18/8/15

Gotet de parmentier amb encenalls de pernil brasejat

El pernil dolç no només cal menjar-lo amb un tall de pa, sinó que el podem presentar de diferents maneres. Una d'elles la vam veure fa uns dies, en forma de rotllets de pernil dolç i formatge farcits d'enciam amb reducció de Pedro Ximenez i avui us en proposaré una altra.
Avui, com ja ve essent habitual en la meva Experiència el Graner, farem una nova recepta, un parmentier servit en un got i amb encenalls de pernil brasejat. Una manera diferent de fer un bon embotit artesà i de qualitat com és aquest pernil dolç, que fent-lo a la brasa ens quedarà molt bo, gustós i a més, d'una forma ràpida de fer.



Ingredients per a 2 persones:

  • 4 patates mitjanes
  • 200 ml de crema de llet
  • 15 g. de mantega
  • sal i pebre
  • oli d'oliva verge extra de l'Empordà
  • pernil dolç d'El Graner


Elaboració:

Primer de tot preparem el parmentier de patata posant les patates pelades i tallades a daus amb un xic de sal a bullir durant una mitja hora.
Una vegada bullides les escorrem i les passem pel turmix juntament amb la crema de llet i la mantega. Ha de quedar una crema ben fina.
Brasejarem el pernil dolç en una paella amb una mica d'oli ben calent.


Posem el parmentier en un got i afegim els encenalls al cim amb una mica de sal negre per donar color i de pas potenciar els sabors.


 Comentari dietètic:

El pernil dolç és un embotit magre i de baix contingut calòric. En aquesta recepta al fer-lo brasejat ens resulta ben sana i light. Però si encara volguéssim alleugerir la recepta podríem canviar la crema de llet del parmentier per llet desnatada, ja sabem que és important cuidar la salut.


12/8/15

Rotllets de pernil dolç i formatge farcits d'enciam amb reducció de Pedro Ximenez

Avui us presento una proposta d'entrant fred ideal per ara a l'estiu i per fer salut. Partint d'un pernil dolç de qualitat, el meu de l'Experiència El Graner, i complementant-ho amb formatge i enciam fem uns enrotllats sans, gustosos i amb bona presència.


Ingredients:

pernil dolç d'El Graner tallat a llesques
formatge tallat a llesques
enciam
sal i pebre
vinagre amb reducció de Pedro Ximenez


Elaboració:

Rentem l'enciam ben net i el tallem ben fi.
Agafem una llesca de pernil dolç i hi posem al cim una de formatge. Ara hi disposem l'enciam salpebrat i enrotllem.
Amanim amb la reducció i emplatem.

  
Consells de degustació:

Podem presentar l'enrotllat sencer o partit, tal com he fet jo.
Quant a l'enciam jo he fet servir el llarg, però hi podeu posar el francès, el de fulla de roure o el que us vingui de gust. També hi podeu afegir trossets de tomàquet.
 

Comentari dietètic:

Aquest entrant es tracta d'un plat lleuger i saludable, ja que el pernil dolç és un embotit magre i amb baix aport calòric i si optem per un formatge lleuger, com és el cas, afegim més proteïna a la que ja tenim amb el pernil.
El farciment és enciam, per tant una hortalissa refrescant i sana i amb apenes calories.
Qui ha dit que per cuidar la línia hem de menjar plats avorrits?


8/8/15

[#Cervesa] @BrahmaCerveja


Nom: Brahma

Marca: Brahma
Tipus: Lager (fermentació baixa)
Fabricant: Manufactura de Cerveja Brahma Villiger & Companhia
Origen: Rio de Janeiro, Brasil
Fermentació: baixa
Grau: 4,3%
Ingredients: Aigua, ordi, malta, llúpol i llevadura.
Mida: 33cl
Web: http://www.brahma.com.br


Aspecte: De color groc molt clar, pàl·lid.
Aroma: Dolç però suau
Gust: Amb un toc dolç i gust no massa pronunciat, molt suau. Gens amargant.
Cos: Molt líquida, poc cos, tipus Coronita. Poc escumosa.

Comentari: Em va recordar moltíssim a la cervesa mexicana Coronita. Suau, lleugera, molt bon gust, dolcet i gens carregosa. Ben freda baixa com l'aigua. D'aquelles cerveses per anar fent ;)

6/8/15

Fussiloni amb formatge blau i nous

A casa ens encanta la pasta, de totes maneres, freda en amanida ara a l'estiu, amb un bon sofregit de tomàquet, amb carn o amb qualssevol de les tantes salses que hi combinen.

En aquesta ocasió nosaltres, com a amants del formatge que som, hem preparat una salsa a partir de formatge blau, que té un gust molt potent i bo. Una recepta senzilla però deliciosa.


Ingredients per a 2 persones:

250 g. de fussiloni
200 ml de crema de llet
50 g. de formatge blau
1 cullerada de postres de mantega
sal i pebre
30 g. de nous

Elaboració:

Posem aigua a bullir per cuinar la pasta els minuts que indica el fabricant per tal de fer-la al dente.
Paral.lelament preparem la salsa, posant una culleradeta de mantega en un cassó, la crema de llet i el formatge blau esmicolat.
Deixem que es vagi desfent. No us podeu imaginar la flaire que deixa anar mentre prepares aquesta salsa. Hi afegim les nous a bocins i salpebrem.


Una vegada els fussiloni bullits, els escorrem i els emplatem. Evoquem la salsa al cim i a gaudir.


