fets a casa seva per rematar una visita tant excel·lent! :)


Un gran detall que va endolcir encara més si pot ser, la fantàstica visita de la que ens va fer partíceps :)
Finalment, si us hem fet venir ganes de fer aquesta visita, trobareu més informació a la pàgina de Rutes del Vi Empordà o bé a la seva pàgina web, dins l'apartat contacte.

A "Memòries d'una Cuinera" amb la coca de iogurt! :)


I aquest mes, a "Memòries d'una cuinera", he posat el meu petit gra de sorra col·laborant amb una recepta de la coca de pinyons, molt coneguda per tots nosaltres, però tal i com han demostrat al recull de coques de iogurt que n'han fet a "Memòries d'una cuinera", se'n pot fer un ventall molt gran de varietats! :)

7/6/14

Arriba l'estiu a MobileFun

Quasi ha arribat l'estiu i ja ve de gust anar a la platja, fer una cerveseta ben freda a la terrassa amb els amics i passar l'estona fent "la gamba" a la tovallola per posar-se ben moreno.
I amb la calor també ens arriben munt de novetats de cara als propers dies a MobileFun, la completíssima pàgina d'accessoris per telefonia mòbil de totes les principals marques del mercat.


Amb l'estiu i la calor arriben moltes novetats en quant a terminals com el nou Motorola Moto E i els pesos pesat de les principals marques, com l'LG G3, el Samsung Galaxy S5, l'HTC One M8 o l'esperat Sony Xperia Z2.
Davant aquesta allau de nous terminals, la gent de MobileFun ens tenen preparats un munt de complements de tota mena perquè no et falti de res pel teu mòbil, ja sigui si ets pensat de canviar el teu mòbil per algun dels anteriors com si ja vas ben equipat amb quaselvol altre model, la qüestió és que no us faltarà de res i tindreu un lloc on triar i remenar!

Però per fer-vos una idea, què millor que una petita mostra del tot el que hi podreu trobar.

Fa dies que s'està parlant de l'entrada a la gama baixa/mitja de Motorola amb l'esperat Moto E. Una bona opció si vols tenir un terminal amb una bona relació qualitat/preu. Doncs cap problema, si et decantes per aquest model, a MobileFun trobaràs una extensa gamma de complements!


Pels afortunats posseïdors d'un pes pesat dins els mòbils, com per exemple l'HTC One M8 podreu trobar un ampli catàleg d'accesoris, així com també si disposeu d'un Samsung Galaxy S5, o del nou  LG G3 o fins i tot pel Sony Xperia Z2.

Ah! I tranquils, per tots aquells que teniu Iphone 5S d'apple, també trobareu una bona quantitat de producte entre tirar i remenar! ;)

Doncs res, no oblideu entrar-hi a fer un cop d'ull que de ben segur hi trobareu alguna cosa us agradarà! :)

5/6/14

Tallada de Troncs a Vallfogona


Diumenge passat vam assistir al concurs de tallar troncs a Vallfogona del Ripollès. Un poble petit però molt bufó. Envoltat d'un paisatge espectacular i molta zona verda per caminar.


Varem fer l'Instagram no sense abans carregar piles amb un esmorzar de bosquerol. Aquest va consistir en llesques de pa sucat amb oli i sal i xuies tallades fines acabades de fer. No hi faltava fuet, molt talls d'un fuet excel-lent, amb una carn bona i magre i un picat ben fet.


I després del bon esmorzar una bona caminata pel poble!