Diumenge passat feia un dia esplèndid. Un sol espaterrant il.luminava i calentava com un dia ple d'estiu. Un d'aquells dies per estar al carrer i anar a les fires per exemple. I justament feien a Garrigàs, el poble on va néixer el meu pare, la Fira de la Botifarra de Perol. Una botifarra bonissima que elaboren a la carnisseria del poble i que precisament és la que va guanyar el premi a la millor botifarra de l'Empordà. I us puc assegurar que se'l ben mereix :)
La botifarra de perol és un embotit cru de porc que és típic de les comarques gironines i del Maresme. Rep el nom "del perol" ja que fa referència al recipient on es produeix la seva cocció.
Antigament es feia amb les carns que anaven a la caldera: cap de
porc, ronyó, perdiu, cor,... Actualment s'elabora sel·leccionant carns
nobles del porc i s'utilitza carn del cap i de l'espatlla, cansalada,
papada, freixures, sal, pebre negre i sang, tot cuit. En resulta un
embotit molt saborós i melós, que el fan molt apreciat. Es pot consumir
al natural o bé es pot deixar assecar com una secallona i així és el
gust una mica mes fort. També es menja a la brasa, fregida o
esparracada, tot acompanyant llegums o verdures.
Tot passejant per la fira amb la meva parella i els meus pares vam
poder observar com elaboraven la botifarra, tal i com es feia
antigament.
Vet aquí algunes fotos del procediment.
Us deixo un vídeo que vaig fer del procés d'embotir:
No hay comentarios:
Publicar un comentario