20/9/17

Puit Rústic, de la Formatgeria Valette

La Formatgeria Valette es troba a Sant Llorenç de Morunys, a la Vall de Lord (al nord de la comarca del Solsonès) i es dedica a l'elaboració de formatge artesà madurat de llet crua d'ovella d'alta qualitat que porten des de Corroncui (Alta Ribagorça) ja que no tenen ramat propi.


Es tracta d'una formatgeria familiar on elaboren els seus formatges de forma tradicional però amb procediments moderns. El propòsit de la Valette és afavorir l'aprofitament de la llet d'ovella i de pas consolidar l'activitat al municipi.


Ara per ara fan tres formatges diferents, el Boigot, de coagulació enzimàtica, pasta semidura i crosta rentada, el Farcell, un formatge fresc de llet pasteuritzada, quallada làctica, pasta tova i sense crosta i el Puit, del qual parlarem, que es presenta es tres variants en funció de la seva escorça el Blanc, (amb crosta florida de penicillium, el Rústic, amb crosta florida de fong natural i el Rentat, amb crosta rentada amb aigua i sal).


El Puit Rústic és un formatge elaborat amb llet crua d'ovella, de coagulació làctica, pasta tova i crosta florida amb fong natural. Té un aspecte rústic, tal com s'anomena, la seva escorça és de color marronosa amb tons groguencs i blancs del fong i rugosa, amb les estries del motlle que s'hi marquen. Cada peça fa entre uns 250 i 300 gr i té una maduració mínima de dos mesos. 

La consistència de la pasta és tova i cremosa, però es torna més compacte i trencadissa a mesura que envelleix, i de color blanc trencat.


La olor d'aquest formatge és intensa, amb una mescla de fong, sotabosc i records animals.

De gust fort i intens lleugerament làctic, un xic salat,  mantegós al paladar i amb un retrogust pronunciat. Trobem notes de fruits secs i un sabor persistent i un llarg final que acaba amb un toc picant agradable.

Nota curiosa: El Puit Rústic va aconseguir la Medalla de Bronze al Concurs de Formatges Artesans del Pirineu al 2011 en la categoria de formatges de llet d'ovella de pasta tova.
L'any 2012 va aconseguir la de plata.
L'any 2017 al Lactium va guanyar la plata amb la categoria tous d'ovella.

Fitxa tècnica:

Origen: Sant Llorenç de Morunys (Vall de Lord)
Maduració: mínim 2 mesos
Pes i forma: rodó, entre 250 i 300 gr. cada peça
Dimensions: D. aproximadament d'uns 10 cm.
Llet: crua d'ovella
Classificació: fresc madurat gras
Productor: Formatgeria Valette

Maridatge: és un formatge ideal per a menjar sol, acompanyat d'un pa artesà amb oli d'oliva verge extra. També amb fruits secs i una copa de vi blanc sec combinaria bé.



Si t'ha agradat aquest post, em pots trobar i seguir-me a les xarxes socials Facebook, Twitter, Instagram
T'hi espero!

No hay comentarios:

Publicar un comentario