14/1/15

Dinar de Reis

El dinar de Reis, l'últim àpat contundent dels de Nadal. Cada any acostumem a celebrar-ho a casa dels meus sogres, fins i tot, ja hi anem el dia abans per veure passar els Ses Majestats els Reis.
Aquest any la cavalcada va ser retransmessa per TV3. Una cavalcada medieval, molt familiar, cantant la típica cançó:

"Visca els tres reis! De l'Orieeent!
Que pooorten coooses a tota la gent!!"
Una botifarra per la meva mare,
un got de vi del meu padrí,
un tros de coca per la meva boca
i un tall de pa pel meu germà"

Patges i tothom qui desfila la va cantant per arreu on passen. Els 3 Reis van cada un amb una carrossa guiada per cavalls de càrrega i l'Aliga de Girona dóna peu a tot el seguici de personatges, entre ells, la segelladora, que posa un segell d'Orient a cada nen qui vulgui.
El tret més animat el donen els patges del Rei Negre, que treuen als nens a ballar, mentres altres es limiten a cantar i donar algun caramel.
Trobo que la nit de Reis és màgica i jo sempre he anat a veure passar els Reis, abans amb molta il-lusió i ara amb menys, però amb aquell record tan bo de quan hi anava amb els meus pares i sabia que l'endemà seria un gran dia, un dia ple de regals.
Però mai s'ha de deixar de somiar, i ara ens fan il-lusió altres coses també. El menjar mateix ja me'n fa. Saber que menjaré un plat que m'agrada o que en menjaré un bon tros de Tortell de Reis i em pot tocar el Rei, o la fava, ja és una alegria.

El menú d'aquest dia va ser:

- Entremès: un plat que sempre soluciona un primer. Fàcil i ben ràpid de preparar, sobretot si el fas només d'embotit, és clar.


El nostre portava: gall d'indi, pernil salat, formatge de cabra, xoriç ibèric, bull i llonganissa ibèrica. També un xic de mesclum i mig ou dur.

 

- Pollastre amb gambes: la meva sogra enlloc de posar-hi escamarlans hi afegeix gambes i sèpia fresca de Roses.


 La veritat és que aquest plat és molt típic de l'Empordà, aquí ho fem molt de barrejar mar (escamarlans o gambes) amb muntanya (pollastre de pagès).
No us posaré la recepta perquè no l'he fet jo, però si us diré que si a part de fer-hi un bon sofregit amb la seva corresponent picada hi afegiu xocolata, la salsa us quedarà per llepar-se els dits. La xocolata aporta a la salsa un gust exquisit, més intens i una textura més seductora.
Una altra cosa important d'aquest plat és la qualitat del producte. Un pollastre de pagès està ben alimentat i ben criat i si podeu que sigui ecològic, encara millor. I pel que fa a les gambes igual, fresques millor.


De postres el típic Tortell de Reis, que com mana la tradició, qui trova la fava paga el Tortell i qui troba el Rei es posa la corona. Jo en aquest cas ni fava ni rei podia trobar ja que no en vaig menjar. M'agraden molt els tortells però aquest no era gens bo, així que vaig menjar un tros de torró de Xixona. Sort que ma mare me'n va guardar un trosset del que a mi m'agrada per l'endemà.

Un tortell de la fleca Pere Llobet, conegut popularment com Cala Lolita. Era espongós, tot i que no tant com el de Nadal. Tot i això bonissim, era diferent però molt bo també. Farcit de crema cremada, perquè tan importa la massa com el seu farcit. Aquesta crema era ben fina, molt ben aconseguida i amb ametlla laminada al cim. La imatge que us deixo no mostra tot lo bo que estava :)


1 comentario:

  1. Un menú estupendo :) tiene muy buena pinta. Yo el primer plato me lo cenaba ya esta noche.. Un beso!!

    Recetas de una gatita enamorada

    ResponderEliminar