26/10/14

[Viatge #NY] Volant cap a Nova York amb @airfrance

Feia temps que volíem anar de vacances a Nova York i finalment aquest estiu vam poder anar-hi!
Teníem escala a París, per tant, vam fer el viatge amb Air France. El vol durava aproximadament 2 hores fins a París i després unes 8 hores aproximadament fins a l'aeroport JFK de Nova York.

A l'anada cap a París, ens van servir uns snacks per matar el cuc de la gana, dels quals podies escollir entre dues opcions: o bé unes galetes de xocolata o bé uns palets al romaní. De beguda, es podia escollir entre cervesa, refrescos, sucs i com no, al tractar-se d'una companyia francesa, de vi.
Per rematar el dinar, podies fer una capuccino, cafè o té.


Al cap de poca estona d'haver iniciat el viatge des de París, ens van servir el sopar. En aquest cas també teníem dues opcions: uns tortellini farcits de carn amb salsa de xampinyons o bé una mena de pasta similar a la grana de meló, amb pollastre, verdures i salseta d'acompanyament.

La resta del menú era comú a tothom: una aigua de 33cl, una amanida de llenties amb crudités avinagrats, acompanyat de pa i 3 postres consistents en una porció de coca de poma ametllada força densa, una porció de formatge President, boníssim, per tal de fer notar que estàvem volant amb una companyia francesa i finalment una bosseta de poma vermella tallada. En aquesta ocasió, tampoc va faltar el vi, on oferien a escollir entre dues opcions, un Merlot i un Syrah.

Després d'unes hores més de vol i un parell de pel·lícules de 2h cadascuna, va arribar l'hora de l'esmorzar. Aquest cop ens van dur un iogurt Yoplait de préssec, unes galetes de mantega, un formatge fresc baix en sal i greix, un brioix i un suc de taronja. Per acabar de completar, de beure es podia demanar cafè o té.

20/10/14

Layali Kebab

A Cadaqués també vam tastar un kebab, bé més aviat el meu home, jo vaig preferir un gelat artesà d'un lloc que els fan molt bé.

El kebab era de pollastre i anava amb enciam, tomàquet, carrota i una mica de salsa picant. Segons el meu home era bo però molt escàs. Estem acostumats a kebabs de mig kilo, entre verdura, carn i pa i aquell si arribava a 200 grams ja és molt.


Va resultar car, 4 euros. Aquí no parlem de relació qualitat-preu, ja que no hi ha qualitat al kebab, a no ser que aquest sigui artesà. Crec que a partir d'ara, que ja ho havia d'haver fet abans, només menjaré el kebab artesà que elabora un noi turc i que té un restaurant a Figueres. Ja en faré un post el dia que vagi a buscar-ne un per emportar.


El Cafè

El Cafè, un petit bar situat al carrer Ciutadans de Girona, ben cèntric i acollidor, és on vam anar a veure l'últim partit del Barça de la Champions. Bona recomanació per part d'un amic de l'amo del bar.

Ideal per a prendre una de les diferents cerveses que té acompanyada de coctail picant, molt bo.

I si vols fer un mos, tenen una petita carta, on hi ha algunes tapes: truita de patata, feia bona pinta, olives, entrepans de xapata amb embotit, torrades variades i també unes hamburgueses artesanes de vedella. Al migdia també ofereix un plat combinat ambdiferents opcions:


Nosaltres vam guiar-nos pel suggeriment de dos clients amics i vam triar l'hamburguesa. Servida en una pa de xapata, cryixent i bo i amb enciam, tomàquet i formatge. Molt bona, es notava que la era casolana ja que potser era un pèl fada. També ens va dur ketchup i maionesa per si algú volia completar-la. Aquí vaig pecar, això que la maionesa si no és casolana no em diu res, però aquesta almenys era light.


Doncs res un bon vespre de setembre, gaudint d'un dia més de partit.


Relació qualitat preu molt bona i el servei amable.


Les fotos no es veuen gaire bé perquè no hi havia molta llum, però almenys volia reflexar un xic l'hamburguesa artesana, amb el formatge, l'enciam i tomàquet. Venia partida en dues meitats. igual que el pa.

Restaurant Es Baluard a Cadaqués

Seguim a Cadaqués :) I ara ho fem des del restaurant Es Baluard, situat a davant del mar, un bon lloc per degustar el seu arrós de cabra de mar, la seva especialitat.

