11/10/15

[#Vi] 31a Mostra Vi Empordà : Tast de vins dolços naturals de l'Empordà

Ha passat un mes de que es va celebrar la 31a Mostra del Vi de l'Empordà, però encara tenia pendent aquest post sobre vins dolços naturals que va oferir la somelier Laura Masramon.


Comencem per definir què és un vi dolç natural. Es tracta d'endarrerir la recollida de la varietat que vulguem utilitzar, per tal que hagi madurat més del compte a la vinya, acumulant així molt més quantitat de sucres. Llavors es comença el procés de vinificació com se sol fer, però en ple procés de fermentació del most, abans que s'hagin fermentat tots els sucres, s'afegeix alcohol en una proporció d'un 15% per tal d'aturar-ne la fermentació i aconseguir així un major grau de sucres. Això seria el que s'anomena fer un vi mut.
Anem a veure doncs, quins vins vam poder provar en el tast:

1. Moscatell d'Empordà. Celler Cooperativa d'Espolla, de la població del mateix nom. Aquest vi dolç està fet de la varietat de moscatell Alexandria, de gra gros. Aquesta varietat és el que s'anomena de "vinya antiga", que tot i que s'utilitza per la producció de panses, encara és molt utilitzat en la producció de vi, sobretot dolços.
Es tracta d'un vi jove, no s'ha sotmès a cap tipus de procés d'envelliment, com la majoria de moscatells que es produeixen. La seva dolços és producte de la pròpia producció, sense cap sucre afegit. Es recomana servir-lo a una temporatura d'uns 6º.
Grau alcoholic 15%
El preu aproximat d'aquesta ampolla serien 6 euros.


2. Torre de Capmany. Celler Pere Guardiola, de Capmany. Produït 100% amb la varietat de garnatxa blanca. Se li ha dut a terme una criança de solera amb bóta de roure durant 5 anys. Li podem trobar una aroma que ens pot recordar a les orellanes o fins i tot un punt de torrefacció.
De grau alcohòlic 15%, com sol ser habitual amb els vins dolços, ja que segons ens van comentar, a partir de 15º la fermentació s'atura.

El preu d'aquesta ampolla són 10 euros.

 

3. Vi de Panses. Vinyes dels Aspres, de Cantallops. Es tracta d'un vi dolç natural sense afegir-hi ni sucres ni alcohol, realitzat 100% amb la varietat de garnatxa roja. En el seu procés de vinificació, s'ha collit el raïm, s'ha deixat assecar durant 2 mesos perquè esdevinguin panses i un cop el tenim així, se l'ha premsat i deixat patir el procés de fermentació.
Grau alcoholic 15%
El preu d'aquesta ampolla és d'entre 15 i 20 euros.

 

4. Dolç de Gerisena. Cooperativa Garriguella.  Aquest vi dolç s'ha produït a partir de les varietats de carinyena i garnatxa. Es tracta d'un cupatge més clàssic dels vins negres que no pas dels dolços. En aquest cas, durant el procés s'han produït tanins ja que ha estat macerant durant 30 dies. Ha fet una criança de 4 anys en bótes de roure francès sense solera.
Grau alcoholic 16.5%

 

I fins aquí el tast dels dolços, una delícia pel paladar que fins i tot per aquells que no són "amics" del vi han gaudit en un moment o altre, i és que un bon vinet dolç en bona companyia i una conversa agradable baixa molt bé... i si no anem amb compte, malhauradament, també puja igual de bé ;)
Salut!

No hay comentarios:

Publicar un comentario