19/3/14

Formatge: Taleggio DO

El Taleggio es menciona en documents del segle X i XI, on es prova que aleshores ja es comercialitzava amb ell. No obstant , el nom no va començar a utilitzar-se fins al segle XX i guarda relació amb Val Taleggio, a Bérgamo, on es produeix. Aquesta regió és famosa pels seus magnífics formatges, com el Grana Padano i el Gorgonzola.

El Taleggio es va crear amb la intenció de conservar la llet de la regió, i les coves naturals de Valsassina, a Lecco, Lombardia, constitueixen la càmera de curació perfecte. Les seves profundes esquerdes i fissures aporten aire condicionat natural i suaus brises que estenen la floridura que creix a l'escorça. El Taleggio es produeix ara amb llet pasteuritzada i no pasteuritzada en nombroses lleteries petites, però també en grans indústries en les quals la recepta s'ha adaptat a la tecnologia moderna, sense perdre la fidelitat als mètodes tradicionals, essencials per a conservar el seu caràcter únic.

No obstant, els millors són els que es fan amb llet sense pasteuritzar de les pastures alpines estivals i que maduren en coves.

La superfície de tots els formatges està impresa amb el distintiu del Consorci Tutela Taleggio, una marca de quatre fulles. Aquesta ha de quedar visible encara que el formatge es vengui en porcions.
És una garantía de la qualitat i l'origen; fins i tot l'embolcall del formatge ha de ser d'un determinat tipus i ha de portar la marca Taleggio.


Característiques:

La floridura i el llevat de l'escorça acceleren la descomposició de la quallada i procuren la maduració del formatge des de fora del formatge cap a l'interior.
Despren una fragancia herbàcea, suau però persistent, de fruites en fermentació, flors i brocòli.
Es por menjar amb l'escorça, però és una mica sorrenca, per la qual cosa es recomana raspar-la un xic.
Lamentablement, se sol vendre i menjar massa curat, o abans de que assoleixi la temperatura ambient, quan està insúls, corretjós, i sorrenc, i l'autèntic caràcter ha desaparegut per una excessiva refrigeració o queda ocult.

Consells de degustació:

Execl-lent formatge de taula que es pot menjat sol o utilitzar-se en diverses receptes, perquè es fon molt bé. Se sol servir després de l'àpat amb pomes, peres o figues; també en pastes, risotto, sopes, truites i amanides, així com en alguns tipus de pizzes o crepes. El millor acompanyament és un vi de Franciacorta, com el Terre di Franciacorta DOC, un negre robust de raïm Cabernet, Barbera i nebbiolo, o el magnífic espumós fermentat en ampolla, Franciacorta DOGC.

Fitxa tècnica:

Itàlia: Piamonte, Lombardía i Véneto
Maduració: 25-40 dies
Pes i forma: 1'7-2 kg, quadrat
Dimensions: D. 40 cm i 70 cm. a 10 cm.
Llet: vaca
Classificació: Semicurat
Productor: Varis

Cata:

És un formatge amb un gust pronunciat però delicat a la vegada. Nosaltres aquesta vegada l'hem provat a la pizza, ja que té molt bon punt de fusió i és una delícia.

Pizza Al Parmiggiano de la Tagliatella, amb bacon, Parmesà i Taleggio

No hay comentarios:

Publicar un comentario