El salmorejo és una crema freda feta amb una base de tomàquet, pa i un bon oli d'oliva verge extra. Podriem dir que és cosí germà del gaspatxo.
El secret és la seva textura densa i el gust que li proporciona l'oli. És típic de Córdoba i realment és un bon aprofitament del pa sec i els tomàquets que ara a l'estiu estan ben madurs.
A casa ens agrada molt més que el gaspatxo, així que em sembla que a partir d'ara és l'únic que farem ;)
Ingredients per a 4 persones:
- 1 kg. de tomàquets Cor de Bou o qualsevol que sigui ple
- 60 gr. de pa tipus pagès
- 75 ml. d'oli d'oliva verge extra
- sal
Elaboració:
En primer lloc rentem els tomàquets ben nets i els traiem el peduncle.
Els posem a triturar.
Una vegada triturats els passem pel colador xinès i els tornem a posar a la batedora, ara afegint el pa, l'oli i la sal.
Batem tot per tal que es barregin els ingredients bé i ens quedi una emulsió de color carbassa característica del salmorejo.
Si ens surt massa espès s'hi pot afegir aigua i en cas contrari més quantitat de pa.
La textura ha de ser un xic densa, però va a gust de consumidor.
Això si el servim ben fresquet que entra d'allò més bé.
Consells de degustació:
En funció dels tomàquets que facis servir, així com del tipus d'oli, el gust del salmorejo ens variarà força.
A l'hora de servi'l hi podem afegir trossets d'ou dur i de pernil salat, que és com se sol servir.
Valor nutricional:
El tomàquet ens hidrata molt i ens aporta molta aigua, per tant es tractaria d'una recepta lleugera, tot i que el fet d'afegir el pa i una quantitat considerable d'oli li fan augmentar el seu valor calòric. No obstant és una recepta saludable, carregada de vitamines perfecte per a aquestes calors d'estiu.
És molt recomanable com a primera plat o si el servim ben complert com a plat únic per sopar, per exemple.
També hi ha una altra manera d'alleugerir-lo i és substituir el pa per una poma, que amb la seva pectina ens espeisseirà la mescla.
Que em dieu, us animeu?
Si t'ha agradat aquest post, em pots trobar i seguir-me a les xarxes socials Facebook, Twitter, Instagram
T'hi espero!
T'hi espero!
No hay comentarios:
Publicar un comentario