12/10/11

Ensaïmada de Mallorca

Meitat d'un forn, meitat de l'altre
Els meus pares han fet un creuer pel Mediterrani i m'han portat ensaïmada mallorquina.

L'ensaïmada de Mallorca (del mallorquí ensaïmada, de saïm (llard de porc)) és un aliment de massa ensucrada, fermentada i enfornada, elaborada amb farina de força, aigua, sucre, ous, massa mare i llard de porc (que s'anomena saïm en mallorquí, d'allí el nom). És un producte de rebosteria de gran tradició a l'illa, ja que des de molt antic i de forma continuada s'elabora i es consumeix a Mallorca.

Ensaïmada de xocolata
Els meus pares ens van portar dues ensaïmades de dos forns diferents. Una que deia que havia guanyat el premi a la millor ensaïmada, la del Forn Sant Cristòfol, i una altra del Forn Bahía. 
Les ensaïmades del Forn Sant Cristòfol són conegudes per la seva qualitat tant dins com fora de Mallorca. Aquest forn va ser inaugurat l'any 1910 i entre els seus clients habituals trobem tant a actors famosos com a membres de la família reial, entre altres celebritats. L'Ensaïmada de Cabell d'àngel és la més coneguda fora de Mallorca.
 
Tot i que nosaltres vam optar per la de xocolata, que conté una fina capa de crema de xocolata.
Ambdues ensaïmades eren bonissimes,una massa molt fina i farcides de xocolata. El que canviava d¡una a l'altra era la massa. Una era més tipus pa i l'altra era més fina. També la xocolata, una estava més farcida que l'altra. Tot i que pràcticament no hi havia diferència entre la que va guanyar el premi i l'altra. 

Avui dia se'n fan de cabell d'àngel (la típica), de crema, de xocolata, de sobrassada i la llisa (la normal diriem).

Com a conclusió, i com deia en Josep Pla; "L'ensaïmada és la cosa més lleugera, aèria i delicada de la rebosteria d'aquest País".

No hay comentarios:

Publicar un comentario