9/10/12

II Fira de la Botifarra de Perol a Garrigàs

Botifarra de perolDiumenge passat feia un dia esplèndid. Un sol espaterrant il.luminava i calentava com un dia ple d'estiu. Un d'aquells dies per estar al carrer i anar a les fires per exemple. I justament feien a Garrigàs, el poble on va néixer el meu pare, la Fira de la Botifarra de Perol. Una botifarra bonissima que elaboren a la carnisseria del poble i que precisament és la que va guanyar el premi a la millor botifarra de l'Empordà. I us puc assegurar que se'l ben mereix :)

La botifarra de perol és un embotit cru de porc que és típic de les comarques gironines i del Maresme. Rep el nom "del perol" ja que fa referència al recipient on es produeix la seva cocció.

Antigament es feia amb les carns que anaven a la caldera: cap de porc, ronyó, perdiu, cor,... Actualment s'elabora sel·leccionant carns nobles del porc i s'utilitza carn del cap i de l'espatlla, cansalada, papada, freixures, sal, pebre negre i sang, tot cuit. En resulta un embotit molt saborós i melós, que el fan molt apreciat. Es pot consumir al natural o bé es pot deixar assecar com una secallona i així és el gust una mica mes fort. També es menja a la brasa, fregida o esparracada,  tot acompanyant llegums o verdures.

Tot passejant per la fira amb la meva parella i els meus pares vam poder observar com elaboraven la botifarra, tal i com es feia antigament.
Vet aquí algunes fotos del procediment.
Us deixo un vídeo que vaig fer del procés d'embotir:

No hay comentarios:

Publicar un comentario