El menjador és acollidor amb algunes taules disposades de cara el mar, les millors si te'n toca una. Nosaltres vam seure a segona fila, però també veiem el paisatge maritim.

Quan al dinar vam menjar algunes olives gentilesa de la casa amb les begudes i tot seguit el plat d'arrós que el vam fer com a únic plat del dinar. No teniem massa gana per tastar alguns dels entrants que oferien a la seva carta, com anxoves, croquetes, entre altres plats interessants.


L'arrós te'l presentaven a la paella i aleshores se l'enduien per servir cada un el seu plat. En reservaven una mica per repetir, tot i que tampoc massa. De gust era bo, s'hi notava el sofregit més fort i la cabra de mar hi accentuava el gust. Una cosa que no em va agradar massa és que hi havía masses entrebancs: sèpia, costelló i de cabra de mar, alguns trossets de closca trencats que te'ls trobaves i els havies d'anar traient. Creia que el gaudiria més.

 
Relació qualitat-preu notable.

Es Fornet, Cadaqués

Cadaqués és un poble de mar especial. Les seves cases blanques i el seu parlat salat fan d'aquest poble costaner un bon atractiu turistic.

Des de Figueres, a partir de Roses tots són curves per accedir-hi, però quan hi arribes s'hi respira una pau i tranquilitat que no trobes arreu. Nosaltres hi vam passar un cap de setmana de setembre i encara hi havia gent. Una cadaquesenca ens va comentar que sempre hi havía visitants.


També vam aprofitar per provar alguns dolços d'Es Fornet, una pastisseria-fleca al centre de Cadaqués on tot hi fa molt bona pinta. Vam demanar un xuixo farcir de xocolata i un barretet de merenga. Ambdues pastes molt bones, el xuixo ben farcit de xocolata. Relació qualitat-preu bona.


9/10/14

Amanida de gorgonzola, ceba cruixent i pipes

Les amanides m'agraden moltissim. Sempre em venen de gust i ademeten tants ingredients que no es fan gens aborrides.

En aquesta ocasió us en presento una amb un dels meus ingredients fetiche, el formatge, un Gorgonzola avui!


Ingredients:


Elaboració:

Rentem les hortalisses i les tallem petites per a muntar la base de l'amanida.
Paral-lelament tallem el formatge a daus petits ja que es tracta d'un formatge molt potent i queda millor ben repartit pel plat. Hi afegim la ceba cruixent i les pipes.
Finalment salpebrem i hi amanim amb vinagre i l'oli. Aquest oli precisament li proporciona un gust deliciós a l'amanida en si, tant qu
an cau sobre la fulla de l'enciam, com amb el tomàquet i ja no diem amb el formatge. Exalta els sabors que dóna gust.

Gorgonzola DOP

Tot lo relacionat amb el Gorgonzola és atractiu: el seu aspecte rústic i elegant; la seva textura voluptuosa, que es fon a la boca, el seu aroma a fong, i el seu sabor dolç i picant. Fins i tot el seu nom sedueix. Es creu que fou el primer formatge blau, i el seu origen està envoltat de folklore i llegenda.

La versió més encisadora de la història és el conte d'un jove que, distret per un amor adolescent, va oblidar un farcell de quallada humida penjant durant una nit en un ganxo d'una bodega húmida. Aol dia següent, amb l'esperança de poder amagar el seu error, va afegir la quallada al lot d'aquell mateix matí. Setmanes més tard, es va trobar amb el que el formatge tenia una floritura verdosa pel centre. Encuriosit, el va provar, i el va trobar tan bo que va repetir el poocés; la resa és història.

El nom original és Stracchino di Gorgonzola, que prové de l'italià stracca, "cansat", doncs es feia a la tardor, quan les vaques exhaustes retornaven dels prats de les muntanyes a les praderes aquoses de Lombardia, on Gorgonzola fou durant segles la principal cuitat de comerç.

