9/3/14

La taronja "Sanguina"

Avui us parlaré d'una varietat de les tantes que hi ha de taronges, de la "sanguina"o sanguínia, coneguda així pel seu color i el seu suc vermell. Una taronga molt aromàtica i un amb sabor lleugerament àcid cultivada a la regió mediterrània.

Les sanguines són aquestes taronges amb pigmentació rogenca que alegren l'hivern amb aquest suc vermell ple de vitamines i antioxidants. El seu color és degut a les antocianines, uns pigments que li porpocionen aquest color característic, que va des del vermell al morat. Aquest color varia segons la varietat, el clima (temperatura i llum) i el cultiu (pH). Per exemple el fred de la nit afavoreix que es sintetitzin les antocianines i es potenciï el color.

La varietat Sanguina per excel·lència és la Sanguinelli, va aparèixer el 1929 diuen que en un hort d'Almenara (Castelló) i per mutació d'una altra varietat sanguinia anomenada la doble fina. És un fruit petit o mitjà , posseeix poques llavors i l'escorça és fina i brillant, amb zones d'un color vermell intens, molt agradable a la vista. Te un suc dolç encara que una mica agre, i només es troba en els mesos més freds de l'any, gener i febrer. Molt apreciada per sucs i és potser juntament amb la Tarocco siciliana, una de les millors varietats del món.

Existeixen dos tipus de Sanguines que es conreen a la nostra regió que ara us anem a enumerar: 1. L'antiga o originària Doble fina posseeix una grandària entre petit i mitjà, igual que la Sanguinelli i té també poques llavors , escorça fina i brillant . Posseeix la clàssica polpa taronja amb traces vermelloses però no té molt de suc , el cas és que el seu sabor és més aromàtic i intens, però és menys productiva. 2. I també tenim l'entrefina que també sorgeix de la Doble Fina per mutació espontània a Castelló. A diferència d'aquesta, la pell és més rugosa i amb més contingut en suc però l'aspecte no és tan bonic com la Doble Fina o Sanguinelli.


Doncs ara que ja coneixeu aquesta varietat que potser costa un xic més de trobar, tot i que a Supernaranjas en podeu comprar i us les porten directament a casa, anem a veure una recepta d'unes postres fàcils i vistoses que podem fer.

Necessitem:
  • Un parell de taronges sanguines per persona
  • Sucre
  • Pinyons
Torrem una mica els pinyons a la paella , sense gens d'oli, i els reservem.
Tallem les taronges a rodanxes i les col·loquem en un plat. Les empolvorem amb sucre i, si volem, podem cremar-les amb un cop de bufador.
Posem uns quants pinyons per damunt i postres llestes.


Recepta extreta de http://www.lestevesreceptes.cat/click/index/3473831/?site=nototsonpostres.blogspot.com

I no només de postres es pot menjar aquesta fruita sinó que també queda molt bé a les amanides, en salses per la carn o peix, en sucs i fins i tot podem ratllar la seva pell per aromatitzar i alegrar els plats amb el seu color vistós.

No hay comentarios:

Publicar un comentario