10/2/14

Aquest proper cap de setmana: Fiporc 2014

Riudellots de la Selva es situa al mapa europeu com el segon municipi d’Europa on hi passen més porcs el dia. Un total de 22.000 porcs diaris arriben a Riudellots per ser sacrificats i transformats amb diversos productes alimentaris. 

Actualment la indústria càrnia catalana representa un tant per cent molt important del PIB català, i pel municipi de Riudellots representa l’eix principal de la seva economia.
El porc per tant és la matèria prima d’un dels sectors econòmics més potents de Catalunya.

Montserrat Roura comenta “en un moment en que les empreses càrnies del municipi estan amb expansió i mirant cap a l’exterior nosaltres ens hi afegim i els recolzem organitzant Fiporc”.

Sens dubte, el municipi de Riudellots de la Selva compleix tots els requisits per organitzar una celebració on el porc sigui el protagonista principal, i per tot això  neix FIPORC, la fira del porc de Riudellots de la Selva.

La fira es celebrarà del 14 al 16 de febrer en el nucli del municipi. A través dels diversos espais del poble es posarà en relleu tot el cicle de vida del bestiar porcí. Des de l’animal viu que es podrà visitar a l’exposició d’animals vius emplaçada a la
Plaça de l’Ajuntament, fins arribar a la pròpia degustació de totes les parts de l’animal i dels productes que se’n deriven en una àmplia àrea de tast a l’aire lliure.

També es podrà visitar una interessant exposició teòrica i audiovisual del cicle de vida del porc, coordinada per l’IRTA amb la col·laboració de TV Girona, comprar exquisits embotits a les paradetes de petits productors que vendran productes del porc com botifarres de tota mena, cansalades, lloms, baiones, greixons, ... i fins i tot es podrà degustar una dotzena de pernils procedents de les millors denominacions d’origen europees, com el pernil de la DOP Presunto de Barrancos i de la DOP Presunto Santana da Serra, ambdós procedents de Portugal, el pernil amb IGP Prekmurska Sunka procedent d’Eslovenia, el conegut pernil italià Prosciutto di Parma, el belga Jambon d’Ardenne, el francès Jambon de Bayonne i els pernils alemanys de la IGP Holsteiner Katenshcinken  i de la IGP Schwarzwald Schinken, a més a més dels pernils catalans i espanyols de més prestigi.

FIPORC també reserva un espai pels més petits, els quals podran aprendre a fer botifarres amb les seves pròpies mans, fer figuretes de porquets amb decoracions de colors, fer divertits imans per nevera, fer un passeig pel municipi amb poni i participar en un concurs de munyir vaques de plàstic a mà.

L’espai que de ben segur prendrà el protagonisme en el marc de la fira serà el dedicat a les representacions del procés de matança, on els veïns del municipi escenificaran el procés d’embotir botifarres, l’elaboració dels greixons, ens ensenyaran el procés per curar un llom o un pernil, especejaran mitja canal d’un porc i el desfaran amb les diverses peces, i també ens mostraran que es posa al perol per obtenir la gustosa carn de perol. Les diverses representacions seran conduïdes pel cuiner i gastrònom Pep Nogué.

Aquest espai compartirà protagonisme amb l’àrea de tast. Una àmplia àrea equipada amb taules i cadires on es podrà degustar durant tot el dia productes del porc. Des de tastets de greixons, passant per embotits variats, tastets de carn de perol acabada de fer, carn de porc cuita a la brasa, així com un ampli ventall de productes elaborats al propi municipi, com tastets de diferents tipus de mel, croquetes de porc, raviolis farcits de botifarra negra, tastets de foie, pans de tota classe, iogurts, i molt més.
 
I ara que hem obert l’estómac destacar una de les activitats estrella dins la programació de Fiporc, la sessió de cuina que ens farà en directe la Montserrat Fontané de Can Roca de Taialà.