Actualment, s'elabora seguint estrictes regulacions en unes 40 lleteries familiars i grans factories.
Alguns formatgers artesans encara utilitzen llet sense pasteuritzar i segueixen el mètode tradicional de "quallada de dos dies", que consisteix en deixar que la floritura s'inoculi de forma natural per després barrejar-la amb la quallada de la llet recent munyida. No obstant des de mitjans del segle XX, la major part es fa a les fabriques utilitzants llet pasteuritzada i el mètode de "quallada d'un dia" amb la floritura blava afegida a la llet. Així s'aconsegueixen vetes blaves més regulars que amb el mètode tradicional, tot i que el sabor no és tan fort.

El Gorgonzola es fa en grans tambors i, al madirrar, els lterals sobresurten. Al voltant de les vores es pot veure una mica agrisat, però mai ha de ser marró, doncs indicaría que el formatge està massa sec i que no sha tractat degudament.


Característiques:

Les vetes de floritura blava aporten un sabor fort i especiat a aquest formatge substanciós i cremós. Més cremós i dolç que l'Stilton, però similar en quant a fort, mentre que el Roquefort és més fort, més acre i una mica més salat.

Consells de degustació:

Una ració amb pa de nous o amb pasta amb nata o Mascarpone i pinyons torrats. Perfecte per a amanides amb tomàquets secs, mongeta verda i un amaniment amb mel, o per fer salsa. És deliciós amb un rajolí de mel i amb la majoria de vins dolços, com el Marsala, un tint robust o un rosta.

En profunditat

El 1970, es va crear un consorci per a garantitzar que el Gorgonzola només s'elbaorés amb llet de les zones designades i per porductors aprobats. Només els que cumpleixin unes estrictes normes exhibeixen el segell del consorci "G".

Fitxa tècnica:

Lloc de producció: Itàlia, Lombardia i Piamonte
Maduració: 3 a 6 mesos
Pes i forma: 6-13 Kg, tambor
Dimensions: D. 25-30 cm. a 15-20 cm.
Llet: vaca
Classificació: Blau

Informació extreta de El libro del queso, Juliet Harbutt

7/10/14

Encenem els fogons de la 20ena edició del @FiratastGirona

La fira de degustació per excellència de Catalunya celebrarà la seva 20ena edició fidel a la seva trajectòria, apropant al gran públic les novetats i tota l’actualitat del món de la gastronomia.

Del 9 al 12 d’octubre arriba a Girona la 20a edició del Firatast, un esdeveniment que per molts amants de la gastronomia ja constitueix una cita anual d’obligada assistència.

El format de la fira permet mitjançant l’intercanvi de tiquets per degustacions, tastar centenars de propostes gastronòmiques de la mà de restaurants, petits productors, cellers, collectius de cuina, ... Més de 300 degustacions.

L’edició d’enguany ens depara moltes novetats i sorpreses per celebrar les 20 edicions de la fira, i satisfer els visitants més diversos.

PRODUCTES CURIOSOS

Firatast s’ha caracteritzat des dels seus inicis per voler apropar al gran públic curiositats gastronòmiques i propostes gastronòmiques que a vegades són de difícil accés per a la major part de la població.

Seguint amb aquesta línia, Firatast oferirà en aquesta 20ena edició unes degustacions basades en productes culinaris curiosos.

Aquests productes ja han estat presents a edicions passades de la fira, però ara els reunim tots junts a la mateixa edició.

Alguns d’aquestes productes els podem trobar actualment a les cartes d’alguns restaurants o a botigues especialitzades, però alguns d’ells encara no s’han popularitzat, com el caviar de cargol, les anques de granota i l’hamburguesa de carn de cangur, entre altres.

ESPAI CUINA DE LES ESTRELLES

Un nou espai que trobarem en el Firatast d’octubre serà el de la Cuina de les estrelles. En aquest espai es serviran els tastets preparats pels restaurants amb estrella Michelin de la demarcació de Girona, per esmentar-ne algun podem citar la Fonda Xesc de Gombrèn, les Magnòlies d’Arbúcies, els Tinars de Llagostera o bé el Celler de Can Roca, i així fins a 14 restaurants amb estrella que tenim a la demarcació de Girona.

Aquest espai permetrà als visitants del Firatast degustar les propostes més innovadores dels grans xefs del nostre país i la recaptació íntegra de les degustacions anirà a mans del projecte Restaurants del Cor. Un projecte gironí que treballa perquè cap infant es quedi sense un àpat principal al dia.

