28/5/13

Xerrada sobre alimentació saludable

Dijous passat va tenir lloc a l'Hotel Ronda de Figueres una xerrada sobre l'alimentació saludable a càrrec de la dietista madrilenya Raquel Magem.

L'Hotel Ronda té l'únic restaurant acreditat a Figueres per la Fundació AMED com a establiment promotor de la dieta mediterrànea.

La xerrada presentada per la directora de l'hotel va ser força exitosa. Durant l'hora i mitja que va durar vam rebre explicacions de com cuinar per tenir salut, aprenent a compatibiltzar una alimentació sana amb una cuina gustosa i a la vegada atractiva i alegre visualment.

Després de l'explicació teòrica vam passar al tast dels postres preparats, tot ells elaborats sense productes d'origen animal, ni sucres, ni farines refinades però mantinguen una bona aparença i sabor. Uns postres preparats al mateix establiment per la dietista i el personal de l'hotel que ja es poden trobar a la seva carta i menús, també del City i el Racó. Plats especialment pensats per a persones vegetarianes, celíaques i veganes, fet que ha estat reconegut per la prestigiosa Guia Michelin a la seva edició 2013.

Molts dels postres que veurem a continuació estan elaborats amb melasses de cereals (*), com l'ordi, la civada, també amb llegums, com l'azuki ( o aduki), alguns derivats de la soja, la polenta, el  mill, entre altres productes. Tots ells sense greixos animals ni sucres.

Aquí us mostro algunes fotos dels diferents postres que vam degustar, tal com podeu observar la presència és realment bona:

- Mousse de maduixa: aquest per exemple està elaborat amb un seudocereal anomenat mill, que no té gust, es cuina en 20 minuts i és digestiu i saciant. És bo per a la preparació de postres ja que agafa molt bé el gust dels ingredients amb el que el barregis com ara aquí, fet amb maduixes naturals. Cal dir que la textura és bona i suau, molt ben aconseguida. És un dels que més em va agradar.


- Mousse de coco: la particularitat que tenen aquests postres és que tenen un gust molt pronunciat del principal ingredient amb el qual els elabores, com en aquest cas de coco. Decorat amb cereals i fruits secs (festucs, avellanes i ametlles) amb melassa.

(*) Com a alternativa al sucre de taula podem recórrer a les melasses de cereals: d’arròs, ordi, blat o blat de moro. La més nutritiva de totes és la d’ordi i totes s’obtenen per fermentació del cereal, un procés que afavoreix la digestibilitat del producte i que al mateix temps millora el seu valor nutricional ja que durant la fermentació els glúcids, proteïnes i greixos es converteixen en sucres senzills, aminoàcids i àcids grassos simples, al mateix temps que es sintetitzen vitamines i enzims afavorint una bona assimilació d’aquest producte per part de l’organisme sense tenir els efectes negatius del sucre refinat.


 - Aquí els podem veure en làmines: la veritat és que és una de les postres que més em va agradar, suposo que perquè és més dolç i s'assembla més a gustos que tenim a la memòria. Mentre que pel que fa als altres postres, per la vista ens pensem que tindrà un sabor que després quan el tastem no el sabem reconèixer bé. És més que res per falta de costum. Segons la dietista que va fer la xerrada deia que: "els postres que mengem avui dia només tenen gust de sucre". Reconec que a vegades hi ha un excés de sucre, però el gust m'agrada més, tot i ser menys sa.


- Mousse de xocolata: feta amb azuki, qui ho diria que ens estem menjant una llegum com a postres, sorprèn oi? Decorat amb làmines d'avellanes


- Boles de cereals amb melassa i fruits secs: veiem que es tracta d'una bola de cereals inflats i fem servir la melassa per enganxar, actua com a caramel. Molt bo, amb les ametlles senceres. Cruixent per fora i buit per dins :)


- Púding de polenta: aquest no em va agradar gens. La textura tan molla i el gust tan potent no em va convèncer.


- Flam de préssec: fet amb agar-agar i préssec fresc. Ben aconseguit, tan el gust, on es notava molt bé el préssec, com la textura.


- Copa de compota de poma: correcte, tot i que la fruita cuita no em fa el pes. Reconec però que va quedar bo.


- Arrós amb llet: consistia en arrós integral i llet de soja
Era força bo. No en tenim foto perquè ens el vam menjar ràpid. Si que tenia un gust més pronunciat que li conferia la llet de soja.

- Copa de maduixes: era molt contundent pel meu gust, constava d'una capa de maduixes trossejades al fons, recobertes per una espècies de magdalena com de xocolata, una base de mousse i més maduixes naturals per decorar amb un trosset d'aquesta magdalena rara. Una barreja de sabors un tan peculiars.



No hay comentarios:

Publicar un comentario