4/12/20

[#Radio] @gironafmcat Especial dolços nadalencs

Avui en el programa de Radio Girona.fm hem fet un recorregut per descobrir aquells dolços de Nadal que ens faran gaudir per aquestes festes.

Hem començat nomenant-ne algunes de Girona;

A Casa Cacao, la xocolateria d'en Jordi Roca, podem trobar un dolç de Nadal d'una figura molt particular nostre, el caganer. Segons paraules d'en Jordi: "Crec que estem tots d'acord que aquest any ha estat un any de merda, doncs el caganer de Rocambolesc és el complement perfecte, un deliciós torró de xocolata i pipes amb una gelea de yuzu.

Torrons Candela, que es troba a la Rambla de Girona, elabora una sèrie de dolços nadalencs de forma artesanal com els clàssics torrons de Xixona, de crema cremada, massapans, neules banyades de xocolata blanca, amb llet o negre, així com polvorons d'ametlla i d'ametlla amb xocolata.

Al PdepaBakery tenim una novetat d'enguany que és el xuixo de Can Castelló especial per Nadal de torró d'Agramunt d'ametlla i per només 1'95 euros. Fa molt bona pinta, és petitó però segur que bonissim.

A la Pastisseria Tornés, situada al c/Migdia, tan sols entrar ja hi fa goig perquè tenen una acurada decoració nadalenca i una gama de torrons artesans molt variada, no us perdeu el seu trufat de xocolata.

Marxem cap a Santa Coloma de Farners, a la Pastisseria Tuyarro, on elaboren la seva especialitat; el torró de Sant Jordi, un torró amb diferents capes de gemma i trufa que val la pena que tasteu.

A Figueres, tenim una botiga especialitzada amb xocolata, Autèntics Bombons Belgues, al c/Nou 84.
Un lloc imprescindible per a tots aquells xocolaters, on només entrar ja sents aquella olor de cacau i des d'on pots veure la mestra xocolatera al seu obrador elaborant aquestes exquisideses.

Hi heu d'anar perquè us atendran molt bé i us mostraran tota l'amplia gama de bombons i xocolates que disposen, així com les especialitats que fan durant el Nadal, com els seus magnífics torrons. 

Tota la xocolata està elaborada amb el prestigiós cacau belga Callebaut, així que ja us podeu imaginar...

I si parlem de torrons hem d'anomenar el "turroneru" com en diem a la zona, un mestre torroner provinent de Xixona , que té una botiga a Figueres per a poder deleitar-nos amb els seus torrons fets amb la tradició familiar; Juan Verdú Sirvent.

Us recomano el típic de Xixona, que es tracta d'una barra artesanal tallada a pes amb més ametlla. La seva particularitat és que elaboren la barra catalana, més gran, que fa 650 gr. I a més té un contingut més elevat d'ametlla que altres torrons, concretament un 74%, cosa que es nota en el seu sabor, qualitat i textura, amb un gran bouquet final.

I un altre torró que us diria que tasteu és el de xocolata amb llet i ametlles de 600 gr. també un gran torró amb un impressionant gust de cacau i ametlles senceres que us farà gaudir de valent.

I per últim anem fins a Roses, a Can Cairó, una pastisseria on fan moltes varietats de torró que cal tenir en en conte per la seva originalitat.



Jo destacaria el torró de neules, un dels que crida més l'atenció per la seva singularitat i el seu cruixent.

El de crema cremada també és molt bo ja que el fan amb el licor Melody, però amb la particularitat que el recobreixen amb xocolata negra per fer més contrast amb la dolçor de l'interior.

El de Cointreau, també és una delícia, una combinació de sabors molt equilibrada: trufa de xocolata blanca, taronja confitada i el licor que és molt aromàtic.

I dels tradicionals, em decantaria pel de crema cremada, ja que el toc de sucre cremat és insuperable.

Aquests són els més originals i atrevits però també en fan de Whisky, Marc de Cava, cafè, ratafia i Cognac i de xocolates variades.

I per acabar dir-vos que l'any passat van començar a fer panettones artesans amb el seu llevat de 12h., tan de fruita com de xocolata.

En fan en poques quantitats i els tindran disponibles a partir del 15 de desembre i els torrons a partir del dia 10 de desembre, ja que no fan servir conservants, més enllà del sucre i l'alcohol que són conservants naturals.

I un últim punt és que si passeu pel meu Instagram: @lidiacasademont us he deixat un sorteig molt llaminer on tindreu la oportunitat de guanyar un magnífic lot de torrons, gentilesa de Can Cairó!!!!

Apunt nutricional:

Durant aquestes festes de Nadal es menja més, es fan àpats més carregats i a més ho rematem amb les postres.

Això no vol dir que no en poguem menjar, n'hem de gaudir amb els nostres familiars però amb mesura. És a dir que si posen diferents varietats de torrons, doncs no cal menjar-ne un tall de cada, triem dues varietats que et facin gràcia i llestos. Un altra dia ja tastaràs els altres.

També cal dir que ara els àpats no es carreguen tant com abans, amb un aperitiu, primer, segon i postres i sobretaula, sinó que s'han alleugerit per no tenir aquella tipesa que no et pots aixecar de taula.

Avui dia es poden fer aperitius saludables com vasets de pebrots del piquillo, alguna mousse i marisc, i així fugir dels fregits o arrebossats que són més calòrics i indigestos.

Per Nadal es menja l'escudella i carn d'olla, doncs vigilem en no passar-nos amb el pica-pica de davant.

I si per Sant Esteve mengem canelons i rostit, doncs menys canelons i menys rostit, ja que es fan dos plats que ja de per si són força densos.

Una altra recomanació que us diria és vigilar amb l'alcohol, ja que no deixa que és un sucre i per tant molt calòric.

Brindem amb una copa de cava, fem un parella de copes de vi, intentant no barrejar massa i si s'ha fet un vermut abans, doncs no excedir-se amb altres licors.

Si no voleu beure alcohol o voleu cuidar la línia, com a aperitiu podeu prendre un suc de tomàquet natural amb un xic de tabasco i pebre negre, i així de pas inclourem quelcom de vitamines i antioxidants en un àpat on no n'hi solen haver.

I fins aquí alguns tips de Nadal, amb això ja podeu menjar de tot però poc, com sempre us dic.

Que passeu unes Bones Festes de Nadal i ens veurem l'any amb més recomanacions gastronòmiques.



Si t'ha agradat aquest post, em pots trobar i seguir-me a les xarxes socials Facebook, Twitter, Instagram
T'hi espero!

No hay comentarios:

Publicar un comentario