1er CONCURS DE TRUITES SOLIDARI

La vessant solidaria també ha estat una constant en la trajectòria de Firatast. Si l’any passat es va organitzar el 1er concurs d’arrossos solidaris, amb un èxit aclaparador, enguany s’organitza el 1er concurs de truites solidari.

Un concurs que tindrà lloc dijous, divendres i dissabte al vespre i on els participants que elaboraran les truites seran instagramers, twitaires, i personatges molt singulars i coneguts del món artístic, cultural i televisiu de l’actualitat.

Els participants participaran en un show cooking, de manera que el públic, podrà veure tot el procés d’elaboració de la seva truita.

Un cop finalitzat el concurs tothom que ho desitgi podrà provar les truites elaborades pels concursants, utilitzant també el sistema de l’intercanvi de tiquets per un tall de truita. La recaptació d’aquest concurs també anirà íntegrament a mans dels Restaurants del Cor.

Esmentar les empreses i entitats que contribueixen amb la realització d’aquest concurs: Liderou, Pujades i Mercat del Lleó.

2on CONCURS MUNDIAL DE SOFREGIT


I de la mà de la revista CUINA recuperem el concurs mundial de sofregit.
Dedicarem un ampli espai a la que és la base de la nostra cuina, el sofregit, i buscarem el millor en aquesta tasca.

El concurs tindrà lloc el diumenge al matí en el recinte de la fira.

CONCURS INFANTIL I SOLIDARI DE PASTISSOS

En el marc de la 20a edició de Firatast, l’entitat Tic Tac de Celrà, organitza el concurs infantil de pastissos. El concurs consisteix a fer un pastís d’aniversari per celebrar les 20 edicions de Firatast.

El pastís caldrà fer-lo a casa i portar-lo el dissabte 11 a les 12h a la fira. Un cop allà el pastís serà tastat per un jurat. La resta del pastís es repartirà entre els visitants que vulguin i els beneficis que se n’obtinguin es destinaran a l’associació Restaurants del Cor.

Poden participar en el concurs tots els nens i nenes que ho desitgin fins a 18 anys.

1er CONCURS LES MILLORS BRAVES

I diumenge al vespre, per acabar la 20a edició amb un bon regust, prendran protagonisme les tapes de patates braves.

10 establiments de Girona i Celrà participaran en un show cooking on hauran de cuinar tres quilos de patates braves cada un i la seva salsa d’acompanyament.

Sens dubte, serà un dels concursos que més enfrontament generarà perquè tots volen endur-se el títol de la millor tapa de braves.

ÀREA FOOD TRUCK

Firatast sempre es troba perseguint l’actualitat gastronòmica i per això incorpora enguany l’àrea Food Truck. Un espai on s’hi emplaçaran aquests característics vehicles de menjar que ofereixen una proposta gastronòmica més senzilla i desenfadada. En aquest nou espai hi trobarem una cuina d’alta qualitat servida des d’un espai ben diferent.

Un espai informal que constituirà una proposta innovadora en el marc del conegut Firatast.

MENJAR I MANUALITATS

Aquesta edició de la fira es celebrarà conjuntament em el Saló Interquilt, el Saló del Patchwork, el Scrapbook i l’Oci Creatiu, ubicat en una carpa annexa al Palau de Fires de Girona, i convertint així el recinte firal de la Devesa de Girona amb un punt de gran activitat.

TIQUETS A PARTIR DE 50 CÈNTIMS

I com a darrera novetat en aquesta edició d’hivern esmentar el preu dels tiquets degustació que seran de 50 cèntims.

Cada vegada més Firatast es converteix en una eina de promoció turística, escollida pels municipis i les comarques turístiques, per promocionar-se mitjançant la gastronomia. Enguany hi trobarem Vilablareix, Sils i la Vall d’en Ba entre d’altres.

I no ens oblidem dels més petits que com sempre els hi dedicarem un espai de ludoteca, un ampli espai amb jocs i activitats on poder jugar i divertir-se a càrrec del Racó Màgic.

Firatast Girona es converteix durant quatre dies en el menjador més gran de la demarcació, oferint una oportunitat única de tastar i compartir entre més de 300 propostes enogastronòmiques.

Us presentem una edició molt especial que no us deixarà indiferent.

FIRATAST GIRONA, TASTA-LA T’AGRADARÀ!