20/3/15

Esmorzem a Gurb

Dissabte passat, en direcció a Montserrat, passant per l'eix vam parar a esmorzar en una àrea de servei a Gurb. Jo sempre pateixo quan hem de fer parada a la carretera ja que en aquests tupis d'establiments no se sol menjar bé i a més és car. Sobretot si tenim en compte la qualitat del que ofereixen.

Però en aquesa àrea es menjava prou bé. Suposo que el fet de no estar en una autopista, el menjar millora.
Vam entrar un grup d'unes 80 persones de cop i, clar, les dues noies que hi havia anavan de bolit.

Les opcions per a l'esmorzar eren variades: tapes (callos, truita de patata,ètc), entrepans variats (pernil salat, formatge, pernil dolç) i peces de brioxeria com croissants normals o de xocolata, napolitanes de xocolata o crema, donuts normalsi de xocolata, magdalenes, muffins de xocolata, berlines farcides i cobertes de xocolata i alguna pasta més.


Per beure refrescos, cervesa i cafè amb llet, tallats o cafè sol.

El menjador era ampli, amb taules i cadires de fusta, demanaves a la barra i t'enduies la teva comanda a taula.

Nosaltres vam demanar;

- Croissant normal: era bo, ullat i flonjo. combinat amb un cafè i llet més bo del que imaginava.
 
- Croissant de xocolata: maco per fora i força bo, amb xocolata entremesclada per dins.


- Entrepà petit de formatge: per ser un mini era força gran, la meitat dels normals. Amb un pa molt cruixent i bo la veritat. Dos talls de formatge de barra a dins, oli d'oliva i, això si, tomàquet natural però de pinzell.


De preu a la línia d'aquests tipus d'establiments a peu de carretera, als quals la gent para per fer un mos. I d'aquesta àrea especialment l'oferta era molt més àmplia que la de moltes àrees-franquícies molt més grans.

18/3/15

Llesca de llom amb formatge Havarti i sal negre

M'agrada molt menjar un llom amb formatge. És un entrepà que crec que té molt d'èxit ja que agrada a gairebé tots els públics. Nosaltres avui en farem una altra versió, amb una base de llesca de pa de Parròquia i un toc divertit de sal negre Fossil River.


Aprofitarem per estrenar una de les sals que Fossil River va tenir la gentilesa d'enviar-me per a poder tastar i fer-ne diferents receptes. Disposen d'una gran gamma de sals però la que més em va cridar l'atenció va ser la negre, pel seu color sobretot.


Aquesta sal negre de l'Himalaya que hem triat es tracta d'una sal de roca, coneguda com Kala Namak, té un distintiu sabor sulfurós i és rica en ferro. Segons la medicina hindú Ayurveda ajuda a fer la digestió.

Ingredients:

  • llesca de pa de Parròquia*
  • 2 talls de llom de porc d'un color 
  • oli d'oliva verge extra
  • tomàquet de sucar
  • 3 llesques de formatge Havarti
  • pebre negre
  • Sal negre de l'Himalaya Fossil River

Elaboració:

Primer de tot fem el llom a la planxa en una graella amb una mica d'oli d'oliva verge extra i pebre.
Suquem la llesca de pa i hi disposem els talls de llom i el formatge. L'enfornem fins que el formatge es desfaci.
Una vegada tinguem el formatge fos, ens quedarà la llesca cruixent, hi afegim la sal negre, que ens ressaltarà els sabors i ens donarà un toc de color al plat.


* El pa de Parròquia és una variant del pa de xapata però amb més molla. La seva principal característica és que el seu aspecte ens recorda als tradicionals pans rurals.
Pot ser un bon substitut del pa de rodó de pagès, sobretot si l'has de congelar, ja que al estar elaborat amb farina de força aguanta millors els canvis de temperatura. La seva molla és més tupida que la de un pa de pagès, això és perquè fan servir menys llevat en la seva elaboració. En aquest cas ens va molt bé per posar forces ingredients al cim, ja que la seva consistència permet el pes i alhora ens atipa més.

17/3/15

Formatge: Havarti

Creat a mitjans del segle XIX per Hanne Neilsen, la dona d'un granger de Nova Zelanda que va viatjar per tot Europa per aprendre a fer formatges. Els seus inicis van ser a Havarthigaard, prop de Øverød, al nord de Copenhague.

El seu mètode de producció es caracteriza en la forma de separar la quallada del suero, que abans de fer-hi la forma i ser sotmès a pressió, es renta el quall, fet que li confereix un sabor característic.

Característiques: Dolç, moderat i molt cremós; exhala una aroma a mantega que evoluciona fins a fer-se més fort i salat, amb un rerafons d'avellana. No obstant no es tracta d'un formatge fort de sabor.
Sol tenir entre un 30 i un 45% de contingut gras. 

Consells de degustació: Aquest magnífic formatge d'aperitiu és ideal per als montaditos danesos, per tallar-lo a llesques per fer a la graella o per amanides.

Llesca de llom amb formatge Havarti fos

Nosaltres l'acostumem a fer servir per fer entrepans calents ja que té un punt de fusió molt bo i un gust molt combinable. Tot i que sol en llesca també és bo.

Maridatge: combina bé amb els vins elaborats amb raïms Chardonnay, Sauvignon Blanc i el lleuger Pinot Noir

Fitxa tècnica:

Origen: Dinamarca
Maduració: 4-12 setmanes
Pes i forma: 4 o 5 kg, forma en bloc o tambors
Dimensions: vàries, L. 11 cm. i ample entre 5 i 6 cm.
Llet: vaca
Classificació: semicurat
Producció: varis

16/3/15

Crostinis de formatge blau amb mermelada de pebrot

Avui us presento una recepta tant senzilla però alhora tant bona. Una combinació excel.lent la de la confitura de melmelada de pebrot amb el gust més intens del formatge blau.


