10/3/15

Lasagna de reciclatge

Avui dia estem en època de crisis així que hem rescatat un xic aquella cuina de reaprofitament que de fet sempre s'havía fet. Si ens fixem a moltes receptes que fem avui dia serveixen per aprofitar alguns ingredients sobrants, com ara les que porten pa del dia anterior, com les grasaletes de Santa Teresa, o altres que podem fer amb sobres del rostit com les croquetes i una lasagna que farem ara feta amb verdures i llegum.


Ingredients per a 2 persones:

  • 6 plaques de lasagna, 3 per cada persona
  • una bona quantitat de beixamel
  • pastanaga
  • porro
  • mongeta del ganxet
  • oli d'oliva verge extra
  • sal i pebre
  • formatge de bola

Elaboració:

En aquesta recepta fem servir les plaques de lasagna fàcil, és a dir que només s'han d'hidratar deu minuts en aigua calenta.


Paral-lelament fregim una mica les verdures que hi posarem i les mongetes. Salpebrem i retirem del foc.


I per altra banda fem una beixamel.


Un cop feta la beixamel la barrejarem amb les verdures, reservant-ne una mica per cubrir la lasagna.
Una vegada tenim les plaques hidratades, és important que les tinguem suficient estona en aigua calenta, ja que sinó queden dures.
Procedim a muntar la lasagna alternant capes de pasta amb les verdures. Repetim l'operació i al final, al cim de la tercera placa de pasta i posem la beixamel que havíem reservat i formatge de bola.
Gratinem fins que el formatge es desfaci i ja ho tindriem.


9/3/15

Nou col-laborador al blog: Mundi Espresso

Com molt bé ho diu el nom a Mundi Espresso trobareu una gran varietats de cafès 100 % Italià i compatibles amb la Nexpresso.

Tenen 7 varietats, cadascuna diferent. Oro di Napoli i Colombia, són els més intensos, essent l'Oro di Napoli de gust més potent ja que les mescles són diferents i el Colombia és 100% robusta.

L'Espresso Bar i el Fortissimo són una mica menys intensos, i també de gust fort i molt diferents entre ells.

L'Amabile és per a qui li agradi suau o en prengui varis al dia.

El Descafeïnat realment agrada molt perquè no sembla sense descafeïna, té gust de cafè.

 I finalment, el Lungo el pren qui al matí pren cafè amb llet o cafè americà.

Es distingeixen sobretot per vendre cafè de qualitat a un preu afrontable, per no augmentar preus, venen quantitat i no fan publicitat.
També es diferencien per ser ràpids en l'entrega.
Les càpsules són totalment compatibles, no mostren problemes a l'hora de fer el cafè.

Així doncs nosaltres ens hem pres un cafè Amabile combinat amb llet al matí per a despertar-nos una mica, acompanyat d'uns croisantets. Un cafè bo i aromàtic, perfecte per a començar el dia.


I gràcies a Mundi Espresso, que ens ha cedit una caixa de 100 càpsules de cafè Lungo, farem un sorteig entre tots aquells que siguin o es fassin seguidors del meu blog, deixin un comentari en aquest post indicant que volen participar i es fassin seguidors del facebook de Mundi Espresso dient que venen de part de Va de Teca. Teniu temps fins al 12 d'abril.


8/3/15

[Viatge #NY] Hamburguesa al @Five_Guys


Tal i com us vaig dir a l'altre post de hamburgueses Shake Shack, una altra de les cadenes d'hamburgueses que ens va agradar moltíssim i que en aquest cas veníem recomanats per un company de feina que ja hi havia anat de vacances, és el Five Guys (@Five_Guys).

Es tracta d'una cadena d'hamburgueses, hot dogs i patates fregides que té els seus orígens a l'estat veí de Nova York,Virgínia a l'any 1986. Durant els anys següents a la seva obertura, es van obrir 5 locals en total.


Però el nom no ve d'aquí. El primer restaurant va ser obert pel matrimoni format per la Janie i en Jerry Murrell; aquests tenien llavors 4 fills, en Matt, en Jim, en Chad i en Ben. Així doncs la Janie tenia 5 homes a la família (5 guys) i d'aquí el nom del seu restaurant. Un temps més tard van tenir un cinquè fill i aleshores el nom ja va quedar pels 5 fills, tots nois, que tenien.


