23/11/14

Festival de tastets al @TramontiRoses

Fa uns dies us vaig explicar que el restaurant Tramonti (@TramontiRoses) de Roses havia organitzat el I Concurs Pizza Singular Tramonti consistent en que els hi enviessis una proposta de la teva pizza.

Fa cosa d'un parell de setmanes, van anunciar els guanyadors al seu blog. De totes les propostes enviades, van sel·leccionar 5 pizzes finalistes i el jurat reunit les va provar totes per decidir quina havia de ser la merescuda guanyadora.Les 5 propostes finalistes eren:

1. La Catalana, proposta de Jordi Casademont, una pizza amb la massa base Tramonti, tomata, botifarra de perol esparracada, fesols de Santa Pau i formatge Emporità.

2. La segona proposta no tenia nom, proposta de Ramon Costa (@ramon7costa), però consistia en la massa base Tramonti, salsa de tomata, formatge Costa Negra, crema de salsafins i carpaccio de vedella de Girona.

3. La Llaminera, proposta d'Olga Surrell, amb la massa base Tramonti, tomàquet, sobrassada de porc ibèric feta a l'Empordà, formatge Serrat d'ovella de Siurana i mel de Culera.

4. Tupinata, que en aquest cas era la meva proposta (@lidiacasademont), amb la massa base de la Tramonti, tomàquet, formatge Tupí rebaixat amb licor de Mistela, oli d'oliva i orenga, melmelada de pebrot vermell i reducció d'Oporto.

5. El Pecat Empordanès, una altra proposta de Ramon Costa (@ramon7costa), amb la massa base Tramonti, salsa de tomata, confitura de ceba de Figueres, botifarra dolça, poma de Vilabertran caramel·litzada i mozzarela catalana de búfala de l’Empordà.

Finalment, la pizza que va ser escollida com a guanyadora va ser "La catalana", de Jordi Casademont.
El premi va ser molt generós, i és que d'un sopar per a dues persones, es va convertir en una fantàstica vetllada amb sopar per a 4 persones i un excel·lent menú degustació preparat especialment per l'ocasió per en Pep Curiel (@PepTramonti).

Comencem amb el festival de gustos i espectacle visual.
Per començar a obrir la gana, un tastet d'olives marinades amb all:


A continuació uns natxos cruixents fets de base de pizza amb virutes de pernil de glà, formatge parmesà, tomàquet, orenga i salseta amb base de vinagre.


Seguim amb uns xips cruixents de patata i tòfona.

Dau de foie amb reducció de vi de Pedro Ximénez, servit amb una torradeta feta de massa base de pizza sobre una base d'enciam i pinyons.


Un plat que vam trobar molt original, una deconstrucció de la pizza margarita. Es serveix amb una base cruixent de pizza i al cim una croqueta de formatge mozzarella i orenga, acompanyat del tomàquet cherry i unes tires d'alfàbrega.


Púding de verdures amb soja i tomàquet cherry.


A continuació, servit literalment en una llauna, un escabetx espectacular de musclos frescos de Roses i amb un sabor potent i bo.

 

Mandonguilla amb formatge Roquefort i puré de poma acompanyat amb una torradeta de massa base de pizza.

Tomàquet farcit d'anxova i sardina amb formatge gratinat al cim acompanyat d'olives negres laminades, escarola i un toc de julivert.

 

I després de tot aquest festival de colors i sabors, ja era el torn de la pizza guanyadora, La Catalana, que com a tal, entrarà a formar part de la carta del Tramonti de cara a la propera temporada.
En Pep Curiel ja havia estat treballant en una pizza similar i ens va voler oferir 2 versions, una tal qual li van enviar i una segona interpretació amb alguns canvis i el seu toc personal.

La catalana, amb la massa base Tramonti, tomata, botifarra de perol esparracada, fesols de Santa Pau i formatge Emporità, proposta de Jordi Casademont:


I la versió del xef Pep Curiel, massa base Tramonti, els fesols i el formatge en forma de salseta que servís com a base de la botifarra de perol en làmines, salsa de tomata, formatge i un toc de julivert.

 

Per rematar aquest magnífic àpat, els postres, un clafoutis de pera, amb gelat de vainilla i una mousse de iogurt grec amb melmelada de maduixa, base de biscuit i una fulla de menta.


