12/6/13

Les flors mel-líferes

Fa uns dies, a la Fira del Corpus de Borrassà, vam assistir a alguns molt interessants que van organitzar. Un d'ells és el que ja us he comentat de "Cuina amb flors" i els altres dos van ser:

- Taller d'elaboració de crema de calèndula amb pètals de roses, per al rostre: us haig de dir que després de l'explicació de els flors per elaborar cremes i altres remeis, desconeixia que anaven tan bé per la cara, ens en van donar una petita mostra. Ja l'he provat i té una textura diferent, més greixosa, però deixa la pell molt ben hidratada.

- Taller d'elaboració de mel ecològica: aquest és el que us explicaré en aquest post.


Kilian Sampol, apicultor i enginyer tècnic agrícola ens va explicar una mica les diferents flors a partir de les quals s'alimenten les abelles per produir la mel.


Ens va mostrar les bresques de cera a l'interior del rusc. I també el pol-len, molt apreciat i més escàs.


Aquí podem veure algunes abelles, apis mellifera


Per finalitzar l'explicació vam fer un tast de diferents mels, el gust i color de cada mel depèn del tipus de flors de les quals se'n recull el nèctar. Així doncs vam provar mel de farigola, de mil flors, de castanyer, d'espígol, de taronger, de romaní, d'arboç i de muntanya. Totes tenen diferents textures i gustos, sent algunes més gramellonoses i altres més líquides. De gust més potent i amb un toc amarg com la d'arboç i altres més suaus com la de mil flors, que suposo que hi estem més acostumats.



 


La mel de muntanya procedeix de les secrecions dolces de la saba del arbres de zones boscoses del Pirineu i altres indrets de la nostra geografia.

Propietats de la mel

Fàcil assimilació, degut als hidrats de carboni que té, de cadena
curta. Facilita la
digestió i metabolització d’altres aliments.
Poder edulcorant més gran que el sucre, amb un 40% menys de calories. 
Regularitza el funcionament intestinal.
Propietats sedants, ja que afavoreix l’absorció de triptòfan, precursor de la serotonina.
Antihemorràgica, antianèmica, antisèptica i emol-lient.
S’utilitza en el tractament de faringitis, laringitis, rinitis, grips, etc.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario