20/12/22

[#Radio] @gironafmcat Busquem els millors panettones

En primer lloc us vull parlar dels que fan a la Pastissera Quer que trobem a Cadaqués i a Port de la Selva i que tot el que fa és boníssim, i per tant, el Panettone no podia ser menys. A més, ara acaben de guanyar el Premi al Millor Pa de Tramuntana 2022.

Comencem per ells ja que molt amablement m'han explicat com s'elabora un Panettone tradicional ja que sovint desconeixem tota la feinada que comporta, així que de pas us en faré cinc cèntims, destacant els punts més importants, que haurien de ser comuns en tots els Panettones.

Ells fan el Panettone de la manera tradicional, és a dir, amb 100 % a base de massa mare, sense llevats afegits. tampoc utilitzen ni millorants ni conservants. Tant és així que fins i tot es confiten la taronja per tal que els conservants que porta la de compra no afecti a la fermentació i al correcte desenvolupament de la massa.

Aquesta massa la deixen fermentar unes 12 hores i posteriorment van al forn on s'acaben de desenvolupar doblant el seu volum.

Un moment crític és quan els punxen per girar-los cap avall, que s'ha de fer el més ràpid possible, però alhora super delicadament.

El fet de girar-los és perquè no quedin xafats.

I quan tastem el seu Panettone podem observar uns grans forats distribuïts uniformement, amb una molla brillant, ben lluent, que significa una llarga fermentació i massa mare.

Conforme vas pessigant la molla es desfila i notes aquí la seva qualitat i bona mà, a part del seu bon gust.

Ells concretament fan el clàssic i el de xocolata.

I ara que ja coneixeu  el seu procés d'elaboració, anem a descobrir-ne d'altres!

Continuem a Figueres amb un Panettone un xic diferent, un que elaboren a Verdú Sirvent, mestres del torró i amb això ja us dono una pista ;) Es tracta d'un Panettone farcit de torró de Xixona.


Un Panettone elaborat de forma tradicional per un pastisser amb massa mare i farina 100% de blat. 

La textura és flonja, gràcies al seu llarg procés de fermentació i al seu lent fornejat, que es nota a la massa.


I el plus és que porta crema de torró de Xixona per dins, que barrejat amb la fruita el fa increïble. 


Té un sabor impressionant i no embafa gens, encara que a priori ho pugui semblar. Si sou fans del torró de Xixona com jo, us encantarà!


A més la relació qualitat-preu està molt bé, ja que estem parlant d'un producte de qualitat amb un pes considerable.

I per últim us vull nomenar dos Panettones més, en aquest cas, d'una Pastisseria que existeix des de l'any 1758 i des d'on elaboren els panettones de manera 100% artesanal al seu obrador a Aspe (Alacant), Raúl Asencio.


Però no us preocupeu perquè no haureu d'anar tan lluny a comprar-lo, ja que venen online i te'l porten a casa de manera gratuita i molt ben empaquetat, amb una caixa molt cuqui, ideal per regalar o per gaudir-lo tú mateix. 

Us explicaré els dos que jo he tastat i que a casa ens han agradat molt;


Hem volgut tastar aquest, ja que és l'original i per tal d'apreciar la massa, cal provar-lo sense farcit, ja que sinó la massa mare queda en segon terme. Concretament el Panettone Milanés ha estat elaborat seguint la recepta oroginal del famós italià. 

En aquest cas, hem trobat una massa molt airejada, flonja i suau, amb trossets de panses i taronja confitada i el toc suau de la sidra.

Ens ha agradat molt. Es nota que la massa mare és de cultiu natural de llarga fermentació, ja que es digereix molt bé i es manté durant dies tovet.

I és que de fet porta molta feina fer un panettone artesà, ja que es necessiten quatre dies i més de trenta hores de fermentació. Per això és important que si en tasteu un, aquest sigui d'un lloc on l'hagin fet artesanalment.

I dels diferents Panettones que elabora Raúl Asencio, un que ens va cridar molt l'ateenció va ser el seu farcit de nociolate amb cobertura de xocolata i galetes, així que també el vam tastar, per la seva originalitat;

- Panettone Adriano, amb una massa farcida de crema d'avellana i xocolata, de tal manera que quan el talles es vessa, igual que un coulant.


A més, ve cobert amb xocolata negre i decorat amb galetes.

Molt maco per fora i per dins, amb tot l'interior ple de crema de xocolata.

I a més, la xocolata de fora és una capa gruixuda, d'aquelles que quan el mossegues fa "crec".


És un panettone pels xocoadictes ;)

Fa un pes de més de 2 kg, és a dir que imagineu la quantitat de xocolata que porta! Tot i que si no us atreviu amb tant de panettone  també en fan una versió més petita, de 600 gr.


La veritat és que ja veieu que tots dos Panettones són artesans, però no tenen res a veure un amb l'altra. Si sou més tradicionals amb el Milanés quedareu molt contents i si us encanta la xocolata i voleu quelcom diferent, l'Adriano serà el vostre.



Si t'ha agradat aquest post, em pots trobar i seguir-me a les xarxes socials Facebook, Twitter, Instagram
T'hi espero!

No hay comentarios:

Publicar un comentario