Fiporc també dedicarà una jornada als professionals del sector porcí. La jornada tindrà lloc divendres 14 de febrer al FoodLab de Riudellots de la Selva, i comptarà amb les ponències de reconeguts experts com el Professor Dr. i Dr. Sr. Carlos Buxadé, catedràtic de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Agrònoms de la Universitat Politècnica de Madrid, que parlarà sobre les perspectives vers l’estructura i mercat del porcí. El seguirà la ponència del Sr. Joaquim Xifra, subdirector general de ramaderia de la Generalitat de Catalunya que parlarà sobre la situació i perspectives de Catalunya i Girona en quan a la producció porcina, i finalment tindrà lloc la intervenció de la Sra. Núria Panella, investigadora del grup de qualitat de producte de l’IRTA de Monells, la qual farà referència durant la seva intervenció a la qualitat de la carn de porcí ecològic.
La jornada es clourà amb una taula rodona entre els tres ponents a la jornada que serà moderada per Joan Tibau, director del centre IRTA de Monells.

FIPORC serà una fira molt dinàmica, on poder aprendre, visitar, conèixer i sobretot tastar, i on el poble es convertirà durant tres dies amb una autèntica festa continuada.

Aquest ambient festiu que es respirarà durant la fira, vol recrear i acostar als visitants l’ambient festiu que envoltava antigament els dies de matança. Amb la matança del porc veïns, familiars i amics s’acostaven a la casa on es matava l’animal i prenien part de l’activitat. Eren dies de molt treball, però també eren dies d’alegria, de retrobament. En aquell moment eren dies on les famílies de pagès s’abastien de carn per tot l’any. Aquest costum ha donat origen a tota una varietat de productes elaborats derivats del porc absolutament excepcionals sorgits de la necessitat immediata de processar la carn abans no es corrompés. No es pot entendre la nostra cuina tradicional sense una bona botifarra negra o una careta a la brasa o uns peus de porc guisats amb cargols.

Actualment que es troben tot tipus d’aliments a totes les èpoques de l’any, cal fer un esforç per comprendre la importància de la matança en el passat, quan la carn provinent de la matança del porc era en moltes ocasions l’única carn que es menjava amb moltes llars rurals. FIPORC ens ajudarà a comprendre fàcilment l’època on la matança tenia una importància capdalt.

FIPORC es diferencia d’altres fires per la implicació de tots els veïns del municipi, la qual cosa farà possible poder gaudir d’una exposició fotogràfica d’antigues eines i utensilis emprats durant la matança, poder degustar productes elaborats al poble o visitar una mostra de tractors i de cotxes antics.

 

Tal i com ha explicat Montserrat Roura durant la roda de premsa “la fira ha tingut una gran acceptació tant per part dels veïns, com pels grans industrials, els restauradors i la gent de pagès. Tothom s’ha mostrat molt i molt receptiu des del primer moment des de tots els sectors del municipi”.

11 establiments de restauració del municipi també es sumen a l’esdeveniment i oferiran als seus clients plats i menús especials basats amb el porc. Els establiments que participen a la campanya són: Bar Restaurant Tuneti, Coffe Cafeteria, Hotel Novotel Girona Aeroport, Hotel Sallés Aeroport Girona, Restaurant 63, Restaurant Cal Barrató, Restaurant La Roca Petita, Restaurant La Selva, Restaurant Les Oliveres, Restaurant Sant Cristòfol i Restaurant Via Augusta.

Altres activitats que s’han programat en el marc del Fiporc és una mostra de porquets en miniatura, un diorama d’una granja feta amb clicks de Playmobil, un mercat de productes independentistes, i un munt d’activitats més per gaudir d’un magnífic cap de setmana a Riudellots de la Selva.

Tot i que parlem de la importància del porc en el passat, avui en dia no és menys, és dels productes carnis més assequibles i al mateix temps de més qualitat.

Us convidem a descobrir el porc en el sentit més ampli i acabar gaudint-lo al voltant d’una taula.

La fira és impulsada per l’Ajuntament de Riudellots de la Selva, i compta amb el suport d’Incatis per la seva organització.

No hay comentarios:

Publicar un comentario