6/2/14

Oli Masetplana


L'altre dia ens van convidar a anar a una demostració d'una premsada d'oli de manera artesanal a l'empresa familiar d'oli i vins de Masetplana de Garriguella, un poblet proper a Figueres.
El procés ens ensenyava com realitzaven la premsa uns 30 anys enrera, quan la presència de la maquinària era més aviat escassa.


En primer lloc es posen les olives al trull per aixafar-les a mesura que va girant i obtenir-ne així una pasta fina que després s'haurà de posar en una mena d'estores circulars, anomenades esportins, fets de ràfia o algun material similar.


Agafaren un esportí, l'emplenaren de pasta d'olives i a continuació hi posaren un altre esportí al cim, de forma que es van anar afegint pisos fins a obtenir una mena de torre d'esportins amb la pasta entremig, que després es posarà a la part central de la premsa.


Un cop es té la columna d'esportins amb la pasta d'olives, van procedir a voltar la palanca de la premsa per comprimir la columna d'esportins i així fer escòrrer l'oli que hi ha contingut a la pasta d'olives.


Aquest oli que surt, anirà tot cap a una tina que ja tenien preparada a la base de la premsa per recollir l'oli d'aquesta primera premsada, anomenat també verge o de primeres.

Com que aquest líquid que s'obtené surt barrejat també amb l'aigua de l'oliva, s'haurà de fer un procés manual amb una mena de plat anomenat almàssera per poder anar separant l'oli d'aquesta aigua.


Com que tenen densitats diferents i l'oli és de menor densitat, aquest anirà quedant a la superfície del líquid, on passant-li l'almàssera es podrà anar separant de forma relativament senzilla.


Un cop van tenir l'oli d'oliva extret, el van buidar en una tina per tal que poguéssim procedir a fer-ne una cata de luxe :)
La proposta que ens van fer va ser amb un pa boníssim, que havíem de sucar a l'oli verge i després combinar amb una de les 3 opcions següents:
 - cacau en pols
 - sal en escama (tipus Maldon)
 - sal normal


Val a dir que qualsevol de les tres combinacions era excel·lent, però no sé si per la combinació en sí o bé per l'excel·lent qualitat de l'oli que es va obtenir.

Era ben bé suc d'olia, amb un gust intens i val a dir que de les 3 combinacions proposades, la que em va sorprendre més positivament va ser la de cacau en polsque em va sorpendre molt gratament.


A continuació, ens van convidar a pujar al pis superior de les seves instal·lacions on vam poder veure un vídeo del procés actual d'extracció de l'oli, on es cuida fins al mínim detall la seva recollida mecanitzada, el desbrossament, neteja, separació, trituració mantenient en tot moment una temperatura adient per evitar augmentar l'acidesa de l'oli i perdre'n així qualitat i finalment el procés de premsat d'on obtenim aquesta primera tirada d'oli verge extra que ens ofereix Masetplana.


Finalment i per acabar, només comentar-vos que Masetplana pot fer gal·la d'una llarga tradició que es remonta fins l'any 1826 i que en l'actualitat és un gran exponent dels olis, vins i caves empordanesos de gran qualitat de què tenim la gran sort de poder-ne gaudir.

No hay comentarios:

Publicar un comentario