Ingredients:

6 crostinis
mermelada de pebrot vermell
formatge blau


Elaboració:

Untem els crostinis amb la mermelada de pebrot i disposem al cim una generosa quantitat de formatge blau.
Servim i degustem la combinació de sabors entre el dolç de la mermelada i el salat del formatge. Un gust molt intens que es rebaixa amb la dolçor de la mermelada però al mateix temps el ressalta.

Pel.lícula recomenada: "Un viatge de deu metres"

Ahir, tarda de diumenge plujós, vam mirar una pel.lícula que em va agradar molt, basada en el món de la gastronomia, "Un viatge de deu metres".


Es tracta d'una adaptació cinematogràfica de la novela de Richard C. Morais, la qual tinc pendent de llegir, ja us explicaré. Ara de moment dir-vos que si us agrada el món de la gastronomia no us la podeu perdre.
L'argument tracta d'un noi hindú, en Hassan Haji, que coneix el món de la restauració des de ben petit, quan el seu avi tenia el restaurant de baix de casa seva a Bombai. Cada dia l'olor a curry i a altres espècies invadia la casa del noiet, fins que un dia és ell mateix qui dirigeix el restaurant. No obstant una tragèdia inesperada fa que ell i la seva família hagin de marxar de la ciutat en busca d'un nou lloc on viure, els Alps Francesos.

Una vegada instal.lats allà monten el seu propi restaurant hindú, tot i que no són gaire benvinguts al poble i menys quan a davant tenen un restaurant molt sofisticat, Le Saule Pleurer, reconegut amb una estrella Michelin i dirigit per la coneguda i prestigiosa chef madame Mallory. El problema surgeix quan la chef descobreix que en Hassan és molt bon cuiner i comença la competència per aconseguir l'èxit.

A la pel.lícula les dues cultures, la índia i la francesa, xoquen una mica gastronomicament parlant. Mentre uns cuinen boeuf bourguignon, els altres elaboren el seu pollastre tikka masala. Sort que més endavant les dues cuines s'entremesclen aportant sempre un toc especiat a plats que porten molts anys, massses, fent-se de la mateixa manera. Un joc d'espècies que servirà a la cuina per ressaltar el sabor dels plats i a la vida per unir cultures.

15/3/15

Aprofita la subscripció a @cuinacat

Tothom qui més qui menys coneix la revista Cuina, i en el cas que no, ara en teniu una bona ocasió. La revista us ofereix una subscripció anual amb el llibre "Les postres de Jordi Roca" de regal i tan sols per 19'90 euros.

La revista Cuina té molts bons continguts gastronòmics, receptes molt interessants i una imatge molt cuidada. A més et dóna vals 2x1 per a gaudir d'un àpat a restaurants de renom, a triar entre els 23 que et proposen. Així que per un mòdic preu podrem gaudir de les seves pàgines, el llibre d'en Jordi Roca i el fet de menjar al restaurant a meitat de preu.

És una excel·lent idea de regal per la mare o per a nosaltres mateixos, perquè no? Si us interessa només heu de clicar la imatge :)

https://services.ad-lante.com/ed62/wcrm/subalta_sapiens.aspx?periodo=12&idobra=2&tventa=Revista&cmcodv=PROMO14&cmtico=B&a_aid=520&a_bid=c7c742c1

13/3/15

Figa amb xocolata

Fa uns dies que vaig rebre unes figues delicioses, unes figues "Pata Negra" que diriem però literalment. Es tracta d'unes figues seleccionades i assecades al sol, es sotmeten a un tractament lent de curació a la bodega, obtenint així un producte Gran Reserva.

Unes figues extraordinariament bones i tendres, uniques al mercat. Soles són una delícia però en aquest cas en varem fer amb xocolata, que encara són més exquisites.

Ingredients:

xocolata fondant
figues Doñigales

Elaboració:

Fonem la xocolata al bany Maria o al microones a intervals d'un minut per tal que no es cremi. Passem les figues per la xocolata, fem volta i volta i les deixem sobre el marbre de la cuina per refredar.
Una vegada freda la xocolata ja queda adherida a la figa i la podem consumir.




11/3/15

Magdalenes de llimona i llavors de chia

Una recepta que tenia ganes de fer és aquesta. Unes magdalenes amb propietats beneficioses per a l'organsime aportades per les llavors de chia. Proporcionen energia, regulen els nivells de sucre, són saciants i van bé pel restrenyiment. A més aquestes magdalenes les hem elaborat amb edulcorant i una mica de llimona, així que són menys calòriques.


Ingredients per a 12 magdalenes:

  • 250 g. de farina
  • 2 ous 
  • 1 iogurt
  • mig got de llet
  • 1 got d'oli d'oliva verge extra
  • 100 g. d'edulcorant Dayelet
  • 1 sobre de llevat El Vesubio
  • pell de llimona ratllada
  • 1 cullerada sopera de sucre

Elaboració:

Batem els ous fins a obtenir les clares a punt de neu.
En un bol a part hi posem la llet, el iogurt, l'edulcorant, l'oli, la llet, la pell de llimona i les llavors de chia.


Barregem tot i hi afegim la farina tamitzada i el llevat.


Emplenem els motlles de les magdalenes fins a tres quartes parts, per tal que no es vessin.


Finalment hi espolsem un xic de sucre al cim de cada una i les enfornem amb el forn prèviament preescalfat a una temperatura duns 180ºC durant uns 20 minuts aproximadament.