11/9/17

La gastronomia de Malta

Ja sabeu que cada any parlo de la gastronomia de les nostres vacances. Penso que és una part molt important del viatge, sobretot quan trobem una mescla de cultures com és el cas. Aquest any hem anat a Malta i per tant us faré cinc cèntims dels seus plats.

La cuina maltesa es troba influenciada per la gastronomia italiana, per proximitat, per la mediterrània, per situació i per l'anglosaxona, ja que abans Malta era una colònia anglesa. Com que també van patir una invasió per part dels àrabs, també trobem productes com la mel, les espècies, els dàtils o les ametlles en els seus plats.


Malta té una cuina fusionada amb plats especiats, sabors intensos, mediterranis i africans.


Així de l'illa en podríem destacar el pa, diuen que és un dels millors del món, amb la crosta cruixent i la molla blanca que s'unta amb oli d'oliva i s'acompanya amb un formatge de l'illa de Gozo, a 25 minuts en ferri des de Malta, anomenat gbjejniet, uns formatges de cabra petits i artesans, molt gustosos. A vegades els unten amb pebre vermell o negre o amb diferents espècies.


A més del pa, passejant pels seus carrers trobes petites fleques, les pastizzeries,  on venen els seus famosos pastizzi, un pastisset de pasta de full farcit de ricotta o de pasta de pèsol. És un dels productes més coneguts de la seva gastronomia, tant pels turistes com pels propis maltesos, els quals el consumeixen els diumenge sortint de missa amb una tassa de té. Tenen un preu d'entre 0'25 i 0'50 cèntims.


També els trobem farcits de verdures, els qassatat, molt consumits pels locals durant el descans del seu treball, ja que són laboriosos de fer i acostumen a comprar-los ja fets.

Als maltesos els agraden molt les coses dolces, unes  postres típiques, herència del seu passat àrab, són l'Imqaret, un pastís fregit farcit de dàtils que es molt habitual trobar a reunions familiars. Se sol servir calent amb un xarrup d'Amaretto per a sucar-lo. És una delícia!


Com a dolços també tenen uns nougats, del seu passat àrab, uns torrons fets amb ametlles senceres i matxacades de diferents colors, sent uns més tous i els altres durs, com els nostres. També les Galletti, unes galetes que elaboren artesanalment amb trossets de xocolata o altres gustos.

I com a Itàlia, també elaboren gelats artesans i Cannoli, uns confits italians en forma de tub que es farceixen de ricotta o crema i es decoren amb encenalls de xocolata o fruita.

Com hem dit abans, tenen molta influència de la cuina italiana, raó per la qual la pasta és un plat que mengen dia si i dia també, sempre al dente! Trobem des d'uns espaguetis a la bolognesa, una lasagna o plats més elaborats com la Timpana, un plat de macarrons, carn picada i ou dur coberts d'una massa de pasta fullada i cuinats al forn. Una espècie de pastís de macarrons sicilià.


Del Mediterrani trobem els seus tomàquets ben rojos, madurs i dolços els quals assequen al sòl per servir-los amb la pasta, untats amb pa o a les amanides, juntament amb les seves olives.


També molts plats fets amb verdures, com la nostra samfaina que ells en diuen Kapunata.

Pel que fa a les carns a l'especialitat és el Fenkata, un plat nacional que consisteix en conill prèviament adobat guisat amb tomàquet i vi. Un plat que vam tenir la oportunitat de tastar al nostre hotel i ens va agradar molt.


Altres carns que trobem són de porc, precisament també a l'hotel vam provar un plat tradicional, el guisat de porc maltès. Molt ben cuinat i de gust fort però molt bo.


De peix és molt típic el peix espasa i el Lampuki, un peix autòcton semblant a la dorada. El millor lloc per trobar-los és al Mercat de Marsaxlokk, un poble mariner preciós on trobes els Luzzus, una barca típica de Malta pintada de colors alegres i amb els ulls d'Osiris per protegir-se dels fenicis.


De begudes trobem la seva cervesa Cisk, una lager suau molt famosa a l'illa i apropiada pel clima. I pels abstemis una beguda de soda aperitiva de taronja dolça i especiada, la Kinnie.



Si t'ha agradat aquest post, em pots trobar i seguir-me a les xarxes socials Facebook, Twitter, Instagram
T'hi espero!

2 comentarios:

  1. Wow, qué recuerdos me trae de cuando estuve estudiando inglés en Malta. Me encanta!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. A mi tambien me gustó mucho el viaje, es muy bonito :)

      Eliminar