4/10/11

Formatge: San Simón da Costa

Es creu que aquest formatge té els seus orígens a la cultura celta. La seva escorça de color coure és el resultat d'un suau procès de fumat sobre fusta de bedoll.

Característiques: El seu sabor fumat es barreja amb l'aroma fumat i el gust de mantega; és suau, amb un toc de sal que aconsegueix un agradable equilibri entre l'acidesa i la dolçor com a resultat final.

Consells de degustació: Es fon molt bé. Combina amb arrós, pasta, verdura, amanides. Està deliciós amb una copa de vi negre jove de Valdeorras i uns cacauets.

Espanya: Galícia
Maduració: 3 setmanes
Pes i forma: 800 g.-1,5 kg con gran
Dimensions: D.12-15 cm. a 13-18 cm.
Llet: Vaca
Classificació: Sabor afegit

Cata: Molt fi i aromàtic pel seu gust delicat de fumat. De gust suau, mantegós i refinat. Et deixa un gust al paladar inconfusible i molt encertat entre el dolç i el salat, també un punt àcid.

Productor: Varis

Per conèixer i assaborir el Formatge de Sant Simó da Costa, res millor que visitar la terra on pasturen les vaques que donen la llet per elaborar-lo, impregnar-se de l'aroma de les formatgeries i seure en una bona taula o barra i degustar aquest deliciós formatge fumat.
El Formatge de Sant Simó da Costa és molt conegut a tot el país, i també fora de les nostres fronteres, tenim la sort que és un formatge molt fàcil de trobar en els nostres comerços habituals, no hauria de faltar en cap taula de formatges , o per gaudi en un aperitiu, en el berenar o en diferents receptes.



El Formatge de Sant Simó da Costa té diverses característiques que el fan únic, és un formatge de llet de vaca, procedent de les races rossa gallega, marró alpina i frisona, també dels seus encreuaments, vaques que s'alimenten de forma tradicional, i disposen d'espai per a això, en aquesta preciosa terra. La zona de producció pertany a la comarca de la Terra Chá, comprèn els municipis de Vilalba, Muras, Xermade, Abadín, Guitiriz, Begonte, Castro de Rei, Cospeito i A Pastoriza, tots pertanyents a la província de Lugo.
 
El formatge és de pasta semidura, fina, greix, semielàstica, amb pocs ulls i petits, de tall fàcil, igual que ho és l'escorça, fosca a causa del procés de fumat que se li proporciona amb fusta de bedoll, arbre arrelat en aquesta terra . El seu interior és de color clar, groc clar com podeu veure a la fotografia. Sobre la seva degustació, hi ha matisos variables segons la seva grandària i la seva curació, en qualsevol cas, sempre superen les expectatives, cada vegada que l' assaboreixes, està més bo.
 
Podem trobar dos formats de Formatge de Sant Simó da Costa, el gran, amb un pes d'entre 800 grams i 1'5 quilos, amb una maduració mínima de 45 dies. 
L'altre format és el conegut com Bufó, un formatge més petit, d'uns 0'4 i 0'8 quilos, a qui se li proporciona una curació mínima de 30 dies. Sobre la forma del Formatge de Sant Simó sobren les paraules veient les imatges, la defineixen com a forma de baldufa o bala, i encara que antigament es formava així perquè resultava pràctic a l'hora de modelar el formatge amb les mans, actualment són uns motlles els que es van realitzar a la seva semblança, per conservar la tradició.
 
Hi ha un total d'onze formatgeries que elaboren el formatge de Sant Simó da Costa, podeu consultar a la web del Consell Regulador . És un formatge d'elaboració i consum casolà, amb una gran tradició i una 'llegenda perduda en la nit dels temps i transmesa oralment al llarg dels segles atribueix als pobles celtes, assentats a les muntanyes de la Serra de Carbó i O Xistral, la invenció d'aquest tipus de formatge ", ha passat a ser un reconegut i guardonat formatge a nivell internacional.
 
Va ser fa al voltant de tres dècades, quan el formatge de Sant Simó da Costa va començar a consolidar-se i uns anys després es van crear formatgeries familiars com a mitjà de subsistència de la població de la comarca, any rere any el seu valor ha anat en augment, aquest formatge s' ha convertit en un referent dels formatges fumats, i encara que afirmen que és un dels menys coneguts de Galícia , podem afirmar que és un dels més apreciats.

No hay comentarios:

Publicar un comentario