El vi escollit per en Pep Curiel per acompanyar tot l'àpat, va ser un A cappella del 2008, crianza tempranillo de denominació d'origen Ribera del Duero de les vinyes Monteabellón (@monteabellon), amb un gust intens en boca.



I ja per acabar, vull aprofitar a donar les gràcies al gran Pep Curiel, que si és bon cuiner, encara és millor persona, molt proper, amable, d'aquelles persones que et fan sentir la passió que sent ell per la gastronomia i que et transmet a través del seus plats. Moltes gràcies Pep per la teva dedicació i per aquest esplèndid àpat que vam tenir el privilegi de poder gaudir.

Us deixo amb una entrevista d'en Pep Curiel que li van fer l'any 2013 pel programa Atica Empordà d'Empordà TV.

17/11/14

Restaurant Vilanova, @restvilanova

El Restaurant Can Vilanova  porta ja una bona trajectòria disn el món de la cuina. Ubicats a Salt, trobem un restaurant familiar, de cuina casolana però a l'hora moderna, cuina d'autor. Partint d'una bona base de producte fresc, elaboren receptes originals seguint les coordenades d'una cuina casolana i de temporada.

El menjador és prou gran i les taules també, hi trobes un bon ambient quan hi entres i el servei és amable i atent. La mestressa i cuinera surt a saludar i a preguntar com va tot, fet que s'agreeix a vegades. A més veus després de cada plat qui hi ha al darrera.

Nosaltres vam provar el Menú de Tastets i ens va semblar molt bé.

Asseguts en una taula  i cadires comodes,molt espaisoses, per poder deleitar tranquilament tots els plats.

Pa per l'àpat, servit calent, molt bo

Primer varem fer una degustació d'olis, t'ofereixen sis olis de gustos a provar amb trossets de pa i flor de sal. Un inici excel-lent per matar el cuc.

Els olis eren:
- oliva verge extra
- de trufa blanca
- d'all
- de boletus: aquest pel meu gust el millor
- picant
- de llimona


A continuació comença la desfilada de plats:

- Una mantega de piquillo, servida amb bastonets i torradetes. La textura i gust molt ben aconseguits.



- Crema de carbassa amb pernil: lleugera, amb el contrast del pernil, molt bona


- Amanida de formatges variats: mesclum d'enciams amb fruita de temporada com la magrana, combinava molt bé amb la mescla dels formatges, en daus i en crema



- Farcellet de marisc: cruixent per fora però cremós per dins amb intens gust a peix i amb una fina crema a l'exterior


- Lionesa de "mouse" de foie: molt original, ben presentada i ben elaborada, amb dauets de poma dolços, el foie i la confitura, una combinació ben pensada



- Caneló de confit d'ànec: correctissim, la farsa d'ànec esfilagraçat



- Calamars fregits: excel-lent frituraa l'andalusa, gens oleiosa



- Magret d'ànec amb salsa de bolets: un plat generós, bona quantitat de magret i de salsa. Una salsa gustosa però fina i potent. Em va agradar molt, el magret i els bolets casen d'allò més bé.

 

- Bola de gelat i pastís casolà: presentació insuperable, el pastís casolà de formatge, bonissim, acompanyat d'una mora, xarop de maduixa i una bola de gelat de vainilla amb xocolata calenta i neula. Un postres genial.



- Petit fours que molt be acompanyaven el cafè: consistien en figues banyades de xocolata amb llet i panses amb xocolata blanca. Molt adients per a servir amb el cafè. Presentat amb mel i fideus de xocolata. No es pot demanar més.



 

El preu de tots aquest fesTival de plats és de 25 euros per persona, el qual també inclou aigua, pa i cafè.

La veritat és que té una relació qualitat preu inmillorable. Vam quedar molt satisfets amb tots els tastets.

Dormim a @canbodepau

A Salt hi trobem un Bed&Breakfast preciós, Can Bo de Pau. Unes habitacions molt ben decorades i amb molt d'encant distruibuides en una casa antiga al vell mig de la ciutat. La casa en si ja és acollidora però el tracte rebut per part dels que atenen encara la millora.

