27/10/11

La patata

Avui us parlarem d'un ingredient molt utilitzat a la nostra cuina i que permet fer moltes receptes amb ella, la patata.

La patata


Nutritiva i remineralitzant, la patata és un dels aliments més populars del món, però no per això hem d'infravalor-la.
Aporta moltes vitamines i minerals ... I poques calories!
Valor nutricionalLes anàlisis de composició nutricional no ens donen unes diferències importants entre patates velles i patates noves. En general, la patata nova té més aigua, de manera que els valors d'altres nutrients solen estar disminuïts respecte a la vella, que els té més concentrats. No obstant això, la patata nova té menys potassi i sodi (llevat que es consumeixi amb pell), i té una major quantitat de vitamina C, per la seva frescor. Per això la patata nova és més lleugera, digerible i adequada per als diabètics.
La patata és un dels aliments més populars del món i, per això, de vegades es tendeix a infravalorar. Però la realitat és que aquest túbercle és una font molt raonable d'energia que ens aporta més vitamines i minerals i menys calories dels que se li atribueixen normalment. De tota manera, i al marge de la varietat, la forma de consumir farà variar el seu valor nutricional. La mateixa quantitat de patates pot passar de 80 calories/100 grams si es bullen, a més de 450 calories si es fregeixen.
Si es consumeixen bullides, per exemple, 200 grams de patates aporten una part molt important de vitamines del grup B (el 20% de vitamina B1 que necessitem, el 14% de vitamina B3 i el 24% de vitamina B6). A més aporten una quantitat destacada de proteïnes i de minerals. Els 200 grams cobririen el 8% de les necessitats diàries de proteïnes, el 40% de les de seleni, el 22% de les de potassi, el 20% de les de flúor i el 14% de les de ferro.
Per les seves característiques nutricionals i la seva riquesa en fècula, la patata s'ha equiparat amb els cereals, perquè és un aliment ric en hidrats de carboni (15 g/100 g), i amb una composició proteica del 2%. A més la patata crua té un alt contingut en vitamina C, encara que part d'ella es perd en bullir.
Interès medicinal
La patata bullida, rostida o al vapor és eficaç en casos de gastritis, estats febrils i acetona.
En els processos d'estrès, la patata pot ser un bon aliment ja que pal·lia les molèsties digestives que provoca l'estrès.
El suc de patata crua és també un element medicinal en cas de gastritis aguda i de processos d'úlcera gastroduodenal. I, a més, la polpa de la patata és un excel·lent cicatritzant si s'utilitza com a cataplasma.
Ús en la cuina
Cal tenir en compte que a l'hora de bullir les patates aquestes perden part de les vitamines i nutrients, pel que és millor cuinar-les al vapor. Sempre que sigui possible, fer-ho amb la seva pell, ja que sota d'aquesta hi ha les principals substàncies nutritives.
Compra i conservació
Quan es vagin a comprar patates aquestes han de ser de consistència ferma al tacte i massisses, sense esquerdes o talls i que no tinguin un color musti. Si són noves es triaran les petites i mitjanes, de pell llisa i brillant, molt fàcil d'arrencar, per la qual cosa és millor raspar-les que pelar-les. Quant a la seva conservació convé guardar-les en un lloc fosc i ventilat.
Varietats de la patata
Hi ha centenars de varietats de patates, amb formes, colors i mides diferents. Només a Europa es comercialitzen unes 470 varietats i, concretament a Espanya, es poden trobar més de 150 varietats autòctones.
Segons la seva textura, el seu contingut en midó, o la seva època de recol·lecció, les patates s'indiquen per fregir, coure, bullir ... A continuació et presentem algunes de les varietats més comunes:

1.Cachelos                    

              2.Monalisa                    
   3.Red Pontiac




1. Es recomanen especialment per coure i cuinar. Pell bastant fosca.
2. Per fregir, coure i rostir. Forma bastant regular i de pell i carn grogues.

3. Per coure. Es reconeixen per la seva pell vermella i la seva carn bastant blanca.




1.Cessar                      
               2. Jaerla                            3.kennebec

1. Patata recomanada per fregir i també per incloure en guisats
2. Per coure. De carn groga i dura i de pell lleugerament tacada.
3. Per fregir, coure i guisar. La seva pell és fina. Es venen sense rentar.

No hay comentarios:

Publicar un comentario