En Josep molt amablement de seguida es va avenir a convidar-nos al seu local per fer-nos una visita guiada i personalitzada només per nosaltres dos. De debò Josep, si estàs llegint això, moltíssimes gràcies pel teu temps i la paciència que vas tenir explicant-nos'ho tot amb tant detall. :)
Així doncs, el dilluns passat, aprofitant que érem a Girona, ens vam anar a trobar amb en Josep a l'hora acordada a la fàbrica de Moska situada a Sarrià de Ter, just al costat de Girona.
Només d'arribar, ja ens hi esperava a la porta. Se'ns presenta i ens pregunta si ja havíem visitat alguna altra fàbrica de cervesa amb anterioritat, per saber si estàvem familiaritzats amb el procés de producció.
Ja de bon principi, amb els comentaris que fa i l'explicació que ens dóna, en Josep demostra tenir molt bons coneixements sobre el món de la cervesa i la seva producció i de seguida ens adonem que aquest món l'apassiona de debò.
Crec que ell és un bon exemple que tot allò fet amb passió dóna com a resultat un gran producte, com és el cas de la seva cervesa.
En Josep va començar per ensenyar-nos i donar-nos detalls del més important a l'hora de fer una bona cervesa, la matèria prima, que no és altre que un bon cereal maltejat. Després de donar-nos un bon munt de detalls sobre la qualitat del cereal, els tipus en funció de la cervesa que es vulgui fer i algunes dades curioses sobre els seus origens, ens va fer passar cap a la sala del costat.
Aquí és on té els dipòsits per fer cervesa, on amb unes proporcions aproximades d'un 1/3 de cereal per 2/3 d'aigua, s'inicia tot el procés per obtenir el que s'anomena el most de la cervesa. La malta s'ha de netejar i filtrar i després s'hi aplica escalfor per fer-ne pujar la seva temperatura per alliberar i convertir en sucres els midons del cereal que a posteriori seran els responsables de fermentar la cervesa.
Aquest procés dura diverses hores però al finalitzar, hem obtingut el most de la cervesa, una mena de líquid daurat i dolç. Ara ve el moment en què s'afegeix llúpol, que serà el responsable de donar-hi el gust amarg, l'aroma i el color definitiu.
Abans de sotmetre el most a fermentació, s'ha de baixar la temperatura del most fins uns 15-20º per tal de facilitar el procés quan s'hi afegeixi la llevadura.
Aquí en Josep en va explicar les principals diferències en el procés per obtenir els diversos tipus de cervesa, com una bona Lager, una Ale, Pale Ale, etc..
Ens va ensenyar els dipòsits d'acer inoxidable on es duu a terme la baixada de temperatura i la fermentació. En funció del tipus de cervesa que volguem fer, tindrem la fermentació durant més o menys dies i amb un temperatura diferent per cada cas. Per exemple, per fer una Ale, la fermentació és durant 5 dies aproximadament a una temperatura relativament alta, que vindrien a ser uns 20º. Si per contra volem una Lager, farem una fermentació durant més dies, cap a 10 dies i a una temperatura força més baixa, de cap a 6º.
Moska ofereix una bona varietat de tipus de cervesa, per tots els gustos:
- Moska Rossa. Es tracta d'una cervesa Lager feta amb malta d'ordi. És el que vindria a ser la rossa normal, potser la que estem més acostumats a prendre.
- Moska Torrada. Aquesta varietat és una Ale, feta també amb malta d'ordi però en aquest cas afegint-hi un toc de xocolata.
- Moska Negra. Com el seu nom indica, és la varietat de cervesa negra. Es tracta d'un Pale Ale.
- Moska d'Estiu. Aquesta varietat és una cervesa tipus lager, més suau i pensava per prendre a l'estiu, on la calor apreta i potser no ve tant de gust la fortor d'una negra o torrada.
- Moska Poma. Una varietat molt original, on es combina un producte molt gironí, com és la Poma de Girona amb la producció de la cervesa, realitzada amb malta d'ordi Pale Ale. Un experiment molt interessant, amb un toc una mica més àcid.
- Moska IPA. Aquesta cervesa, també anomenada la Moska d'en Siset està el·laborada amb malta de civada i llúpol de Can Terrats, a Crespià.
En resum, una gran varietat de cerveses artesanes, de gran qualitat, que utilitza productes de proximitat i on de ben segur, tot bon cerveser hi trobarà la seva varietat preferida.
No hay comentarios:
Publicar un comentario