No va ser fins l'any 2003 que es va començar a expandir la cadena obrint tot de franquícies per altres estats fins arribar a tenir els més de 1000 locals entre Estats Units i Canadà. A partir del 2013, van obrir el primer local a Londres, just un dia abans de l'obertura del primer local fora d'EUA de la cadena Shake Shack i tot just a 300 m. del seu local.

Però anem al que ens interessa, el menjar. El seu menú és força simple, per evitar complicacions al client. Disposen de 4 tipus bàsics d'hamburguesa:
 - Hamburguesa normal
 - Hamburguesa amb formatge
 - Hamburguesa amb bacon
 - Hamburgues amb bacon i formatge
i després també tenen la versió "little" de les anteriors.

A partir d'aquí, pots demanar que afegeixin qualsevol ingredient a la teva hamburguesa base, sense restricció de quantitat. És a dir, que si hi vas amb molta gana, és una mica perillós perquè tens fins a 15 ingredients extra a escollir, entre els quals tenim enciam, tomàquet, ceba, xampinyons, jalapeños, etc...


A part de les hamburgueses, també disposen de hot-dogs, sandwichs i les seves boníssimes patates, amb 2 estils diferenciats, patates fregides a l'estil 5 Guys o bé a l'estil Cajún

Per beure, i com ja era costum, una gran varietat de refrescos a escollir, amb coca-cola, minute maid de llimona i light, cherry coke, fanta taronja, etc.. i també amb full refill lliure, és a dir, podies anar a re-emplenar el teu got tants cops com volguessis.


Nosaltres vam escollir una cheeseburguer amb bacon cada un, afegint-nos ceba i xampinyons a la planxa, enciam, tomàquet i maionesa (cada hamburguesa puja a 8'59$).


Per beure una Coca-Cola (2'29$) i un Minute Maid de llimona (2'29$). Per rematar tot l'àpat, unes patates fregides a l'estil Cajún (3'59$).


En total, el compte ens va pujar a 27'60$. Això sí, les hamburgueses eren molt grans, amb una carn molt ben feta i gustosa, que ens va agradar molt, tot i que eren més bones més al Shake Shack. La ració de patates era molt abundant, ja que en vam agafar només una per provar-les i quan ens van entregar la bossa ens pensàvem que s'havien equivocat i ens n'havien servit 2 racions.


Un punt a destacar, és que a diferència del Shake Shack, aquí no hi havia cap exèrcit de dependents per servir-te ni et donaven cap aparell amb llumetes que t'avisa quan tenen la teva comanda a punt, però si que t'alleugen l'espera (i la gana) deixant servir-te pel teu compte, tantes racions de cacauets torrats com vulguis d'uns sacs que hi havia al mig del local.


Tot i que van ser ràpids servint-nos, no vam poder evitar fer-hi un parell o tres de visites per fer-nos més passable l'espera. ;)


7/3/15

Rostisseria La Cresta

Fa uns anys ja que van obrir a Figueres una rostisseria. Va anar molt bé, ja que som una ciutat prou gran i en canvi no tenim gaire oferta de rostisseries. Si que hi ha un lloc que tot Figueres que és on fan els pollastres més bons de tots el que he provat mai (una pollería), però si volies més varietat de carns i plats la llista es feia curta.

A La Cresta, que són especialistes en rostir la carn a foc lent desgreixat, tal com diuen ells hi va molta gent. Tots els caps de setmana tenen gent. I és que tenen una gran llista de plats i la veritat és que alguns estan molt ben aconseguits. A més tan ho fan per emportar com per menjar allà, ja que des de l'any 2008 disposen d'un restaurant.

Podem trobar-hi:

- truita de patata, ensalada russa, patates amb all-i-oli, patates al forn, patata farcida, escalivada, canelons casolans, macarrons, croquetes, calamars a la romana, amanides, bacallà amb samfaina, botifarra, xoriç, galtes, costelló de porc, pollastre a l'ast, conill, cap de llom, entre altres plats.



També disposen de pa, begudes i postres gelats.

La relació qualitat-preu és correcte. Un dels seus plats a destacar pel meu gust és: el cap de llom i les patates amb all-i-oli.

6/3/15

Tanquem la porta a la grip

La grip és un virus que va circulant i al que tots estem en contacte en algun moment. Sabieu que amb l'ajuda d'una bona dieta podem ajudar a combatre-la?

