21/4/15

Faves a la catalana

Estem en plena època de faves. I ara mateix també els pèsols ja han emplenat la tavella i són grans, dolços i bons. Així que no hi podia faltar un bon plat de faves ofegades aprofitant el bon producte i de proximitat que tenim. Un plat que des de fa molt temps es cuina a les llars catalanes. Ja en el llibre de Sent Soví que data del  1324 hi havia una recepta de faves amb llet d'ametlla.Us deixo amb la recepta que en fa ma mare, espero que us agradi!


Ingredients per a 4 persones:
  • 2 kg. de faves sense esclovellar
  • 1 kg de pèsols sense esclovellar
  • 2 cebes mitjanes de Figueres
  • 4 tires de cansalada salada
  • 1 botifarra negra
  • oli d'oliva verge extra
  • 2 alls tendres
  • 1 fulla de llorer
  • farcellet de menta i maladuix
  • 1 got de vi blanc

Elaboració:

Posem una bona quantitat d'oli d'oliva verge extra en una cassola i hi posem la cansalada tallada a tires a rossejar.
Una vegada tenim la cansalada rossa hi afegim les cebes tallades fines i deixem coure uns 20 minuts aproximadament.
Ara toca el torn de les faves esclovellades i un got de vi blanc, la fulla de llorer, el farcellet de menta i maladuix i els dos alls tendres. Ho deixem que vagi coent a la cassola i passat un quart d'hora hi posem els pèsols esclovellats.
Després de cinc minuts més al foc hi incorporem la botifarra negra tallada a rodelles i ho deixem deu  minuts més, tot tapat i que vagi fent xup-xup.

Aquí el temps de cocció rau un xic en lo tendres que siguin les faves. En el nostre cas eren de la pagesa on comprem la verdura, per tant, molt noves i tendres.

Si us heu fixat a la recepta no hi posem sal, ja que la cansalada que em emprat ja venia salada. En cas de fer servir cansalada viada normal hi haureu de posar sal al gust.

Punt a tenir en conte:

Abans aquest plat es cuinava amb una olla de terrissa que hi donava el seu punt especial al plat, ara amb els focs moderns com la inducció o la vitroceràmica aquests tipus de recipients per coure han quedat en desús i és una pena, perquè per cuinar com el gas no hi ha res.

Propietats nutricionals:

És un plat per assaborir en ocasions especials ja que es tracta d'un plat amb un alt contingut calòric.
Les faves són una llegum i per tant sanes i amb sucres lents, d'aquells que ens proporcionen energia de llarga durada i el pèsol és una verdura amb propietats comunes a les de la llegum.
Però, el que incrementa veritablement les calories d'aquest plat és la cansalada i la botifarra negra.
Així que,  aquest plat de gustos forts el podem acompanyar d'un bon passeig per pair-lo.

No hay comentarios:

Publicar un comentario