6/6/13

Taller de cuina amb flors

Aquest passat diumenge, dia 2 de juny del 2013, es va fer a Borrassà la VIII Fira del Corpus. És una fira maca, on la gent del poble elabora catifes de flors pels carrers del centre. A part s'hi elaboren uns tallers molt interessants. Nosaltres vam poder assistir a tres, un d'ells el que feia la Iolanda Bustos, la xef del restaurant La Calèndula de Girona.


Va ser un taller molt interessant. Ens va comentar una mica les flors comestibles, sent la calèndula la seva preferida, raó per la qual li va posar de nom al seu restaurant.

  
També ens va comentar que hi havía més de 400 flors comestibles, però que se'ls ha de conèixer bé per usar-les com a aliment, ja que també poden ser tòxiques.


Les flors comestibles són una bona opció per variar els teus plats i per afegir-hi un toc d'originalitat a la vegada que fem salut.
Algunes tenen uns aromes dolços, altres picants o àcids. També la seva textura pot ser avellutada, carnosa o cruixent i això fa que ens sorprengui quan ens la mengem. 


En el taller la Iolanda va proposar una amanida de flors, molt fresca, ideal per aquest temps i amb una gran diversitat de flors. Amanida amb una vinagreta de maduixes, mel i fruits secs (nous).
Sorprenent en boca, trobar els matisos costa, però notes una frescor de les flors i les diferents textures. No estem acostumats i sobte, però realment em va agradar i la vinagreta hi combinava molt bé.

Anem a veure'n l'explicació amb els fulls que ens va donar la Iolanda al taller;

Amanida aromàtica d'herbes i flors silvestres:

Molt fresca i aromàtica, sobretot quan trobes el fonoll

Herbes: fulles de plantatge, pimpinella, verdolaga, créixens, fonoll, tarongina, rementerola, ruca, cosconilles...

Flors: de saüc, d'all rosa, de borraina, conillets, boixac, rosella, estepa, camamilla, malves

Vinagreta: oli d'oliva, viangre de poma, mel, fruits secs, maduixes

Per elaborar aquesta amanida caldrà que primer feu la recol.lecció al camp de les herbes.
Sobretot, assegureu-vos de recollir les herbes que s'indiquen o d'altres que siguin comestibles. Si dubteu d'una planta no l'agafeu!

Quan arribeu a casa les herbes s'hauran de netejar sota l'aixeta o deixant-les en remull una estona, després caldrà que les eixugueu bé i les podreu conservar a la nevera dins un tupper amb un paper absoerbent al fons, durant 4 o 5 dies.

Les flors són més delicades per netejar, les podeu submergir un instant en aigua i secar-les de seguida.

Per elaborar la viangreta primer barregeu la mel amb el vinagre i les maduixes tallades, després hi poseu els fruits secs (nous) i per últim l'oli d'oliva que no sigui gaire amargant, millor un arbequina suau.

Amaniu les herbes amb la vinagreta i les flors les col.loqueu per sobre.

Trobareu un sabor diferent a cada mos.

Xips d'herbes i flors

Fulles de sàlvia, de menta, fonoll, tarongina, alfàbrega... flors de saüc, pètals de rosa, clavells, calèndules, conillets, flors d'all rosa... (les que trobeu que siguin comestibles i del temps)

Farina de blat

 

Elaboració: poseu en remull totes les herbes i flors, enfarineu-les encara molles perquè la farina s'hi enganxi millor.

Fregiu les herbes i flors en una cassola amb abundant oli de gira-sol i quan les veieu cruixents, poseu sobre un paper absorvent, els hi esploseu una mica de sal i ja estaran llestes per menjar.
Les flors comestibles s’han utilitzat durant segles en les arts culinàries, com a condiments i aromatitzants i en algunes confitures. Actualment, experimenten una popularitat renovada i es comencen a utilitzar en cru tant en restauració com en l’àmbit domèstic per acompanyar o guarnir plats.

Algunes flors poden ser tòxiques; per tant, es recomana no menjar flors que no es puguin identificar sense cap dubte.

Cal comprar-les en establiments alimentaris, degudament envasades i etiquetades. No utilitzeu plantes i flors adquirides en establiments de jardineria si no s’especifica clarament que són aptes per a l’ús en l’alimentació.

Durant la preparació, cal retirar el pistil i els estams per extreure’n el pol·len, ja que pot causar al·lèrgia o desencadenar asma. També convé retirar la tija i els sèpals a causa del gust amargant que tenen. Com qualsevol altre vegetal de consum en cru, cal rentar-les bé amb aigua abans de consumir-les.

Algunes flors comestibles poden causar indigestió o reaccions al·lèrgiques si es mengen en grans quantitats; per això, es recomana consumir-les en petites quantitats com a guarnició d’un plat.


Font: http://www.gencat.cat/salut/acsa/html/ca/dir1349/doc33764.html

Gràcies a la Iolanda per la seva simpatia i el seu saber fer, molt bona cuinera i molt agradable!!

1 comentario:

  1. Hola Lidia, un taller muy bonito con flores.
    Gracias por participar en mi sorteo, me gusta tu blog y me quedo por aquí para seguirte.
    Besos
    Cocinando con Montse

    ResponderEliminar