- Per ajudar a prevenir la grip és bo beure cada dia 1'5l d'aigua. Ara a l'hivern potser no ve tant de gust agafar un got d'aigua fred i beure-te'l de cop, aleshores també es pot fer en forma d'infusions o brous, que a l'hora ens calentaran el cos.

- Cal seguir una dieta equilibrada, seguint el model de la dieta mediterrània, és a dir, que no ens faltin llegums de 2 a 3 cops per setmana, pasta, arrós, carns, blanques majoritàriament i un dia a la setmana vermella, peixos blancs i un dia de blau, fruits secs i sobretot molta fruita i verdura.


- Hi ha una sèrie de nutrients que estimulen la funció immune són: el seleni, present en aliments com l'ou, els cereals complerts, les llegums, els xampinyons, les algues i l’all, i el zinc, les principals fonts del qual alimentàries són el germen de blat, el formatge curat (cheddar, gouda, emmental), el bròquil, les llegums, l'ou i els fruits secs.


- Recordem que entre fruita i verdura n'hauriem de consumir cinc racions al dia, sent dues de verdura, una de les quals crues i les altres tres restants en peces de fruita.



- Una de les fruites que ens ajudarà en la prevenció contra la grip és la taronja i la mandarina, gràcies al seu contingut de vitamina C (antioxidant).


- La gelea real, la mel que produeixen les abelles obreres per alimentar l'abella reina, ajuda a enfortir el nostre sistema inmunitàri.

- Pensem també en la necessitat de rentar-nos les mans tot sovint i sobretot abans de manipular qualssevol aliment.

- Cal evitar el consum de tabac i alcohol, ja que ens mengen les defenses.

- I de pas, ja que recomanem una alimentació saludable, ho lligarem a una vida sana amb la presència d'exercici físic que sempre ens activarà les defenses i ens ajudarà a estar més forts.

- Finalment, si tot i portar una dieta equilibrada i moure'ns més, hem agafat la grip podem medicar-nos amb homeopatia, que és una alternativa a la medicina tradicional apte per a nens i a embarassades.

5/3/15

[#Vi] @coopgarriguell a #Garriguella

Aprofitant que som uns privilegiats residents a les terres vinícoles de l'Alt Empordà, ja fa un temps que vam decidir anar visitant les diferents vinyes i cellers que ens envolten per així poder-los conèixer una mica més i de pas fer un petit tast dels seus excel·lents productes.

Aquest cop hem anat a la Cooperativa Agrícola de Garriguella (@coopgarrigell), situada al poble del mateix nom, Garriguella. Es tracta d'una cooperativa fundada l'any 1963, formada per 63 socis que agrupen un total de 224 hectàrees de vinyes en total.

Produeixen diversos tipus de vins, negre, rosat i blanc, així com també licor i garnatxa, oli i últimament també cava. Entre els seus productes, disposen de diversos vins tant en ampolla etiquetada com en venda a granel.

Disposen de denominació d'origen Empordà des de l'any 1975 (per ampliar informació podeu consultar la web de D.O. Empordà, on entre d'altres coses, trobareu el llistat de cellers que hi pertanyen).

Cal fer incís en que la persona que ens va fer la visita, una simpàtica sommelier, la Fina, de Manresa que va venir a viure a l'Empordà ja fa uns anys, vivia i sentia veritable passió pel món del vins, en tenia un gran coneixement i realment et transmetia la il·lusió i les ganes que ella hi posa.

Però anem al que ens interessa, després d'una extensa visita on ens va ensenyar des de les varietats de raïm, passant pels dipòsits on fermenten els vins, la planta d'embotellament i els soterranis on tenen les bótes (de roure francès) amb el vi, tot completat amb molt bones explicacions i curiositats relacionades, finalment vam acabar al menjador de la 1a planta de la cooperativa, amb unes vistes precioses a les vinyes i a una bona part de l'Alt Empordà, per fer el que ja teníem unes ganes immenses de fer després de traslladar-nos totes les anècdotes, apreciacions i detalls sobre la producció del vi: el tast.

