27/10/11

El moniato

Moniato
Panellets
El moniato és originari d'Amèrica Central, la selva del Perú i Mèxic.
És un tubercle molt apreciat, a causa de la facilitat de cultiu i la seva producció, sempre que sigui en climes càlids. A més és un aliment imprescindible en les dietes bàsiques, en els països, amb escassetat d'aliments, a causa del seu alt valor nutritiu. Un aliment amb gran importància en les cuines dels països de parla hispana.

Mentre en aquests països es conrea i es consumeix fa milers d'anys, a Europa no va ser fins a principis del segle XIX, que es va començar a consumir.

Se li coneix també com batata, camote, papa dolça o patata de Màlaga, entre altres.
Podem trobar diferents tipus de moniatos, en general són allargats, la pell semblant a la de la patata, la seva carn, pot ser blanca, groga, taronja o ocre. La varietat que més podem trobar als nostres mercats és la ataronjada, anomenada Georgia.

En el moment de comprar-los, escollirem els exemplars sense taques a la pell, ferms i sense zones toves. Els conservarem en un lloc sec i fresc, no és recomanable guardar-lo cru a la nevera. Els podrem trobar en el mercat des de la tardor fins a finals d'hivern.

Es recomana agafar exemplars de mida mitjans-petits, ja que, en el moment de cuinar-los, queden més saborosos, dolços i es fan abans. No hem de tenir pressa en el moment de cuinar-los, ja que així aconseguirem que caramel·litzi el sucre que contenen a l'interior, es formarà una crosta en el moment de rostir i els anirem girant fins que estiguin totalment rostits i tendres.

És millor consumir-lo cuinat, ja que cru és molt indigest. Podem cuinar-los, bullits, rostits, fregits, a la planxa... Un cop cuinats, podem utilitzar-lo per fer purés, pastissos o  com a guarnició.

El moniato és un substitut de la patata, tot i que més calòric, per la seva quantitat de sucres.

Nutricionalment,  cal dir que el moniato té un alt contingut de vitamina A. Pràcticament amb un sol moniato tens coberta la necessitat d'aquesta vitamina que tan bé va per la vista. A més reforça el sistema immunitari, cosa que va bé de cara a l'hivern que ja s'acosta.
A més també conté vitamina C, E, àcid fòlic, a part de minerals i fibra.
Les calories del moniato solen oscil.lar en unes 100 cada 100 grams de moniato. No és excessivament calòric, ja que conté un 70% d'aigua  i apenes té greix.
Tot i que si cal que en vigilin el consum els diabètics i gent amb obesitat, pel seu alt contingut d'hidrats de carboni.
És ideal per a la dieta d'esportistes, per introduir-los a l'alimentació infantil o per gent que té un gast energètic elevat.

Aquí a Catalunya ara ve el temps de menjar-ne, fent la castanyada. Sol acompanyar els panellets, fins i tot, se'n fa la pasta amb ells, enlloc d'utilitzar la patata.

Fora de Catalunya, a València, per exemple s'elaboren els pastissets o pastissos de moniato per Nadal. I a Estats Units es menja caramel.litzat al sopar d'Acció de Gràcia. En països com Perú, Argentina, Cuba o Mèxic en fan més ús, incorporant-lo en diferents plats salats, preparant-lo com les patates; fregits, bullits...

En resum podríem dir que el moniato és un ingredient econòmic que ens pot servir en l'elaboració de moltes receptes, tant dolces com salades.



No hay comentarios:

Publicar un comentario