11/4/17

.@EHAEmporda .@ajfigueres Cuina Gitana

Aquest dissabte passat, dia 8 d'abril, ha estat el Dia Internacional del Poble Gitano. Un dia de celebració en el qual s'han fet un seguit d'actes a la ciutat de Figueres. Al matí un showcooking de cuina gitana, i a la tarda, desfilades i concerts. Una iniciativa molt bona per donar a conèixer les seves costums i sobretot el menjar gitano, Jallipén Caló, que és el que ens interessa a nosaltres,


Si haguéssim de dir quin és l'ingredient principal del gitano parlaríem del fonoll. És tradició anar a buscar fonoll al camp; hi van tant el pare com la mare i a vegades fan la sortida tota la família. D'aquesta manera es transmet el costum de collir el fonoll i la tradició passa de generació en generació.


Trobem fonoll en els plats d'arròs, de llegums i també el podem tastar en una truita de fonoll, la qual resulta exquisida.


Els àpats gitanos es caracteritzen per ser menjars contundents (a vegades picants però sempre molt gustós). Els "pucheros" són els plats més representatius de la comunitat.

La cuina tradicional es defineix per ser una cuina humil i plena de solidaritat; sempre que cuina l'àvia crida a tothom (fills, néts, besnéts i sempre hi ha algú més que s'hi afegeix), i quan té pocs recursos, agafa tots els ingredients que té per casa i cuina una olla per tota la seva família.

En la vida del gitano el cafè és molt important. Quasi tots els temes importants es tracten al voltant d'unes tasses de cafè (acords matrimonials, quan ve alguna visita a casa, a les sales d'espera dels hospitals, quan vetllen als difunts a les cases...).
Vols un cafè? És una expressió d'amistat per la comunitat gitana.

Antigament el cafè es feia mitjançant una tècnica molt senzilla; es posava l'aigua al foc, s'hi afegia el cafè en gra i quan l'aigua trencava a bullir, es retirava l'olla del foc i es deixava reposar. El cafè fet d'aquesta manera té el nom de "cafè de puchero" i encara avui dia es fa així a diferents regions d'Espanya.

Avui us presento la recepta que van fer a la demostració, uns mongets amb fonoll.



Ingredients per a 6 persones:
  • oli
  • sal
  • pebre
  • 1 all
  • un grapat de fonoll
  • 1 os de pernil
  • 1/2 kg de fesolets

Elaboració:

Es posen els fesolets en remull el dia abans.
Es posen a bullir els fesolets, el fonoll i l'os de pernil durant 50'.
En una apella s'hi tira un raig d'oli i es sofregeix l'all, picat prèviament.
S'afegeixen els fesolets i es sofregeix tot plegat.
Es pica el pernil en daus petits. Es poden afegir al sofregit o bé tirar-los per sobre les mongetes i el fonoll quan es prepara el plat per servir.
És un plat que es pot menjar fred o calent segons el gust del consumidor.
Una vegada tenim el plat servit se l'hi afegeix un bon raig d'oli.


El plat però més representatiu de la cuina gitana és, però, és l'arròs amb mongetes i fonoll. Un plat amb fundament, tal com ens explica la cuinera que va realitzar el showcooking. Ve a ser com una escudella nostre però amb arròs i mongetes.

Ja veieu doncs que la cuina gitana és una cuina plena de tradició i sabor!

Aquest tríptic ha estat realitzat pels alumnes del projecte kethanipé, el qual es dedica a la formació d'adults de la comunitat gitana. 

Si t'ha agradat aquest post, em pots trobar i seguir-me a les xarxes socials Facebook, Twitter, Instagram
T'hi espero!

No hay comentarios:

Publicar un comentario