Vam tenir la oportunitat de provar 3 varietats de vi i un moscatell:

- Puntils blanc 2014


- Puntils rosat 2014

- Gerisena Selecció negre 2013


- Moscatell d'Empordà

La Fina ens va ensenyar a fer un bon tast, començant primer per observar-ne el color contra un fons blanc per tal d'apreciar-ne bé els detalls. Olorar-lo "en parat", és a dir, a copa aturada i després oxigenar una mica el vi fent-li fer algunes voltes en contra del sentit de les agulles del rellotge per tal que les aromes es desprenguin i així poder identificar-ne de diferents  provinents de la vinya, de la bóta i de la pròpia fermentació del vi i finalment fer-n'hi un tast.

Com a curiositat, ens va voler mostrar com afecta la oxigenació al vi. Quan teníem a davant nostra el Gerisena del 2013 negre, ens va portar una altra ampolla de Gerisena negre 2013 que tenia oberta d'un altre tast d'un dia anterior per tal que poguéssim observar com el to negre-vermell fosc de l'acabat d'obrir contrastava amb el vermell més clar, tirant a color cirera del que ja tenia obert. I el gust i aroma també varien amb el vi una vegada obert, que millora en aquest cas.
Així doncs si voleu veure un vi per sopar lo ideal seria que l'obrissiu una horeta abans per tal que s'oxigeni. Si falta temps també es pot fer servir un decantador i fer-ho al moment de servir-lo.

A més a més, ens el va donar a tastar en copa perquè també poguéssim comparar com havia variat el seu sabor en comparació a l'acabat d'obrir i per fer encara més incís en com varia un vi amb el temps, ens va portar una altra ampolla de Gerisena, aquest un Selecció negre del 2012 que també ens va donar a provar.


Per rematar la "festa" del tast i després de tot un seguit d'anècdotes molt bones sobre el món del vi, ens van portar unes plates amb pa amb oli de la seva pròpia cooperativa de Garriguella, boníssim i uns triangles de formatge manxec, que per aquella hora ben entrada del migdia, va venir molt de gust!

4/3/15

Arrós amb pollastre tandoori masala

Explica la llegenda que aquest arrós va nèixer de l'ànima d'una donzella tan bonica que va enamorar al propi Shiva (Deu hindú). I només això pot explicar la deliciosa fragancia i la seva exquissita forma.
I nosaltres com també volem fer dels nostres plats una experiència llegendària, hem volgut prendre aquest fantàstic arrós. L'hem fet servir per a elaborar una recepta índia, arrós amb pollastre al tandoori masala.

El tandoori o tandoor (és una paraula d'origen persa o acadi) és un tipus de forn cilíndric fet d'argila que es fa servir en diversos plats com el pollastre al tandoori i per a fer pans com el roti o el naan.

I el tandoori masala, que deu ser el nom a l'aplicació culinària, és una mescla d'espècies molt emprada a la cuina Índia i de Pakistan. Es denomina així indistintament als plats de cuina índia que contenen aquesta barrega especiada o als que s'hagin cuit a l'estil tandoor (forn de pedra).
Les espècies amb les qual se sol fer solen ser pebre vermell dolç, cúrcuma, gingebre mòlt, comí, pebre vermell picant i pebre negre.

I el plat estrella que se'n deriva és el Pollastre al Tandoori, que es fa cubrint el pollastre amb una mescla del tandoori masala i el iogurt que posteriorment es cou al forn tandoor, on es cou lentament donant com a resultat un plat molt saborós i aromàtic.

Nosaltres hem fet una altra versió d'aquesta recepta.

Ingredients per 2 persones:

200 g. d'arrós Sundari, tipus Basmati
1 petxuga de pollastre
1 iogurt tipus grec
tandoori masala de Especias Barranco
sal i pebre
oli d'oliva verge extra

Elaboració:

Primer de tot traiem la pell del pollastre i el dessossem. El tallem a tires per rossejar-lo a la paella amb un raig d'oli d'oliva verge extra.


Quan gairebé tinguem el pollastre ros, posem l'arrós a bullir durant 11 minuts exactament, ni un minut més ja que aquest tipus d'arrós no necessita gaire cocció.


Una vegada bullit l'arrós, el colem i el barregem amb el pollastre on també hi tirem el iogurt amb dues cullerades de postres plenes de tandoori masala.


Salpebrem i servim. És un plat amb un sabor una mica especial, no apte per a tots els paladars ja que potser no estem molt acostumats a aquests tipus de sabors.
 

3/3/15

[#Restaurant] Les Cols @les_cols

En plena zona volcànica, a Olot, trobem un restaurant amb dues estrelles Michelin anomenat Les Cols.