Nosaltres vam dormir-hi la nit que anavem a veure una obra de la Temporada Alta de Salt, un teatre petit però on s'hi fan moltes bones obres.

Vam estar molt tranquils i vam dormir molt bé a l'habitació. Com a curiositat cada habitació té un nom d'una canço d'en Lluis Llach. I l'endemà ja ens va venir a preparar un esmorzar de senyors;


- Un suc de taronja natural


- Pa de pagès recent fet de la fleca, cuit amb forn de llenya


- Croissant artesà del flequer, deliciós


 - Embotits artesans de la Garrotxa: fuet, llonganissa, xoriç, botifarra d'ou i blanca


- Selecció de formatges: manxec, brie, semi i amb ametlles


- Confitures casolanes, mantega i mel
- Fruita: plàtans, pomes i kiwis


- Cafè, llet i infusions
- Xocolata en pols i en tableta


- Cereals normals i ecològics i galetes


- Iogurts de la Fageda

La veritat és que varem emsorzar perfecte, amb les llesques de pa que ens varem torrar, ben sucades amb tomàquet, flors de sal i un bon oli d'oliva verge extra i molt ben acompanyades de l'embotit i els formatges.
Varem acabar amb una mica de dolç fent el croissant amb les seves melmelades, bonissimes, sobretot la de prèssec i un cafè amb llet.


Producte de proximitat i ben treballat. Un esmorzar excel-lent en un entorn molt bonic i amb un tracte esplèndid.


Gràcies per tot!!

14/11/14

Alguns tastets del Firatast 2014

El passat 11 d'octubre vam anar, com cada any, al Firatast. Ens agrada això de fer petits tastets de diferents restaurants de la comarca. Aquest any els tastets valien entre 1 i 6 tiquets, és a dir, 3 euros el plat més car.

Anem a veure el que vam provar:

Del Restaurant Mas Palau hi vam agafar 3 tastets; cuinen molt bé i són agradables

- Ravioli de magret d'ànec amb crema de formatge de cabra: ja ho veieu, és una delícia, ben farcit de magret i la salseta abundant i cremosa del formatge de cabra. L'ànec i el formatge casen molt bé.


- Carpaccio de peus de porc amb tòfona negra i fruita seca: molt bona relació qualitat-preu, per 1 tiquet aquest plat, servit amb pipes i tofòna, abaix el peu filetejat.


- Platillo de traginer; estofat de mongetes amb tripa de bacallà i botifarra negra: un plat abundant i molt ben cuinat. Amb ingredients bàsics i econòmics però surt un plat d'allò més bo.


Ara croquetes que cap any falten, de La Croket: un xic cares trobo, 6 tiquets per 4 croquetes, quan a més al full de tastos hi posava 3 tiquets 4 croquetes. Això no em va agradar, tot i així com que són bones les vam agafar. Vam provar:

- De formatge Maó i sobrassada de Mallorca, per mi la millor de totes
- De bacallà d'Islàndia
- De pernil ibèric
- D'albergínia i formatge de cabra


Un arrós de tardor, amb rossinyols de pi i trompetes: molt bo, de gust potent a bolet i l'arrós al punt. El vam agafar al Restaurant-Càtering Sant Martí


També unes anques de granota en tempura, salsa de soja i sèsam, de l'Agar Assessorament Alimentari. Molt bones, feia molt de temps que no en menjava i costa trobar-ne pels restaurants. La seva carn és fina i peculiar, a mi m'agrada molt.


Com a últim tast abans dels postres, el millor de tot: un iogurt amb foie, cafè i la seva escuma del Restaurant Els Brancs (Roses). Aquest gràcies a les accions solidàries que feien els restaurants de la Comarca d'Estrella Michelin.


De postres vam agafar el dolç típic de Girona, el xuixo.

- Un de xocolata i un altre de nou de formatge de la Pastisseria Margenat (de Salt). La textura bona, fruitura adequada, no oleiós i bon farciment.


- I l'altre de l'Abraham Balaguer, un xuixo fet de croisant amb una fina crema a dins i una textura deliciosa. Cruixent per fora però amb les seves capes diferenciades dins, les d'un bon croissant. Per treure's el barret, el millor xuixo-croissant que he menjat mai.


Fins aquí els tastets d'aquest Firatast, l'any que ve més!