La veritat és que es tracta d'una salsa fàcil de fer i molt saborosa, l'olor del formatge fos és molt intensa i ja et fa salivar per a degustar aquest apetitós plat de pasta. I de fet ja va bé, ja que la digestió del hidrats de carboni comença a la boca, amb la nostra saliva que trenca els enllaços de cadena llarga per poder anar digerint-los.


5/8/15

Experiència El Graner: Elaboració del pernil dolç

La meva última Experiència El Graner ha estat per veure el procés artesà d'elaboració del pernil dolç. Un embotit molt conegut i consumit a moltes llars però que a vegades no ens parem a pensar com s'obté. Amb la visita a l'obrador vaig poder veure tot el procediment que segueixen per tal d'obtenir aquest embotit cuit.


Anem a veure-ho!

1. Recepció de producte: es rep la peça sencera de cuixa de porc desossada. Aleshores ells a mà puleixen els nervis i greixos i li donen forma i pes per aconseguir uns pernils que facin aproximadament la mateixa mida.


2. Procés d'injecció de la salmorra (aigua i sal). Trobem similituds amb l'elaboració del gall d'indi.

3. Posterior massatge al buit. Es fa mitjançant un bombo que dona voltes als pernils perquè tots quedin igualats en salmorra.

4. Repós de 8 dies en fred.


5. Envàs al buit i emmotllat en bossa merma 0, un tipus de bossa especial per a la cocció.

6. Cocció al bany maria fins a que el cor del pernil assoleixi una temperatura de 69'5 ºC.

7. Refredament ràpid i abans de posar-lo a la venta repós d'un mes desemotllat.


A través de tots aquests passos obtenim el pernil dolç, un embotit molt bo i sa, apte per a tota la família. 

I com havíem dit en un post anterior la recepta us la mostaré més endavant...

4/8/15

[#Cervesa] @NegraModelo


Nom: Negra Modelo Lager

"Negra Modelo, mejor conocida como 'La crema de la cerveza', es una cerveza tipo Munich con 5.4º de alcohol que ofrece un sabor equilibrado y un delicado aroma a malta oscura, caramelo y lúpulo."

Marca: Negra Modelo
Tipus: Lager (baixa fermentació)
Fabricant: Grupo Modelo Mexico
Origen: Mexico City, Mexico
Fermentació: -
Grau: 5'4%
Ingredients: Aigua, malta negra, llúpol,
Mida: 35.5cl/355ml
Web: http://negramodelo.mx

Aspecte: D'un color marró fosc, similar al café però una mica rebaixat. També pot semblar color ambre fosc.
Aroma: Fort, pronunciat, em va recordar una mica a un caramel, tot i que també es nota força el llúpol.
Gust: Gust dolç a l'inici, però amb regust més amarg després d'empassar.
Cos: Amb cos, consistent, fa escuma tot i buidar-la amb compte.

Comentari: Té un gust potent, però amb un regust persistent més amarg. Més que una rossa, semblaria una doble malta pel gust fort, però amb una baixa graduació. Pel seu nom pensava que es tractava d'una cervesa negra, però segons els seus fabricants, l'etiqueten com a lager (rossa).

La Negra Modelo es una cervesa lager a l'estil de Vienna, ja que va començar-se a produir a Mèxic a l'any 1925 per uns immigrants austríacs.

3/8/15

Pastís de préssec emborratxat

Estem en plena temporada de préssecs i nactarines i són una fruita excel.lent per a menjar per postres però a vegades ens en regalen i com que maduren molt ràpid en tenim un excés. Per solventar el petit problema en podem fer un pastís ben bo i fàcil que de ben segur que agradarà.


Ingredients:

8 préssecs o nactarines o meitat i meitat
115 g. de farina
140 g. de sucre o menys, en funció de la dolçor de la fruita
200 ml de llet
2 ous mitjans
1 gotet de cava Celler Vell Brut
1 sobre de soda El Vesubio


Elaboració:

Primer de tot posem el forn a escalfar.
Reentem bé les préssecs i/o nactarines i les pelem i tallem a daus.
Posem en un bol la farina, el sucre, la llet, els ous, el sobre de llevat, el gotet de cava i els daus de préssec i nactarina.
Batem bé amb el turmix fins que quedi una mescla fina i homogènea.
Evoquem la barrega en un motlle de silicona i enfornem a uns 180ºC dat i baix durant 1 hora aproximadament.
Punxem abans de treure del forn el pastís per veure si està cuit. El traiem del forn i el deixem refredar abans de desmotllar.


Bon profit :)


2/8/15

Arrós de carbassó i xoriç

L'arrós és un altre d'aquells ingredients que es poden cuinar de moltes maneres i ademeten moltes combinacions. A l'estiu fred, en forma d'amanida, entra molt bé però a un bon arrós a la cassola tampoc direm que no :)


Nosaltres hem aprofitat un carbassó gegant que em va donar una ex-companya de feina del seu hort i per donar sabor hi hem afegit xoriç. Anem a veure-ho:


Ingredients per a 2 persones:

2 tasses petites d'arrós
1 carbassó gegant
mig xoriç ibèric
oli d'oliva verge extra
sal i pebre


Elaboració:

Rentem ben net el carbassó i el tallem a daus petits.


El posem a sofregir en una paella amb oli d'oliva i el salpbrem


Paral.lelament bullim l'arrós el temps que indiqui el fabricant, jo el deixo un parell de minuts menys ja que després el courem més amb la barrega.


Afegim el xoriç tallat a dauets i l'arrós bullit.


Barregem tot i emplatem.