Es tracta d'una masia catalana que el seu interior de disseny trenca totalment amb l'exterior, una típica casa catalana de pedra.


Els xefs Pere Planagumà (@pere_planaguma) i Fina Puigdevall (@les_cols) fan una cuina creativa amb producte de proximitat (molts provinents del seu hort) i de marcat estil català.


Vam començar amb un recorregut pel restaurant Les Cols, nom que prové dels cognoms dels familiars de la Fina, els quals van construir i explotar la masia fa algunes generacions. Primer vam passar a la sala daurada i després ens van ensenyar els salons privats, el jardí i el pavelló exterior on fan els casaments, bateigos, comunions, ètc, format per uns llistons transparents i amb tot el mobiliari (taules i cadires) transparent.
És un espai on t'uneixes amb la natura i, tot i que al principi pot xocar, després entens la interpretació.



El seu disseny únic ha fet que guanyés varis premis.


Posteriorment ens van demanar si voliem fer l'aperitiu al jardí o a dins i vam decantar-nos per sentar-nos en aquelles cadires giratòries tan originals a la sala daurada. Ben asseguts a la taula llarga, típica de les masies catalanes però amb una decoració ben diferent, va començar tot el festival de plats ben treballats, ben cuinats i ben servits.


Menú degustació hivern i natura

Vam començar amb una copa de cava natura Les Cols de Mont-Ferrant. Un cava fet especialment pel restaurant, molt delicat i fi.



A continuació vam començar els aperitius:

la terra, l'aigua, el cereal;
Crosta de fajol amb llonganissa artesanal d'Olot
l'essencialitat dels aliments primaris


per menjar amb els dits;
Entrepà calent de papada de porc


Blini de fajol i botifarra de perol


Brou fumat amb espagueti de fajol

Pa de cereals i de blat amb oli d'oliva i sal

 per menjar sencers i amb els dits;
calçot en tempura de carbó i romesco


del galliner al plat;
ou fresc del dia, farro, sagí, engrunes


un joc de textures;
carbassa de cinc maneres i oli d'oliva negre


Pa de fajol, molt saborós i amb gust a terra

un plat d'hostal;
arròs de pagès amb calamars de llauna, calamar a la romana i allioli suau


un peix present des de sempre a la cuina de muntanya;
brandada de bacallà, pilpil, raïm moscatell, espinacs, oli de cirereta, cotnes



amb una cocció d'onze hores a 70ºC;
jarret de vedella, patata i vi negre


feta per nosaltres;
taronja gelada



inspirat en la natura que ens envolta;
paisatge volcànic, garrofa, ratafia, fajol


per a compartir;
rajola de xocolata, una evocació a l'espai del restaurant



servei de pa dolç;
coca ensucrada dels Hostalets d'en Bas, cuita en forn de llenya


El vi triat pel menú és un Cigonyes 2013, DO Empordà i l'aigua de la Garrotxa.


Què us puc dir d'aquest fantàstic menú, impressionant. Us he posat els plats del menú degustació tal com venien a la carta que ens van donar, no volia trencar el joc de paraules que en fan.


Potser en destacaria tres plats que són els que més em varen agradar;

- L'entrepà calent de papada, el vaig trobar bo i divertit, una cosa tan bàsica i tan típica de la cuina catalana enmig de dues llesquetes de pa de motlle.

- Em va sorprendre molt el calçot en tempura, ja que sinó t'avisen el pelaries i en canvi la negror que té li confereix la tempura carbonitzada que li han fet. Molt original i molt ben trobat amb un gust potent de fumat.

 - I també destacaria la brandada de bacallà. N'he menjat moltes de brandades però com aquesta cap. No solament té aquella textura fina i flonja sinó que la combinació amb els altres ingredients que hi posa la fa única.

Cal dir però que tots els plats em va agradar molt. La carbassa en diferents textures també estava molt ben aconseguida i el paisatge volcànic també podríem dir que són textures diverses de xocolata que trobem a les terres d'Olot.

Al final de l'àpat vam fer un tallat molt ben presentat, amb tres tipus diferents de sucre, la llet escumosa a part i acompanyat amb un brunyol.

  
En fi, tot plegat, un àpat memorable i amb molt bon gust de boca, tant pel gotet de ratafia que ens van oferir al final com per l'honor de ser acompanyats a la cuina per la Fina i poder saludar a en Pere Planagumà.