11/12/17

Formatge Gruyère AOP

És el formatge més famós de Suïssa i rep el nom del districte on prové, Gruyère, prop de Friburg. Els millors formatges es fan a les muntanyes durant l'estiu, quan les vaques pasturen pels prats alpins, ja que a l'hivern mengen fenc.


El Gruyère és un formatge de pasta premsada elaborat amb llet cuita de vaca.

La seva crosta és dura, rugosa i groguenca. La particularitat d'aquest formatge és el seu tamany, pesen entre 25 i 40 kg i calen 400 litres de llet de vaca per a la seva elaboració.



La seva pasta és ferma, sense cap ull i molt aromàtica. De sabor suau, floral i aromàtic, amb records de fruits secs. De textura suau, cremosa i amb el toc cruixent que l'identifica.


Característiques: Als quatre mesos és ferm i dens, amb gust de fruits secs. Als vuit mesos presenta una magnífica complexitat de sabors contundents i forts a fruits secs i a terra.
Durant la seva maduració les rodes es giren diversos cops i es renten amb aigua i sal. La humitat permet la formació de greix, que afavoreix la maduració de la crosta cap a l'interior del formatge, fet que li proporciona aquest sabor tan especial i únic.
El Gruyère es troba sota la denominació d'origen protegida, complint així els estrictes requisits de qualitat.


Consells de degustació: és imprescindible en una fondue, també es por ratllar sobre un plat de pasta, amanides, verdures o cremes. Servit amb nous, un bon pa i un vi negre de Borgonya és ideal, tot i que amb algun de la D.O Empordà de reserva també faríem.
També es pot menjar de postres o amb un bon pa cruixent com hem fet nosaltres.


Fitxa tècnica:

Origen: Friburg
Maduració: a partir dels 12 mesos
Pes i forma: 30-40 kg, roda
Dimensions: D.15 cm a 70 cm.
Llet: vaca
Classificació: Curat
Productor: Varis


Si t'ha agradat aquest post, em pots trobar i seguir-me a les xarxes socials Facebook, Twitter, Instagram
T'hi espero!

1 comentario:

  1. Menuda pinta tiene ese queso!! con lo que me gustan a mi con el aroma de frutos secos!! Muchas gracias

    ResponderEliminar